”<La anul venim din nou. Tot în iunie!> Așa le-am promis anul trecut prietenilor noștri din Nepal și ne ținem de cuvânt!”, așa începe discuția Ionuț Ursu, un tânăr care face voluntariat de când se știe. Povestea de viață a acestui salvator o veți putea afla în numărul doi al revistei InSociety.
În perioada 3-22 iunie 2018 o echipă de voluntari, majoritatea români, va merge în Nepal să continue ceea ce a început: consultații stomatologice gratuite, înființarea unui nou cabinet stomatologic și activități educaționale.
Și pentru că Sorin, unul dintre voluntari, este din Iași, tinerii încep aici campania de promovare și de strângere de fonduri pentru acțiunea lor. Sorin a început deja să se pregătească pentru această aventură, tot el a găsit și spațiul în care îi veți cunoaște pe câțiva dintre ei (Sorin, Alina Ionela) și alături de el toți simt că Nepalul este din ce în ce mai aproape! Alături de ei vor mai fi, și de data asta, prietenii de la Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași.
Evenimentul va avea loc marți, 3 aprilie 2018, începând cu ora 18.00 la Fab Lab. Veți afla cum a a fost în anii trecuți, ce își propun pentru anul acesta, îi veți cunoaște pe câțiva dintre voluntari și veți putea cumpăra tablouri cu imagini din Nepal.

Campania Nepal for Life a debutat în anul 2015, imediat după cutremurul devastator care a lovit Nepalul, prin acțiunea individuală a lui Ionuț Ursu, președintele Asociației Volunteer for Life. Atunci a mers în Nepal să acorde îngrijiri medicale, să ajute oriunde era nevoie; a simțit pe viu un alt cutremur, aproape la fel de puternic ca primul, a scos oameni de sub dărâmături, a fost chiar și mamoș! Și a promis că revine!

„În mai 2015 am decis să plec voluntar medical în Nepal pentru că cele 7,8 grade pe Richter au zguduit o lume, nu doar o ţară. După cutremurul din 25 aprilie mi-am spus că vreau să ajut prin ceea ce ştiu să fac una dintre comunităţile din Nepal. M-am alăturat unei echipe de alţi români care erau deja acolo, acţionând într-o zonă grav afectată – Dahding, o aglomerare de opt sate care nu fuseseră vizitate de niciun medic până la acea oră. Timp de o săptămână am lucrat aici, la o cotă de 2.500 – 3.000 m, alături de o echipă formată din patru doctori, două asistente, doi farmacişti. Am oferit asistenţă medicală locuitorilor şi am ridicat corturi temporare pentru că 90% dintre case fuseseră distruse iremediabil”, declară Ionuț Ursu.
În 2016, împreună cu colegul de la asociație, Adnan Zecheria, a mers din nou. Încărcați cu donații (echipamente medicale) pentru Manmohan Memorial Community Hospital din Kathmandu, au organizat campuri medicale în sate și au cunoscut și mai bine realitățile și nevoile oamenilor de acolo. Din nou, Ionuț a promis că revine!
În 2017 a organizat prima expediție umanitară în Nepal cu un grup de voluntari. O echipă de 14 oameni s-a deplasat în sate, a înființat primul cabinet stomatologic din Districtul Dhading care deservește cca. 330.000 locuitori (și care acum s-a extins de către managementul spitalului și s-a transformat în departament J ), s-au acordat consultații stomatologice gratuite în sate și au fost multe interacțiuni cu copiii.
Așadar, suntem așteptați marți 3 aprilie la ora 18.00 să îi cunoașteți și să aflați ce înseamnă Nepal for Life pentru ei și pentru comunitatea nepaleză!

 

Author