A face bine într-o lume în care omenia e calitatea la care mulți tânjesc nu-i ușor. Ai nevoie de multă determinare, o bunătate interioară ce nu poate fi explicată… har, cu alte cuvinte. Salvați Copiii a trecut testul timpului și, prin evenimentele și acțiunile desfășurate, a dovedit că a face bine poate deveni o ocupație fără de care nu știm care ar fi cursul lumii. Salvați Copiii este un nume sonor la nivel local, național și internațional care a creat și adus în atenția publică Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Astfel, „implicarea Salvați Copiii în sprijinirea diferitelor categorii de copii aflați în situații extreme oferă un grad crescut de încredere voluntarilor și donatorilor. Salvați Copiii este o instituție transparentă care își invită donatorii să vadă și cunoască activitatea și intervenția sa în comunitate. Toate datele pe care le prelucrăm și sumele atrase în urma evenimentelor sunt făcute publice pe site-ul organizației, în comunicatele de presă, în mass-media. Nu suntem singura organizație care promovează transparența. Iașul a devenit un pol important în România cu privire transparența proiectelor societății civile.”, spun reprezentanții Organizației Salvați Copiii, filiala Iași. Pe 15 noiembrie, OSCI ne invită la un eveniment de gală, să dăruim „Zâmbete în dar”, aducând pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” comedia „Cum să Distrugi o Piesă”, în regia lui George Dogaru, piesă premiată internațional.

 

Alexandra Gugiuman: „Zâmbet în dar”, fiind vorba despre organizația Salvați Copiilor, n-avem cum să nu ne gândim la ideea de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoș. Dar cum am traduce, de fapt, punctual, sintagma „zâmbet în dar”?

Credem că cea mai simplă cale de a deveni fericit este să zâmbești. Primul zâmbet de pe chipul tău va atrage altele și altele iar fericirea își va desface timidă aripile. Copiii sunt campioni la transformarea lumii, căci ei zâmbesc de până la patru sute de ori pe zi. Zâmbesc frumos, inocent, necondiționat și răspândesc valuri de fericire în jurul lor. De 27 de ani, Salvați Copiii aduce zâmbete pe fețele copiilor. Alături de partenerii și sponsorii noștri, am reușit să facem o copilărie mai frumoasă pentru mai bine de 100 000 de copii care au fost asistați și/sau informați cu privire la dreptul lor la educație și la o dezvoltare armonioasă. Seara de 15 noiembrie este despre zâmbete. Ale copiilor pe care îi sprijinim, ale noastre, echipa Salvați Copiii Iași, și mai ales ale tuturor oamenilor minunați care ne-au fost alături an de an în misiunea noastră: educația și protecția copiilor.

Stăpâniți, probabil, foarte bine statisticile care confirmă sau nu ceea ce, cel puțin mediul online dă impresia: oamenii empatizează cu nevoile semenilor, ajută, devin generoși. Vorbim despre o creștere a acestui fenomen în ultimii ani? Mă refer, în special, la ceea ce se întâmplă în Iași, astăzi.

Organizați „Salvați Copiii” Iași (OSCI): „Zâmbet în dar” este o gală caritabilă unde generozitatea se întâlnește cu prietenia, cu bunul gust și cu dorința de a face o lume mai frumoasă. An de an ni se alătură noi parteneri care ne surprind cu bunătatea și cu deschiderea de a ajuta. Vorbim despre o creștere a numărului de oameni care doresc să se implice și să contribuie la educația copiilor aflați în dificultate. Remarcăm un trend ascendent al participării donatorilor,  sponsorilor și voluntarilor la viața comunității ieșene.

Unde plasăm Gala „Zâmbet în dar” pe scena galelor ieșene?

OSCI: Gala „Zâmbet în Dar” este cel mai mare eveniment caritabil al toamnei din regiunea Moldovei, care aduce alături într-un spațiu al artei și al generozității, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași,  peste 500 de personalități și oameni dăruitori care devin mesageri ai binelui. Gala Zâmbet în Dar este un ecou în comunitatea evenimentelor caritabile care pune la scenă deschisă emoția, bunul gust și creativitatea, aducând în fiecare an ceva nou, inedit. Diversitatea pieselor de teatru, diversitatea modului în care este îmbrăcat conceptului „zâmbet în dar”, precum și implicarea oamenilor buni fac să fie un eveniment de înaltă clasă cu o identitate proprie.

Ce aduce nou Gala „Salvați Copiii”?

