Liam Malone este exemplul celui care n-a considerat niciodată că ar fi mânat de prejudecăți, dimpotrivă. „Mi-amintesc că mereu am făcut haz de situația mea. Îmi place să farse farse. Încerc să nu mă iau prea în serios și să mă bucur de ceea ce am!”, povestește într-un interviu atletul paralimpic, multiplu medaliat, un tânăr cu o ambiție desăvârșită, model de ambiție, dăruire, sacrificii, a imposibilului devenit posibil. De curând, mai exact în luna ianuarie, și-a anunțat retragerea din lumea sportului, la numai 24 de ani, după numai patru ani de la debutul în atletism (2014). Spune el că nu mai simte aceeași energie și motivație care să-l țină focusat și să-l propulseze urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a Jocurilor Paralimpice din 2020, Tokio.

sursa foto: http://www.newsweek.com

        „Să devin campion, să fac parte din elita atletismului, a fost o călătorie incredibilă, însă viața e scurtă. Vreau să găsesc ceva care să mă facă fericit pe termen lung, căruia să mă dedic în totalitate. Să fac lucrurile cu jumătăți de măsură n-ar fi onest față de cei care m-au sprijinit până acum, antrenor, sponsori, prieteni, familie, organizații, public. N-aș mai putea să mă concentrez în totalitate pentru a bifa cea mai înaltă performanță la Tokio, în 2020”, declara Liam Malone în luna ianuarie.

Neozeelandezul Liam Malone s-a născut cu fibula hemimelia (lipsa unei părți a peroneului/ fibulei), la numai 18 luni fiindu-i amputate ambele picioare de la genunchi în jos. Acest fapt nu l-a împiedicat să depășească mereu cu zâmbetul pe buze privirile mai puțin obișnuite ale celor din jur. Părinții l-au învățat să nu se considere altfel, ci să fie conștient de faptul că e ca oricare altă persoană, cu o mică diferență. I-au dat putere, mai ales la vârsta la care începea să își dea seama de lucruri și fapte. Liam Malone și-a pierdut mama din cauza cancerului pe când avea 18 ani, iar cu necruțătoarea boală se luptă și tatăl său. Asta îi amintește în fiecare zi că nu are nimic de pierdut și de aceea e important să lucrezi, să te focusezi pe lucrurile despre care tu crezi că sunt importante în viață.

„Practic mindfulness (tip de meditație preluat din budism, care pune accent pe concentrare asupra a ceea ce trăim în prezent și pe acceptarea fără regrete a tot ceea ce ne înconjoară), iar asta mă ajută să am o stare optimistă. Oricine are de-a face cu ceva nou se confruntă cu o stare de teamă și nesiguranță, iar tehnica mindfulness te ține concentrat!”, mărturisește Liam Malone într-un interviu acordat celor de la RedBull.

sursa foto: https://www.paralympic.org

                 Pe când era student la Universitatea din Canterbury, statul l-a ajutat să-și achiziționeze protezele de care avea nevoie pentru a concura în competițiile atletice la cel mai înalt nivel. După ce în 2015 s-a clasat pe locul 5 la proba de 100 m și pe locul 6 la proba de 200 m la prima competiție internațională la care a participat (Campionatul Mondial, Doha, Qatar), un an mai târziu, în 2016, la Rio, marca o performanță greu de egalat: pe lângă medaliile de aur obținute la probele de 200, respectiv, 400 m și argintul în proba de 100 m, stabilea și două noi recorduri paralimpice. Performanța i-a adus titlul de „Sportivul anului în Noua Zeelandă” și Ordinul de Merit din partea statului Noua Zeelandă. Liam Malone urmează să se dedice activităților celor de la Soul Machine, companie hi-tech în cadrul căreia activează cercetători din domeniul inteligenței artificiale, psihologi, neurologi, artiști.

N-aș vrea să fiu eu cea care trage concluziile, ci povestea lui Liam Malone să ne fie fiecăruia dintre noi o lecție, un îndemn la reflecție și curaj…

*Sursa informațiilor : http://athletics.org.nz/News/blade-runner-liam-malone-retires-1

https://www.paralympic.org/news/liam-malone-announces-para-sport-retirement

https://www.redbull.com/int-en/liam-malone-para-athlete-interview

 

 

Author