Din august și până în prezent, peste 7000 de vizitatori au vrut să afle mai multe despre Imperiul Roman și să vadă cu ochii lor expoziția „Imperiul Roman- Tehnologia Învingătorilor”, un concept adus în Iași de Events by Ioana Gamen. Sunt 44 de exponate, dispuse în așa fel încât vizitatorul să poată înțelege și traiul romanilor, dar și latura militară a Imperiului, atât de cuoscută în lumea largă. Exponatele sunt aduse de la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Italia și vor rămâne în Iași, la Palatul Culturii (despre ceasul din turn al Palatului puteți citi aici) până la jumătatea lunii noiembrie. Ce urmează după „Imperiul Roman- Tehnologia Învingătorilor”? O nouă expoziție, dedicată lui Leonardo da Vinci, ne-a comunicat Ioana Gamen. Și încă ceva… pe pagina de Facebook a Events by Ioana Gamen găsiți o sumedenie de informații despre Imperiul Roman, numai bune să vă stârnească interesul să mergeți să vizitați expoziția organizată în premieră la Iași.
În cadrul expoziției găsim „mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologii civile, armuri impresionante purtate de soldați și de celebrii gladiatori, toate acestea au fost reconstruite de artizanii și specialiștii de la Muzeul „Leonardo da Vinci” din Italia pentru a putea înțelege cum au reușit romanii să domine lumea antică aproape un mileniu. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului: apeducte, poduri, viaducte, este ilustrat în acest cadru expozițional care prezintă și detalii despre construirea unor elemente importante, precum: berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta și cât de eficiente erau în luptă. Expoziția va cuprinde și o serie de piese vestimentare precum lenjeria subligaculum, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase și alte obiecte vestimentare de nelipsit din garderoba femeii romane. Adusă în contextul actual și expusă printr-un fir narativ itinerant, aceasta ar putea ajuta publicul să înţeleagă mai bine propriile rădăcini istorice.”, se arată pe www.palatulculturii.ro.
Vizitatorii beneficiază de tururi ghidate. Acestea sunt susținute de studenții de la Facultatea de Istorie și vă spun că sunt niște tineri care povestesc cu mult patos despre fiecare activitate ori exponat în parte. Au ținute vestimentare specifice și asta-i transpun acolo, în poveste. Expoziția este pentru oricine vrea să afle mai multe despre Imperiul Roman, o civilizație care și-a pus amprenta asupra dezvoltării popoarelor.
Expoziție este deschisă în spațiile Muzeului Etnografic al Moldovei, între orele 10.00 – 17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30). Prețul unui bilet este 22 Ron, pentru adult; 17 Ron, preț redus pentru elev, student, pensionar, în baza prezentării unor documente valabile; 17 Ron lei/persoana pentru grupuri mai mari de 10 persoane, indiferent de vârstă. Acces gratuit pentru profesorii însoțitori ai grupurilor cu minim 20 de elevi sau studenți, și pentru copiii sub 6 ani. Expoziția este coordonată de Events by Ioana Gamen în colaborare cu Original Media, având ca parteneri principali: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași , Primăria Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Istorie din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Rodotex Iași și Pensiunea „Aristocrat” Iași.