La ediția din acest an a Festivalului Istoric Getodava, pe lângă organizatorul Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova vor mai fi prezente alte cinci asociații geto-dacice din țară. Potrivit unui comunicat de presă transmis zilele trecute de către organizatori, vineri seara, de la ora 19, toate asociațiile vor merge în paradă pe traseul Piața Unirii- bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt- Palatul Culturii și retur. De altfel, prin parada cu jonglerii de foc și dansuri ale nimfelor, Festivalul Getodava se va deschide în mod oficial.

Programul complet al Festivalului din 26-28 august îl găsiți aici.

„Festivalul GETODAVA înseamnă conexiunea cu trecutul. Cunoaștem istoria din manualele școlare, însă festivalul este o oportunitate pentru toți de a lua parte la ritualuri și activități străbune sau de a vedea cum arată un costum tradițional dacic, de exemplu. Experiența celorlalte ediții ne-a dovedit că Festivalul GETODAVA este o încântare mai ales pentru copii, care sunt fascinați de-a dreptul când văd uneltele vechi sau când sunt luați alături de meșterii populari și învățați cum să confecționeze diferite obiecte. Speranța noastră este să reușim să surprindem plăcut și de această dată. Le mulțumesc colegilor din Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova și mai ales asociațiilor dacice din țară care au răspuns pozitiv invitației noastre. Vreau să mulțumesc și autorităților locale ieșene pentru tot sprijinul acordat, sponsorilor și partenerilor media, fără de care nu am reuși să ducem mai departe un festival istoric!”, Constantin Lăpușneanu „Basileus Zurasieo”, reprezentant oficial al Asociației Culturale Geto-Dacii din Moldova.

Care sunt asociațiile din țară prezente la festival?

  • ASOCIAȚIA IGNIS VULTUS este o asociație de reconstituire istorică din Iași. Vin la Festivalul Getodava cu luptătorii moldoveni, spahii și ieniceri (turci) și leși (polonezi) înarmați cu tunuri, puști, paloșe, iatagane, dar și cu frumoase domnițe sau prințese care-i însoțesc. Pasiunea comună a voluntarilor Asociației stă în istoria medievală a Moldovei, mai exact perioada secolului al XVI-lea, atunci când voievodul Alexandru Lăpușneanu mută la Iași cetatea de scan, pentru prima oara în istorie
    „Prin ateliere meșteșugărești, prezentări de arme albe și arme de foc, demonstrații de luptă și recuzita unei tabere medievale, dorim să insuflăm publicului larg interesul pentru trecut, oferind o lecție de istorie într-o manieră interactivă. Adepți ai autenticității istorice și dornici de cunoaștere, folosim surse istorice și tehnici de lucru documentate pentru a confecționa în propriul atelier mare parte din echipamentele civile și militare regăsite în regiunea Moldovei.
    Îmbinând pasiunea și cunoștințele noastre despre istorie într-un creuzet de idei, voie bună și creativitate, ne propunem să prezentăm vizitatorilor taberei noastre o pagina de istorie trăită pe viu.”, spun cei de la Asociația Ignis Vultus.
Asociația Ignis Vultus

 

  • ASOCIAȚIA CULTURALĂ TOMIS DIN CONSTANȚA (ACT) a fost înființată în 2015, la Constanța. Are un parteneriat cu Muzeul Militar Constanța și de la înființare până acum a participat la numeroase evenimente naționale și internaționale. Are filiale și în Galați, Craiova și Arad.
    Asociația Culturală Tomis desfășoară activități de reconstituire istorică pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antică. Asociația își propune recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viața cotidiană civilă și militară a civilizațiilor grecești, dacice și romane, dar și din perioada medievală, otomană, a Războiului de Independență ori din timpurile Primulului și al doilea Război Mondial.
    Asociația Culturală Tomis vine la Festivalul Getodava cu o formație de aproape 30 de persoane: Traco-Geto-Daci din Trupa Ponticum Gaetorum (Geții pontici), legionari romani din legiunile Legio XI Clavdia Pia Fidelis și Legio V Alaudae, cât și gladiatori din trupa Ludus Tomitanus, care reconstituie școala de gladiatori din anticul Tomis. Pe lângă aceste trupe, în cadrul asociației mai există și Legiunea „Solenses Seniores”– legionari bizantini (anii 300-400 d. Ch); o trupă ce reconstituie Regimentului 34 Infanterie Constanța, dedicată epocii moderne cu militari germani, ruși, bulgari, englezi, francezi; o altă trupă care se ocupă de Evul Mediu cu războinici mercenari de sec. XV – XVII și o trupă dedicată perioadei Revoluției lui Tudor Vladimirescu 182: panduri, arnăuți, eteriști, turci.
Asociația Culturală Tomis din Constanța

