Fără niciun fel de reținere, se prezintă ca fiind „un om simplu, normal, un suporter al sportului ieșean”. Știi despre Socios, numai că vrei să îl asculți. Și din momentul în care îl asculți vorbind despre fenomenul sportiv din Iași, îți dai seama că ai în față un om pentru care pasiunea vrea să capete o altă dimensiune, una „oficială”, după cum tot el îmi spune. 

Cătălin Alexandru nu e nici pe departe vreun „huligan”, așa cum ar crede cei care n-au fost niciodată pe stadion.

Pentru el, sportul înseamnă apartenență, istorie, pasiune, crezuri pe care are grijă să i le insufle și fetiței sale. În acei aproape 8 ani de când a început să colecționeze fel și fel de obiecte promoționale ale echipelor ieșene, Cătălin a reușit să adune peste 1000 de piese. Le are depozitate cu grijă în propria casă și la mama sa, cea care i-a cedat una dintre camerele apartamentului pentru „moftul”său. Un tricoul al lui Cristea și un fanion Poli sunt cele mai scumpe piese din galeria sa, însă fiecare obiect înparte are o valoare aparte pe care fie timpul i-a dat-o, fie povestea din spate.

„Îmi investesc proprii bani într-o pasiune pe care mulți o văd ca o nebunie. Eu n-aș numi-o nebunie, ci o formă de respect față de aceia care, în anii de glorie din vremurile carierei lor, ridicau în picioare săli, stadioane, fiind ovaționați pentru satisfacția aceea interioară pe care o transmiteau suporterilor prin victorii. E o mândrie, un sentiment pe care n-aș putea să-l descriu prea bine în cuvinte. Îl ai sau nu.”, spune Cătălin, cel care se ocupă de Asociația Suporterilor Iași- SOCIOS ASSI.

 

Suporterii ieșeni îi cunosc și apreciază eforturile. Ba mai mult, aceștia l-au asigurat, dacă va fi cazul, de tot sprijinul lor pentru înființarea unui Muzeu al Sportului, obiectiv pe care și l-a propus de curând, un vis pe care speră să-l vadă împlinit. Pentru început, împreună cu alte două persoane, a întreprins demersurile pentru înființarea organizației non-guvernamentale SOCIOS Iași.  

 

De ce SOCIOS?

„Pentru că SOCIOS este un fenomen în care suporterii ajută echipele de tradiție să nu piară, o noțiune pe care o întâlnim la cluburile spaniole, acolo unde s-a dovedit a fi un model de succes pentru supraviețuirea unor cluburi cu istorie. Practic, suporterii plătesc cotizații cluburilor sportive, aduc un aport financiar pentru ca echipele să se poată menține în ligile în care activează. Vorbim despre un tip de suporter activ, care se implică în activitatea clubului, participă la deciziile pe care conducerea le ia. Practic, suporterii-socios au un cuvânt de spus în forurile administrative ale formațiilor pentru care cotizează.”, ne explică inițiatorul SOCIOS Iași, Alexandru Cătălin.

 

 

De la târgurile de antichități la care a mers și-a achiziționat în permanență obiecte. Unele dintre acestea, cele care aparțin altor echipe decât cele ieșene, le-a cumpărat doar pentru ulterioare schimburi.

Colecționari amatori sunt destui în România, însă n-a fost ocolit de răutatea unora care, la licitațiile online la care participă, intră să supraliciteze doar pentru a-l încurca. Și deseori se întâmplă ca aceia care „strică apele” să fie tot de pe la noi din oraș. Găsește foarte greu materiale cu echipele ieșene pentru că aici n-a existat un marketing intens practicat nici înainte de Revoluție, nici după, majoritatea materialelor promoționale fiind agendele, fanioanele, biletele, programele tur-retur.

Spune că muzeul pe care dorește să-l înființeze poate fi văzut mai mult ca o ambiție personală, dar ieșenii trebuie să înțeleagă că nu va fi dedicat doar fotbalului, ci dimpotrivă, a încercat să se orienteze și înspre sporturile mai puțin mediatizate.

Ideea i-a dat-o fiica, după o seară în care își intinsese toate obiectele prin casă. Și-a propus ca imediat ce va avea actele asociației în mâini, să meargă la primărie și să discute despre acest proiect, iar în cazul în care va primi un refuz, nu se va descuraja, mai ales că știe că are sprijinul suporterilor. 

 

„Am nevoie de un spațiu adecvat, în care să pot exune obiectele. Muzeul ar putea deveni un punct de atracție pentru turiști, așa cum se întâmplă și în alte orașe. Încasările n-ar rămâne asociației, ci ar fi donate către centrele sportive de juniori. În mintea mea sunt conturate toate, trebuie doar răbdare, câteva persoane care să cradă la fel de mult în idee, sprijin din partea autorităților locale și, mai apoi, vom vedea”, concluzionează Cătălin.

 

Persoanele interesate de proiect îl pot contacta pe Cătălin Alexandru.

 

Sursa foto: galerie personală

Author