Duminică, în cadrul Festivalului de Teatru Independent, organizatorii propun ieșenilor un un show cu jonglerii cu foc al, susținut de tinerii de la Crispus- Art of Fire. Spectacolul inedit este programat pentru ora 20, pe 11 septembrie, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt.
„Am transformat jocul cu focul în nişte spectacole speciale în care combinăm pirotehnia cu acrobaţii, şi creăm efecte vizuale unice”, spun cei de la Crispus. Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani, aceștia afirmă că ideea de a face o altfel de educație non-formală le-a venit după ce au avut un schimb de experiență. Au cunoscut oameni care făceau lucrurile diferit, foloseau animația stradală și jongleria pentru integrare socială. Le-a plăcut și s-au pus pe treabă. Multe dintre mișcări le-au învățat singuri.
„Am început împreună cu fratele meu, ce folosea flower stickul, să performăm la diverse evenimente sau să facem activități în cadrul organizației. Văzând ce impact pot avea astfel de activități, am avut inițiativa de a forma o trupă împreună cu câțiva prieteni și membri ai asociației, păstrând tot numele de CRISPUS. Am fost printre primii din țară care au început sa folosească aceste instrumente sub forma unor spectacole cu efecte pirotehnice. Pentru noi nu mai e doar o jonglerie sau un spectacol cu efecte combinate, e vorba de artă, de arta focului și de business făcut din pasiunea ce o avem pentru această artă. Este măgulitor să vezi ca ai inspirat tineri, trupe și că lumea îți oferă de fiecare dată un feedback pozitiv.”, declara Loredana Helici, membru al trupei Crispus- The art of fire, într-un interviu acordat cu mai mulți ani în urmă.
Au ales jongleria pentru că îi ajută să îmbine perfect și alte elemente ori exerciții de animație. Scopul este de a-i aduna laolaltă pe tinerii care au preocupări diferite, astfel încât să se creeze armonie între indivizie. Lucru remarcabil, având în vedere divizarea pe care societatea actuală o experimentează tot mai mult pe zi ce trece.
„Prin joc, prin folosirea imaginației, tinerii se pot transpune în situații care să-i ajute să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să relaționeze cu ceilalți, să depășească limitele tradiționale în ceea ce privește comportamentul lor social, să nu facă discriminări legate de sex, proveniență sau statut social, să-i ajute să-și petreacă timpul liber implicându-se în activități plăcute și utile. Animația poate fi elementul ce aduce un plus de mobilitate și însuflețire într-o activitate culturală, liantul între participanți, o pată de culoare bine integrată în atmosferă. Poate fi folosită pentru “rezolvarea” unei probleme sau pur și simplu pentru divertisment sau promovare.”, explică Loredana în același interviu.
Festivalul de Teatru Independent de la Iași, ediția a II-a, debutează vineri, pe 9 septembrie. Întreg programul îl găsiți aici.
sursa foto reprezentativă: gofree.ro