OSCI: Anul acesta ne-am axat foarte mult pe experiența pe care o va trăi Dăruitorul de Zâmbete ce va fi prezent la spectacol. Satisfacția celor ce dăruiesc înseamnă mulțumirea noastră că am oferit o seară de gală memorabilă. Aducem în Iași cea mai apreciată comedie la nivel internațional, jucată în peste 20 de țări și care prezintă un spectacol nonconformist pentru teatrul de comedie cu care suntem obișnuiți. Piesa este o combinație explozivă de efecte speciale, improvizație, comedie și pantomimă, ingrediente care scot piesa din tiparele clasice ale unei comedii. Acesta este cadoul pe care-l oferim cu drag în numele copiilor invitaților noștri. În egală măsură, prezentăm în seara galei o licitație tăcută de experiențe și obiecte deosebite care vor oferi celor prezenți o experiență a ineditului, a frumosului, a artei, având astfel ocazia de a pleca cu o amintire frumoasă. În acest an, oferim un spectacol în spectacol deoarece, maeștrii de ceremonii – Trupa de Teatru și Improvizație IDIOT – vor face un show de improvizație care se pliază pe formatul Galei. Vă stârnim curiozitatea și vă  invităm să vă bucurați alături de noi de această seară minunată.

Cât de grea e alegerea cazurilor asupra cărora decideți să vă concentrați?

OSCI: Cazurile pe care le prezentăm definesc scopul galei. Anul acesta organizăm o gală pentru 120 de zâmbete, copii care provin din medii defavorizate și prezintă risc ridicat de abandon școlar. Copiii vin zilnic în cele trei centre educaționale ale organizației și beneficiază de consiliere psiho-socio-educațională, ajutor la teme, rechizite, îmbrăcăminte și o masă caldă pe zi. Practic, acești micuți fac parte din familia Salvați Copiii, o familie care datorită comunității va putea și anul acesta să continue drumul măreț, acela de a oferi o șansă la educație. Pentru că educația este un drept fundamental pentru care milităm zi de zi, ținând cont că în ultima cercetare realizată de Salvați Copiii România costurile educației s-au dublat. Un părinte cheltuie în medie 3000 de lei pe an pentru a menține un copil la școală. În prezent, România ocupă locul al III-lea din UE, privind abandonul școlar. Asta înseamnă că anual 30000 de copii sunt nevoiți să renunțe la școală. Astfel, alegerea copiilor și familiilor ce au nevoie de susținere devine foarte dificilă.

Să vorbim despre Gala din noiembrie. De ce ar trebui ieșeni să participe?

OSCI: Gala „Zâmbet în Dar” nu este doar un eveniment caritabil, ci a devenit, treptat, un pol al implicării și al asumării colective a faptelor bune.  Este minunat să vezi cum oameni de bine ajută copiii care provin din familii defavorizate și care prezintă risc ridicat de abandon școlar.  Comunitatea ieșeană ar trebui să participe la un spectacol pentru a transforma în bine viitorul unei societăți. În puterea noastră stă să schimbăm în bine viața copiilor. Totodată, ei vor lua parte la un spectacol altfel, în care se prezintă un teatru altfel și oamenii se vor simții valoroși și implicați activ în mediul social.

O piesă de teatru premiată la nivel internațional… cum se îmbină arta cu voluntariatul și caritatea? 

OSCI: Aceste trei elemente conturează un tot unitar, care oferă ieșenilor spectacole inedite, unice și reprezentative pentru mediul cultural.  Voluntariatul, arta și caritatea au în comun cuvinte cheie cu semnificații profund umane: empatie, bine, frumos, conștiință, civilizație, implicare.

Mai exact, ce se va întâmpla pe 15 noiembrie?

OSCI: Pe 15 noiembrie 2018 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”,   alături de oameni de bine, vom face un pas important pentru copiii din comunitate pentru ca ei să poată merge la școală.  Împreună vom condimenta seara cu cel mai generos zâmbet transformat în fapte bune, pline de semnificații. Astfel, toate fondurile atrase în urma evenimentului vor asigura copiilor câte o masă caldă pe zi, rechizite, îmbrăcăminte, ajutor la teme, consiliere psihologică și socio-educațională. Alături de parteneri, invitați și prieteni vom viziona cea mai apreciată comedie aa momentului, piesă jucată în peste 20 de țări – Comedia Cum să Distrugi o Piesă, în regia lui George Dogaru.

În întâmpinarea invitaților noștri vom oferi o seară de gală cu multe ingrediente: o piesă de teatru care se joacă în premieră la Iași, participarea la o licitație tăcută de experiențe și obiecte deosebite și un cocktail plin de bunătăți.

„Vă așteptăm cu drag alături de noi!”, ne transmit, la final, reprezentanții OSCI.

 

 

Author