Ani la rând m considerat că sunt meteo-funcțională. Mai exct, dacă vedeam nori sau, și mai rău, ploaie, n-aveam niciun chef de nimic. Nu exista un motiv anume, însă eram dependentă de soare, iar scuza că sunt născută în august nu cred că era prea justificată. Totuși, surprinzător, cred că e vreo jumătate de an de când am început să îmi placă primăvara și toamna (la iarnă chiar încă mai fac eforturi să avem o relație de prietenie, dar mai mult de o relație de acceptare nu cred că va fi vreodată). Iubesc vara, în continuare, însă mă obosește rău soarele puternic. Iubesc vara, dar vremea înnorată nu mă mai deranjează. Dimpotrivă, începe să-mi placă aceste schimbări de temperatură, iar ca mine mai sunt și alții. Sau poate se numește maturizare, cine știe… Și, totuși, fără a fi vreun specialist, ci doar un om care observă aceste schimbări în propriul comportament, tind să cred că a te gândi că  propria stare de bine e fundamentată de „cum e vremea de afară” nu e decât o scuză sau o teamă de a te accepta, de a fi bine cu tine însuți fără a conta prea mult factorii externi. În definitiv, trebuie să învățăm să dansăm în ploaie dacă vrem să ne bucurăm de farmecul vieții sub toate formele. Just an opinion…

Specialiștii pun pe seama unor afecțiuni această dependență de starea meteo, tradusă printr-o sensibilitate fizică și psihică, mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Totul este în deplin acord cu starea de sănătate a individului, principala cauză care influențează această sensibilitate care generează insomnii sau stăr de somnolență permanentă, senzația de epuizare, depresie, anxietate, irascibilitate, amețeli, ș.a. Medicii spun că în cazul în care ne știm cu anumite afecțiuni, bine ar fi să încercăm să facem acele mici acțiuni de prevenție pentru a nu ne simți rău în momentul în care simțim că starea vremii nu e tocmai la nivelul la care ne face să ne simțim extraordinar. Câteva activități precum plimbatul în natură, evitarea TV-ului, petrecerea unui timp cât mai redus în fața calculatorului, cel puțin 30 de minute de sport pe zi sau alimentația cât mai sănătoasă  ne pot scăpa de stresul temperaturilor mai puțin pe placul nostru.

Există și un termen care vorbește despre toate aceste stări de spirit influențate de starea meteo- meteoropatia, iar Goethe spunea că „tocmai minţile geniale sunt cele mai des afectate de efectele nocive ale aerului”, așa că nu-i chiar de speriat, nu?

sursa foto: playtech.ro

Author