Obișnuim să rămânem conectați la muncă indiferent că suntem bolnavi sau în vacanță. E rezultatul unui studiu (MyPerfectResume) efectuat în cursul anului 2021, care arată că:
• 82% lucrează în vacanță
• 75% dintre cei care lucrează în concediu parental
• 70% răspund la apeluri de la clienți sau colegi în vacanță
• 42% își iau zile libere special pentru a lucra
• 40% au lucrat în concediu medical
• 37% lucrează în vacanță pentru că „le place să fie pe primul loc”
• 87% au răspuns la întrebările colegilor în timpul vacanței
• 87% au verificat e-mailurile și mesajele de serviciu în timpul vacanței
• 78% au răspuns unui apel de la șeful lor în timpul vacanței.
Nu știu dacă rezultatele studiului a fost influențat de anii pandemici, însă din proprie experiență vă spun că mai ales în domeniile în care îți poți exercita atribuțiile de serviciu și-n afara biroului/ locului, e aproape inevitabil să nu lucrezi de unde apuci, chiar și peste acele ore de muncă obișnuite. Unii o fac pentru că le place, alții pentru că poate au rămas în urmă cu ceea ce aveau de făcut în ziua respectivă. Referitor la subiect, www.wall-street.ro scrie că 37% dintre cei care au răspuns la sondaj au spun că le place să fie pe primul loc, însă… așa să fie? De asemenea, respondenții spun că le e foarte greu să se rupă complet de tot ceea ce înseamnă atmosfera și sarcinile de la birou, așa că indiferent că sunt în concediu medical sau în vacanță preferă să fie la curent cu chestiunile lăsate la locul de muncă.
„Potrivit BBC, 23% dintre angajaţii britanici au raportat într-un sondaj realizat în 2018 de Glassdoor că în concediu şi-au verificat mailul regulat, iar 15% au spus că au lucrat în timpul concediului de frica de a nu rămâne în urmă şi de a nu reuşi să îşi ducă sarcinile la bun sfârşit. În SUA, procentul este mult mai mare: 59% dintre angajaţi au recunoscut că au intrat în contact cu şefii sau colegii de serviciu cel puţin o dată pe zi în perioada concediului, iar 23% s-au implicat în chestiuni legate de job de trei sau mai multe ori pe zi în vacanţă. Cel mai greu să se deconecteze de locul de muncă le este, se pare, membrilor generaţiei Z (persoane născute între anii 1995 şi 2010), 86% dintre aceştia afirmând că au fost activi în legătură cu serviciul în concediu, arată un sondaj din 2019 al LinkedIn, citat de CBSNews.”, se arată într-un articol semnat zf.ro.
Tu cum procedezi atunci când ești în concediu? Răspunzi sau nu colegilor? Dau eu primul răspuns: personal, lucrând de atâția ani pe cont propriu și având un domeniu de activitate flexibil și dinamic (comunicare, promovare, copywriting), m-am obișnuit să lucrez de oriunde, oricând. Tot ceea ce-mi trebuie e un telefon (pe care l-am transformat cam în „de toate”- telefon, aparat foto/video, laptop) și o conexiune la telefon. Ah, și cel mai important… am nevoie de chef și de multă inspirație, că fără inspirație n-am cum să lansez idei, să adun cuvintele în așa fel încât să atingă suflete.
sursa foto: roberthalf.com.au