Din interior, cum e lumea academică?Cât e de diferit sistemul german față de cel român, legislativ mai ales, întrucât ai luat-o, practic, de la zero, cu legi și coduri distincte?
Ai simțit schimbări majore în ceea ce te privește?
E vreo zi la fel ca alta?
Ce nu lipsește din profesia ta?
În activitatea de până acum, există vreun moment „de suflet”, dacă-l putem numi astfel? Profesional, te-ai gândit să revii acasă, în România?
„Nu în ultimul rând și chiar într-un mod ironic, trebuie pus accentul pe importanța prostiei în cercetare. Cu cât te simți mai prost în ceea ce faci, cu atât poți să ajungi mai aproape de adevăr și de o anumită calitate științifică. Aroganța celui care crede că le știe pe toate și că cercetarea lui reprezintă adevărul sigur, absolut și finit nu își are locul în calitatea actului științific, ci în lumea politică.”
În studenție, Codrin Timu nici el nu și-ar fi imaginat că profesional, Germania, țară cu care a luat contact ca student Erasmus, îi va deveni „acasă”, cu toate că Germania l-a fascinat dintotdeauna- „cred că avem multe de învățat de la o societate cu o istorie încărcată și construită, practic, de la zero de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.”, spune Codrin. Azi, Codrin își trăiește visul și a ales cercetarea ca domeniu de specilitate. Inedit, am putea spune, pentru domeniul juridic, dar plin de provocări pentru Codrin, după cum chiar el ne-a spus. După experiența Erasmus și licența obținută în drept comparat la Facultatea de Drept din cadrul Univ. „A.I.Cuza”, Iași, și-a continuat studiile de master în drept (LL.M.) la Universitatea din Konstanz, lucrând, apoi, la diverse firme de avocatură și continuând cu doctoratul și cu înclinarea specifică spre cariera universitară. Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) și Fundația Konrad-Adenauer au jucat un rol extrem de important în dezvoltarea profesională. Continuă să călătorească și să cânte ori de câte ori are ocazia, pasiune pe care îmi amintesc că o avea din timpul studenției.
„Studenților de la Drept sau chiar studenților, în general, le-aș spune să facă dreptul din plăcere și nu din alte motive. Ne petrecem mult timp la muncă, așa că mai bine să ne petrecem timpul făcând ceea ce ne place. Viața nu este atât de lungă ca să facem ceea ce nu ne place… trebuie să aibă mult curaj să-și asculte întotdeauna inima!”
Codrin Timu este asistent științific, mentor științific și doctorand în cadrul Facultății de Drept a Universității din Konstanz, Germania. Din când în când colaborează cu firmele de avocatură din Germania pentru a le redacta plângerile constituționale individuale pentru Curtea Constituțională Federală a Germaniei. Pe scurt, după cum ne explică, domeniul său de cercetare și predare cuprinde dreptul constituțional german, dreptul administrativ german, dreptul german al securității interne și drept comparat româno-german. Este specializat în interculturalitate în domeniul academic, a ținut cursuri în diverse state (vorbește fluent germana, engleza si spaniola) și a publicat mai multe articole în România, Germania, Columbia, Turcia și Rusia.
„De mic am fost foarte activ și curios. Gările erau singurul loc în care eram mai liniștit, fiind foarte fascinat de trenuri. Așa că, la cinci ani, spuneam tuturor că vreau să conduc o locomotivă. Însă de când am descoperit în școală istoria și, mai apoi, filosofia, statul a început să mă fascineze din ce în ce mai mult. Când eram în gimnaziu, prin clasa a VIII-a, chiar participasem la un concurs organizat în Germania, în care am trimis un eseu despre societatea mea perfectă. Îmi imaginam statul ca pe un joc și îmbinam diversele ideologii pentru a realiza ceea ce, în opinia mea, era o societate ideală. Pot să spun că toate aceste lucruri au rămas. Merg des cu trenul și dedic o mare parte din timpul meu dreptului constituțional.”
***la Curtea Constituțională din Germania***
Alexandra Gugiuman, revista Insociety: Cum e mediul universitar german, Codrin?
Codrin Timu: Super. Îmi place aici îmbinarea și, totodată, separarea sănătoasă a vieții private cu/de viața profesională. Iar aici, universitatea reflectă societatea reală: fie că vorbim de campaniile de alegeri ale diverselor „partide studențești” în departamentele Universității (cum ar fi Grupul Studenților Socialiști sau Grupul Femeilor Democrate), fie că vorbim de postarea anunțurilor infinite cu privire la orice chestii private sau profesionale. Universitatea din Konstanz are „totul pe un deal în mijlocul pădurii”: birouri, săli de cursuri, biblioteci, cantină, restaurante, librării, cafenele, parcuri și chiar și o grădiniță pentru cercetătorii care trebuie să își lase copilul undeva atunci când lucrează. Când mi-am început studiile aici, râdeam de faptul că cineva chiar ar putea trăi în universitate: bibliotecile au șezlonguri și sunt deschise non-stop, iar dușurile sunt ușor accesibile la Facultatea de Chimie.
Din interior, cum e lumea academică?
