Când Bogdan Tănasă uimea o țară întreagă prin faptul că reușise în doar câteva zile să aducă fericire pe chipurile năpăstuite ale unor copii nevinovați de soarta cruntă pe care erau nevoiți să o poarte ca pe o povară, mulți au crezut că va fi unul dintre cazurile izolate de binefacere, așa cum, probabil, mai sunt în țară. Dar nu! Din decembrie 2014 și până în prezent, oficial, Bogdan a ridicat 14 case. Recunoaște că nu ar fi putut face toate aceste fapte fără ajutorul prietenilor și al oamenilor cu inimi de aur care au rezonat cu visul lui, acela de a face bine.
„Eu sunt un om simplu. N-am cum să folosesc cuvinte mari, dar știu că tu, Alex, vei reuși să surprinzi întocmai ceea ce eu îți povestesc”, a fost modul prin care Bogdan mi-a transmis că am în fața mea un OM.
„Proiectul «Casa Share» este astăzi un mini-brand”, mărturisește Bogdan cu o modestie cum rar mi-a fost dat să văd la un om care-și dedică timpul, energia și resursele pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși. Și-a câștigat respectul, simpatia și încrederea oamenilor prin seriozitate. Ideea conform căreia „băiatul ăla face” conferă siguranță în ochii celor care vor să facă donații care chiar să ajungă unde trebuie.
„Casa Share a început dintr-o pură întâmplare”, își amintește Bogdan. „Sau din instinctul de a face bine”, completează mai apoi. Era iarnă. Din obișnuință, citește presa. A dat peste o știre care l-a făcut să deschidă și să urmărească video-ul atașat, în care era prezentat cazul a 6 copilași din Vlădeni. Fiind în preajma Crăciunului, reporterul l-a întrebat pe unul dintre frați ce și-ar dori să îi aducă Moș Crăciun. Trist, dar cu o seninătate ascunsă în suflet, răspunsul a fost că își dorește o jucărie, o mașină. Bogdan n-a stat pe gânduri. S-a urcat în mașină și s-a dus la familia respectivă nu doar cu jucării, ci și cu mâncare, lemne și alte produse necesare într-o gospodărie. A decis că vrea să le refacă soba. Când a auzit cât îl costă, Bogdan a decis că e mai bine să le ridice o casă nouă. Și așa a făcut. A postat totul pe rețeaua de socializare Facebook. Filmulețele îi erau distribuite, lumea era solidară cu decizia lui. Din share în share. Așa a început să prindă contur Casa Share.
„Primesc telefoane de la diverse persoane care vor să facă donații și nu vor să discute cu Asociația „Casa Share”, ci cu Bogdan Tănasă. Bine, atunci, Bogdan la telefon! Nu știu de ce, dar am observat că lumea a început să fie rezervată când e vorba de asociații, de chestiunile ce dau impresia de instituționalizare. Oamenii vor să vorbească cu mine și-mi spun că eu le-am demonstrat prin fapte că mă implic, că fac, că nu vreau altceva.”
Bogdan Tănasă a copilărit în Popricani, județul Iași. Casa părintească era amplasată lângă Casa de copii din comună. A văzut multă suferință și umilință de mic. Norocul său a fost că imediat după Revoluție, s-a oferit să fie traducător pentru americanii care încercau să-i ajute pe acei copii abandonați. A deprins multe învățăminte încă de pe atunci. A învățat ce înseamnă să faci bine fără a aștepta ceva în schimb, principiu pe care vrea să-l transmită și celor ajutați până acum. Și a reușit, spunem noi, de vreme ce toți beneficiarii Casa Share nu stau deoparte la noile cazuri, ci dau câte o mână de ajutor.
„Anormalitatea a devenit normal, din păcate. Să fii hain în suflet a devenit normalitate. Am observat că oamenii sunt speriați de fericire. Eu am ieșit din tipar, ar spune unii. Poate, dar sunt un om împlinit! Mă hrănesc cu ceea ce văd, cu bucuria lor!”