 

  • ASOCIAȚIA CULTURALĂ ENCICLOPEDIA DACICA vine la Iași tocmai din munții Apuseni, din cetatea Apulon. Asociația vine la Iași cu Tarabostele Dada Mamusa și tribul său de daci pentru a lupta alături de frații lor, la Festivalul Getodava.
    „Orice lucru, ființă, eveniment sau fenomen are o poveste. Dintre toate poveștile lumii, istoria este cea mai frumoasă poveste, nu atât prin imensitatea ei, ci prin infinitul detaliilor pe care le conține. Povestea noastră începe tare demult și e atât de lungă încât e o mare și frumoasă istorie- este povestea proiectului Enciclopedia Dacica. Membrii Asociației Culturale Enciclopedia Dacică au adunat la un loc elevi, studenți, doctori în istorie, amatori, meșteri populari, reenactori reușind să pună la punct o bază de date on-line – credem că cea mai mare și mai bună din țară – care conține sute de articole de specialitate despre istoria Daciei și nu numai. Ca o materializare a acestui prin proiect, aceiași membri au demarat un al doilea, derivat din primul, participând frecvent la lecții deschise de istorie, la ateliere deschise, la festivaluri de reconstituire istorică, la simpozioane și sesiuni de comunicări științifice. Noi știm ce trebuie spus, putem spune ce este de spus și ne place să o spunem. Vreți să ascultați o poveste? Intrați pe www.enciclopedia-dacica.ro și acolo avem sute de povești despre daci, povești pe care nu a trebuit să le inventăm. Istoria dacilor este cea mai frumoasă poveste despre ei.”, transmit cei din asociație.
Asociația Enciclopedia Dacica

 

  • ASOCIAȚIA ANCIENT THRACE vine în premieră la Festivalul Getodava. Originară din Bulgaria, „Ancient Thrace” a fost înființată în 2015, în orașul Yambol, iar din anul 2020 a luat forma unei asociații de reconstituire istorică.
    Asociația are zeci de participări la festivaluri din Bulgaria și din Europa, fiind implicată în mai multe proiecte de film, media și print. Asociația recreează îmbrăcămintea, armele și stilul de viață al tracilor (sec. IV î.Hr. – sec. I î.Hr.) și triburilor germanice (sec. II-III d.Hr). „Prin activitățile sale, grupul își propune să promoveze și să demonstreze moștenirea culturală a popoarelor care au locuit și/sau și-au lăsat amprenta cu forța armelor pe teritoriul Peninsulei Balcanice în perioada antichității. Pentru reconstituirea istorică, cei din asociația Tracia Antică se inspira din descrierile autorilor antici, descoperirile arheologice, imagini și materiale epigrafice, precum și din metodele de arheologie experimentală.”, se arată pe pagina de Facebook a Festivalului Getodava.
Asociația Ancient Thrace

 

  • ASOCIAȚIA TERRA APULUM (LEGIO I ADIUTRIX et ANTHEIA IMPERIALIS) din Alba Iulia este un grup de reconstituire istorică format din peste 20 de pasionați de istorie cu o bogată experiență în evenimentele de profil din țară și din străinătate.
    „În cadrul grupului a fost reconstituită legiunea a I-a Adiutrix, formațiune militară care l-a însoțit îndeaproape pe împăratul Traian în războiul dacic și mai apoi în campaniile partice; sub acvila legiunii I-a Adiutrix pot fi văzuți în prezent un vexilifer, un centurion, un optio, șase legionari și un corp de artilerie, ballistarii. Soldații sunt însoțiți de opt vestale frumoase, care, sub numele de Antheia Imperialis și sub patronajul zeiței Venus, completează călătoria pe care o propunem în descoperirea trecutului antic prin momente coregrafice, ritualuri și teatru greco-roman. Alături de noi istoria poate fi văzută în culori, se poate simți și trăi în timp real. Astfel, printre momentele de prezentare, echipamente și demonstrații pot fi experimentate în tabăra tematică numeroase activități cultural-educaționale în cadrul atelierelor interactive de scriere antică, batere de monede, prelucrarea materiilor dure animale (os și corn), emiterea tăblițelor militare de identificare, plante și medicină antică daco-romană, religie – magie și vrăjitorie, jocuri antice, coregrafie de inspirație antică, pielărie și nu în ultimul rând, gastronomie antică. Scopul nostru este a prezenta istoria antică într-o manieră mai frumoasă și interactivă, să contribuim la descoperirea și promovarea patrimoniului cultural și să sprijinim dezvoltarea turismului cultural și a pachetelor turistice locale/regionale.”, explică reprezentanții Asociației Terra Apulum.
Asociația Terra Apulum

Author