Nu de puține ori am asistat la diferite forme de discriminare la care, poate, chiar noi am fost victime. Fie la locul de muncă, fie din cauza etniei, discriminarea îmbracă efecte perverse, chiar dacă, pe moment, suntem tentați să spunem că nu suntem afectați. Marginalizarea duce la închiderea în sine, mai ales atunci când nu avem puterea de a riposta în fața acestor forme de discriminare. Hărțuirea creează un mediu ostil, inconfortabil, ofensator pentru persoanele discriminate, chiar dacă aceasta îmbracă deseori forma unor glume sau a unor acțiuni aparent inofensive.


Chiar dacă suntem deznădăjduiți în a mai reacționa atunci când avem de-a face cu situații de discriminare, există câteva metode care pot atenua efectele negative ale discriminării. Cu siguranță, fiecare dintre noi a trecut măcar printr-o situație în care s-ar fi putut simți lezat. Iar să recunoști acest fapt, fără teamă, e un prim pas spre a-ți da seama că ești un caracter puternic și că, cel mai probabil, la proxima formă de hărțuire, vei riposta, dând impresia că nu poți fi intimidat prin astfel de tertipuri la îndemâna oricui.
Discriminarea este o problemă de actualitate care ne afectează stilul de viață din toate punctele de vedere.

„Este unanim acceptat că discriminarea nu are niciun efect pozitiv. Poate avea doar efecte negative asupra persoanei în cauză, care o vor afecta pe termen lung. Un efect devastator al discriminării este diminuarea nivelului stimei personale și al încrederii în sine. De asemenea, discriminarea are un impact negativ asupra stării sociale și asupra sănătății mintale a victimelor. În plus, victima se poate confrunta cu performanțe scăzute, lipsa motivației, neimplicare și chiar cu un sentiment constant de vinovăție. Aceste efecte enumerate mai sus nu vor fi vizibile imediat. Ele vor apărea în timp și vor contribui la formarea viitorului adult.”, spune Gianina Vera Poroșnicu, avocat de drept penal.


IATĂ CE POȚI FACE CA SĂ SISTEZI O SITUAȚIE DE DISCRIMINARE:

  • Indiferent daca ești elev, adolescent, femeie, persoană adultă ia legătura cu un adult capabil să te ajute (părinții, un cadru didactic sau psihologul școlii, un asistent social, un polițist sau un avocat).
  • Apelează la o organizație nonguvernamentală care se ocupă cu anti-discriminarea.sau poți chiar să te adresezi cu o petiție Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării https://cncd.ro/
  • Ai putea să comunici cu cel care te discriminează și să încerci să remediezi problema.
  • De asemenea, poți încerca, tot cu ajutorul unui ONG, să implementezi un program prin care, de exemplu, să integrezi tinerii cu o stare materială precară într-un colectiv în care vor putea să ia parte la activități la care vor participa tineri cu o situație materială mai bună.

****sursa info: comunicat de presă av. Gianina Vera Poroșnicu

***sursa foto: barcolog.eu

Author