Codrin Timu: Fascinantă, însă relativ izolată față de restul societății. Ar trebui să ne deschidem față de societate și să ne comunicăm rezultatele mai transparent și mai pe înțelesul publicului larg. Fiecare ar trebui să știe ce anume și de ce finanțăm proiecte în cercetare – până la urmă, banii ajunși în cercetare vin și de la oameni de rând, rezultatele cercetării îi privesc pe toți. Pe lângă legitimitatea oferită de căutarea adevărului, printr-un surplus de legitimitate democratică am putea să asigurăm sprijinirea cu adevărat a lumii academice.
„Cred că peste tot, nu numai în Germania, ci și în România, este nevoie de o ‹‹democratizare a cercetării››. Omul de rând ar trebui să știe ce facem și să pună în discuție rezultatele noastre. Cunoscând aceasta, va fi mai ușor și să luptăm împotriva fenomenului de fake news.”
Cât e de diferit sistemul german față de cel român, legislativ mai ales, întrucât ai luat-o, practic, de la zero, cu legi și coduri distincte?
Codrin Timu: Există multe asemănări și multe deosebiri între dreptul german și dreptul român. Însă pentru a cunoaște bine un sistem de drept al unei țări, trebuie „să începi cu începutul”: cu teoria specifică a dreptului, cu metodica juridică specifică, cu părțile generale ale domeniilor de drept. Nu este de ajuns aici o simplă traducere a unei legi sau absolvirea unui curs specific de drept. De aceea, vorbim și de existența unei metodici specifice a dreptului comparat; exemplele din alte țări nu pot fi preluate pur și simplu, ele trebuie „traduse științific”. În ceea ce mă privește, am pornit chiar încă din timpul stadiului de studiu ERASMUS, specializându-mă, mai apoi, în dreptul public german.
Ai simțit schimbări majore în ceea ce te privește?
Codrin Timu: Schimbările intervin fără să îți dai mult seama; munca în domeniul academic mi-a desăvârșit, ca să zic așa, stilul de viață: cercetez și predau ceea ce îmi place și călătoresc făcând ceea ce îmi place. Încerc de fiecare dată să îmbin viața profesională cu viața privată, iar universitatea, ca oglindă a societății, îmi ușurează acest lucru. În rest, dat fiind faptul că în Germania, protecția vieții private joacă un rol foarte important, nu pot să spun că profesia mi-a schimbat mult stilul personal de viață. În continuare călătoresc și cânt cu plăcere.
E vreo zi la fel ca alta?
Codrin Timu: Fiecare zi e diferită. Monotonia nu își are locul la universitate. Iar cei ce se plictisesc în domeniul academic ar trebui să facă altceva. Întotdeauna există o idee de prelucrat, un articol de scris, o abordare nouă la un curs sau o nouă colaborare științifică. Și de asta îmi place mult ceea ce fac – este greu să descriu o zi oarecare.
***fotografie de acum 3 ani, din tribul Mutanzhi, din jungla Sierra Nevada de Santa Marta, Columbia***
Ce nu lipsește din profesia ta?
Codrin Timu: Cred că dintre toate, două sunt esențiale: curiozitatea și adaptabilitatea. Curiozitatea trebuie să fie atât de înrădăcinată în tine, astfel încât să fii capabil să petreci o bună parte din viața ta ocupându-te de rezolvarea întrebărilor care tot apar în lume. Adaptabilitatea joacă aici un rol foarte important, întrucât studenții, societatea și prelucrarea informațiilor se schimbă într-un mod aproape extenuant.
În activitatea de până acum, există vreun moment „de suflet”, dacă-l putem numi astfel?
Codrin Timu: Cercetarea este plină de „momente de suflet” – fie că vorbim de cititul unui subiect interesant sau fie că vorbim de găsirea răspunsului potrivit la o problemă. Când cineva mă întreabă despre asta, aduc de fiecare dată vorba aici de citirea unei scrisori a unui student german, aflat în vizită în Paris, în anul 1800, care își invita colegul de la universitatea din Freiburg la o bere ca să vorbească despre ceea ce se întâmpla în timpul Revoluției franceze. Vorbim aici de istorie pură, de modul simplu cum s-au transmis idealurile liberale în Germania– anume prin intermediul studenților, la bere. După ce am obținut scrisoarea și în timp ce o citeam, îmi venea pur și simplu să încep să sar prin birou.
„Și predarea are fascinația ei. Întotdeauna începe să îți bată inima atunci când primești un e-mail de la un fost student, care, urmând sfaturile tale, a ajuns acolo unde și-a propus și se simte împlinit. Nici nu realizezi la început, când începi să predai, că tot ceea ce înseamnă relația cu studenții poate avea un impact așa de mare nu numai asupra studiului, ci și asupra vieții lor.”
Profesional, te-ai gândit să revii acasă, în România?
Codrin Timu: Viața o am aici, în Konstanz, însă am grijă să călătoresc foarte mult, așa că unii mi-ar spune că „acasă”, pentru mine, este în avion sau pe undeva între Germania, Columbia și România. Geamantanul și ghiozdanul sunt gata de călătorie mereu. Nu pot să spun că m-am decis unde va fi „acasă” la anul. Activitățile profesionale legate de România, oriunde aș fi, nu am de gând să le exclud din planurile de viitor.
***fotografie de acum câteva luni, din Comuna 13, Medellin, Columbia***