Începând de vineri, 16 septembrie, strada Lăpușneanu din Iași începe să vibreze ca odinioară. Cele trei zile de Festival al Străzii Lăpușneanu sunt o invitație la piese de teatru, stand-up comedy ori concerte  pentru toți ieșenii dornici să iasă din casă și să se bucure de tot ce-nseamnă artă. În plus, organizatorii au pregătit și alte surprize inclusiv pentru cei mici, care pot participa la  diferite ateliere de creație.

               La ediția anterioară, peste 2000 de ieșeni au participat la Festivalul Străzii Lăpușneanu. Organizatorii speră că la finalul acestei săptămâni și mai mulți ieșeni vor lăsa confortul casei și vor ieși la promenadă pe strada Lăpușneanu, fosta uliță Sârbească, și se vor bucura de momentele cultural-artistice pregătit pe una dintre cele mai frumoase străzi pe care le are Iașul.

„Alături de gazdele noastre, Muzeul Unirii şi Complexul Muzeal Naţional «Moldova», dar şi datorită partenerilor noştri care au înţeles, ca în fiecare an, că acesta nu este un proiect al Ateneului, ci un proiect al comunităţii care doreşte să reînvie şi mai mult această stradă de epocă şi poate una dintre puţinele străzi care aminteşte de Iaşul de altădată”, arăta managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.

 

                      Strada Lăpușneanu este un reper turistic extrem de important pentru Iași, unde găsim anticariate, galerii de artă, cinematografe, dar și unul dintre cele mai reprezentative muzee ale orașului- Muzeul Unirii. În ultimii ani, datorită micilor antrepenori din zonă, strada a căpătat din nou strălucire. La începutul secolului al XIX-lea, Ulița Sârbească (vechea denumire) făcea legătura între ulița Golia și Podul Hagioaei (în prezent, Bdul Independenței; sursa: wikipedia.ro). Strada Lăpușeanu a fost denumită astfel în anul 1866, semn de omagiu pentru Alexandru Lăpușneanu, domnitorul  care a mutat capitala Principatului Moldova de la Suceava la Iași, în anul 1564.

Programul complet îl găsiți mai jos:

 

 

Author