În acest an, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, pe 25 noiembrie, începând cu ora 10, Inspectoratul de Poliție Iași organizează webminarul „Relații sănătoase versus capcana relațiilor toxice”, prin care urmărește:
• să informeze cetățenii din mediul urban și rural de pe raza județului Iași cu privire la dezvoltarea de relații sănătoase și asupra consecințele actelor de violență;
• să explice ce modalități de prevenire există;
• să prezinte modificările legislative intervenite în domeniul violenței domestice ți modalitățile de prevenire a traficului de persoan;
• să promoveze servicii existente, la care victimele pot apel în siguranță.

             Tot în cadrul webminarului se va lansa oficial și parteneriatul „Relații sănătoase versus capcana relațiilor toxice”, un acord de colaborare și implicare între IPJ Iași (prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității)- Asociația ROR Iași- Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (Centrul Regional Iași). De asemenea, pe 24 noiembrie, de la ora 17, Asociația ROR va organiza în mediul online o discuție liberă despre acest subiect, la care și-au anunțat prezența, în calitatea de speakeri, dr. Lucian Burlea (șef lucări UMF Iași) și prof. Bogdan Neculau (lector UAIC Iași). Podcastul va fi moderat de Raluca Daria Diaconiuc, jurnalist. Detalii găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.

              Din păcate, România nu stă deloc bine la capitolul violență domestică. Numai în luna martie a acestui an, 40% dintre ordinele de protecție emise au fost încălcate. (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/40-din-ordinele-de-protectie-sunt-incalcate-in-fiecare-ora-o-femeie-suna-la-112-pentru-a-si-reclama-partenerii-violenti-1509845 ). În plus, la fiecare oră, cel puțin o femeie sună la 112 pentru a raporta un caz de violență domestică și a se declara victimă. Și mai îngrozitor e faptul că o dată la 30 de secunde, o femeie este lovită, într-un colț de țară. Adică 1,2 milioane de române știu pe propria piele ce înseamnă violența domestică…

„Deși 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați, în momentul de față, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic. Mai grav este că mai mult de jumătate din români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens.”, se arată pe https://observatornews.ro/social/violenta-domestica-romania-statistici-240333.html .

                   O relație toxică te consumă. Ea nu se reflectă numai în viața de cuplu, ci apare inclusiv în cazul prieteniilor în care te simți sleit de orice putere și învăluit în energii negative. Îmi amintesc cum, la un moment dat, mi-am spus că voi scrie despre acest subiect. Mai exact, despre cum inclusiv literatura ne învață că e ok să stăm în relații toxice. Cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit și asimilat cu mintea de adolescent de-atunci sunt relații toxice. Pentru mine, Anna Karenina reflectă cel mai bine zbuciumul interior, însă la un scurt sondaj făcut pe Facebook, am aflat că prietenii au și ei, la rândul lor, imaginea altor opere literare care ne fac să pășim greșit în viață. Nu știu cum se mai studiază astăzi, însă cred că ar trebui explicate și cu rațiunea unui psiholog. Nu de alta, dar vor crește și alte generații în iluzia că într-o relație (de orice fel) trebuie să suferi. Nu, nu trebuie să suferi. Dar, vorba cuiva… dacă n-ar fi fost povești dramatice, poveștile din literatură s-ar mai fi bucurat de aceeași notorietate? Promit să revin cu acest subiect mult mai în detaliu și inclusiv cu opinia psihologului, mai ales că subiectul „relații toxice” nu se referă doar la violență fizică, ci „atacă” și la nivel verbal sau mai ales psihic.

Care sunt semnele că s-ar putea să fii într-o relație toxică?

              Potrivit https://www.clinicaoananicolau.ro/relatie-toxica-ce-reprezinta-si-cum-o-identificam/ , „există multe semne de avertizare care pot indica faptul că ați intrat într-o relație toxică. Vă sugerăm să vă gândiți la aceste întrebări:
1. Cum vă face această persoană să vă simțiți?
2. Vă simțiți în siguranță în prezența acestei persoane?
3. Simțiți că familia, copiii, oameni din jur, sunt în siguranță lângă această persoană?
4. Ați simțit vreodată suferință emoțională sau psihică atunci când ați interacționat cu persoana aceasta?
5. Credeți că sunteți în alertă în jurul acestui individ?
6. Este o persoană manipulatoare sau convingătoare?
7. Ați simțit vreodată că persoana vă încalcă anumite limite morale, etice sau legale?
8. Simțiți ca această persoană adaugă provocări și greutăți inutile în viața dumneavoastră?
9. Vă simțiți extenuat/ă după ce petreceți timp cu această persoană?”.

                  În România, victimele violenței domestice au și un TELVERDE: 0800 500 333, la care pot suna gratuit pentru a cere ajutor. Informații utile găsiți și pe: https://violentaimpotrivafemeilor.ro/.

Author