Prin ceea ce a reușit să facă până în prezent, Bogdan Tănasă inspiră. E un sentiment care îi dă putere să creadă că societatea românească se va schimba în timp și că puterea exemplului este cea mai bună lecție de educație civică. Observă acest fapt la fiul său care a început, odată cu vârsta, să înțeleagă cum funcționează compasiunea – le oferă copiilor prietenia și jucăriile lui. Familia i-a fost alături de la început și l-a susținut în toate acțiunile întreprinse, ceea ce i-a ușurat menirea. Căci da, Bogdan crede că menirea sa e să facă bine și asta îl face cu adevărat fericit. Vede viața ca pe un dar de la Cel de Sus și se definește ca fiind un om simplu, un om cu frica lui Dumnezeu.
„Fiecare casă terminată înseamnă satisfacție, însă, o satisfacție aparte am simțit în momentul în care Mario (un copil căruia i-am refăcut casa), a făcut primii pași singur. Se întâmpla după o operație la București, operație ce i-a redat speranța că va merge pe picioarele lui, Mario fiind diagnosticat cu boala picioarelor de sticlă. Mario face progrese. Este sub tratament, dar medicii sunt încrezători. Acela a fost, cu adevărat, un moment unic!”
Invitat fiind la un eveniment al Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași, Bogdan Tănasă a fost aplaudat în picioare de întreaga audiență din sală, iar însuși Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, l-a felicitat și i-a strâns mâna, mulțumindu-i pentru tot ceea ce a reușit să facă până acum. De-a lungul acestor ani, i s-au propus afilieri politice sau s-a încercat să i se inducă faptul că nu-și dă seama că poate să influențeze oameni. Bogdan n-a fost interesat. Ba mai mult, au încercat să-i fure meritele, dar nu au reușit. El și-a văzut de ale sale planuri de care se ocupă și acum. Urmează să plece cu copiii de la Casa Share, 40 la număr, în tabără la Durău, acolo unde vor face drumeții, acțiuni de ecologizare, se vor juca în voie și vor învăța ce este prietenia și simțul civic. Dacă mai are vreun vis?
„Da, îmi doresc să construiesc un centru educațional la Popricani, unde copiii fără posibilități materiale să-și poată face temele, să aibă parte de o masă caldă, să fie supravegheați de dascăli, să se bucure de copilărie așa cum ar trebui, nicidecum să fie puși la munci grele ale câmpului, cum știu că se întâmplă în prezent. Cred cu tărie în educație, aceasta fiind singura posibilitate prin care putem avea pretenția de a fi altfel și de a avea o altă mentalitate în viitor. Prin educație se face schimbare!”, încheie Bogdan Tănasă.
Mai multe detalii despre cum puteți face parte din povestea făuritorilor de bine de la Casa Share găsiți pe site-ul http://casashare.ro/ și pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/casashareromania/
Vreau sa va multumesc pt. curajul vostru,intr-o societate in care unii darama,voi construiti…”.Respect”.Am sa va povestesc pe scurt,patania unor batrani parasiti de copii carora acum recent la a doua zapada li s-a prabusit acoperisul la casa si acum stau intr-o anexa mica ,norocul lor, nu stiu daca ar trebui sa-l numim noroc este ca au o soba sa se incalzesca.
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine deoarece am o pensie pe caz de boală si ma ploua ca afara nu am cu ca repara va rog
Suntem.patru.frati.antro.casa.am.copil.bolnav.ma.puteti.ajuta.
Va.multumesc.de.antelegere
Va.rog.a.ma.ajuta.stam.3.persoane.antro.camera.se.poate.un.mic.ajutor.
Santeti niște îngeri în trup.
Santeti.niste oameni dar trăiți că îngeri. Vă mulțumim că v-ați născut și
Că existați…Dumnezeu sa va binecuvinteze.
Bună seara,am 3 copii ,unul cu operație pe creier.Cu toate că și eu și soțul meu muncim foarte mult ,nu reușim să acoperim decât foarte greu necesitățile traiului de zi cu zi ale familiei noastre. Nu știu dacă cineva va citi acest comentariu dar macar mi-am spus și eu oful. O seară frumoasă.