Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!” va avea loc pe 23 octombrie, începând cu ora 15,  în Iași. Organizatorii speră ca printr-un astfel de demers, solicitările să le fie luate în calcul și să ajungă acolo unde trebuie, adică la factorul decizional. Detalii despre eveniment găsiți aici.

„Vrem să fim în siguranță acasă, la muncă, pe stradă sau la școală. Vrem să nu mai fim hărțuite online. Vrem drepturi și șanse egale. Vrem măsuri concrete din partea statului.”, scriu organizatorii pe pagina evenimentului.

Ce se mai dorește?

  • Alocări de la bugetele Consiliilor Județene și Consiliilor Locale pentru:

– Serviciile sociale, publice și neguvernamentale necesare supraviețuitoarelor violenței;

– Cel puțin un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori și un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei;

– Finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență.

  • Alocări de la bugetul de stat pentru:

– Programele realizate de ONG-uri. în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen și de instruire a polițiștilor pentru intervențiile în situațiile de violență domestică
– Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice.
– Centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal calificat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi juridică.

  • Educație și sănătate:

-Acces liber și gratuit pentru toate femeile la servicii de întrerupere de sarcină în spitalele de stat, mijloace contraceptive și consiliere familială realizată de specialiști.
– Implementarea codurilor de etică în școli și universități care să sancționeze abuzurile sexuale făcute de profesori
– Programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori.
– Alocarea unui număr mai mare de psihologi și psihiatri în penitenciare pentru expertizarea deținuților care sunt eliberați condiționat.
– Încadrarea oricărui act sexual dintre un adult și un copil sub 16 ani ca viol.
– Supravegherea mai bună a deținuților condamnați pentru violență sexuală
– Programe de reabilitare și integrare socială pentru deținuți
– Traducători pentru limba ucraineană, limba rusă, limba romani, alte limbi care să faciliteze accesul femeilor migrante și femeilor din minoritățile etnice la servicii specializate de asistență juridică și consiliere psihologică și socială.

 

Marșul este organizat de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (violentaimpotrivafemeilor.ro), alături de organizații neguvernamentale și grupuri de initiațivă din Iași (Absorbante pentru toate, Rise Out, Centrul de Mediere și Securitate Comunitara, FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Fundația Corona, FONTIS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, Reset, FASMR – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Asociația Grupul Zâmbetul Nostru)

Author