Din delegația României, recent întoarsă în țară din Malta, unde au avut loc Jocurile Special Olympics Malta, au făcut parte 12 sportivi din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia-Mare, Botoșani și Arad. Nu mai puțin de 14 medalii au obținut aceștia la probele de bocce, atletism și înot. „La Special Olympics Invitational Games Malta au participat 23 de țări printre care și România, iar cei 550 de sportivi au concurat la șase discipline sportive (atletism, bocce, înot, bowling, fotbal și tenis de masă). Aceste Jocuri Internaționale au fost o pregătire pentru Jocurile Mondiale Special Olympics de anul viitor care vor avea loc la Berlin”, se arată pe https://specialolympics.ro/ .
Sportivii ieșeni, antrenați de Daniel Ștefancu, au obținut mai multe medalii la probele de atletism la care au participat, după cum urmează:
- Locul 1 – Andrei Dău la săritura de pe loc, Andrei Păduraru la 50 m, Florina Minodora Bogdan în proba de alergare 800 m (în vârstă de 15 ani, Florina a fost și cea mai mică participantă; ea este elevă a Școlii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu” Iași)
- Locul 2 – Nicoleta Dodan la 100 m și Minodora Bogdan la 400 m alergare;
- Locul 3 – Andrei Păduraru la săritura de pe loc;
- Locul 4 – Nicoleta Dodan la 200 m alergare
- Locul 5 – Andrei Dău la 50 m alergare
La revenirea acasă, sportivii ieșeni au fost întâmpinați pe peronul Gării din Iași cu aplauze, urale și flori de către familie și reprezentanții Consiliului Județean Iași. De fapt, de pe pagina instituției am aflat despre această perfromanță remarcabilă, pagină de pe care am și preluat câteva fotografii.
Rezultatele înregistrate la celelalte probe la care a participat România au fost:
- BOCCE (sportivi din Cluj-Napoca), antrenor George Cernucan:
Locul 2 – Echipa mixtă (Ioana Țop, Corina Câmpeanu, Bogdan și Sebastian Cacovean) + echipa de băieți;
Locul 3 – Echipa de fete (Ioana Țop și Corina Câmpeanu).
- ÎNOT (sportivi din Arad, Baia-Mare, Botoșani și Timișoara), antrenor Marius Pârjol (TM):
Locul 1: Mara Oprea (Arad), 50 m spate;
Locul 2: ștafetă – Mara Oprea, Andrei Cupșa (Baia-Mare), Mario Silvestru (Timișoara) și Andrei Pălimariu (Botoșani);
Locul 3: Mara Oprea la 100 m craul, Andrei Pălimariu la 50 m bras și Mario Silvestru la 50 m freestyle;
Locul 4: Andrei Cupșa, 50 m fluture;
Locul 5: Mario Silvestru la 25 m bras;
Locul 6: Andrei Cupșa, 50 m liber;
Locul 7: Andrei Palimariu la 50 m liber.
Ce este Special Olympics România?
Potrivit site-ului oficial- www.specialolympics.ro, „Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.
Misiunea Special Olympics rămâne la fel de vitală astăzi ca și atunci cand mișcarea a fost înființată în 1968, în SUA, de către Eunice Kennedy Shriver, sora Președintelui american John F. Kennedy. Ea a militat pentru valorificarea potențialului persoanelor cu dizabilități intelectuale și implicarea lor ca membrii activi ai societății, pentru toleranță și incluziune.
Special Olympics încearcă să creeze o lume mai bună prin favorizarea acceptării și incluziunii tuturor oamenilor, luptând împotriva pasivității, nedreptății și a intoleranței. Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale în întreaga lume, din care circa 130.000 în România. Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ei și familiile lor printr-o gamă largă de competiții, cursuri, proiecții (evaluări) de sănătate și evenimentele de strângere de fonduri. Misiune: Să integreze în mișcarea Special Olympics România sportivi cu dizabilități intelectuale din toată țara. Peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale au fost ajutați de Special Olympics România în cei 18 ani de la înființare să fie cetățeni activi ai comunității.
- Viziune: Special Olympics România își propune integrarea socială prin sport a persoanelor cu nevoi speciale și le oferă acestora șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul și calitățile sportive prin intermediul programelor de pregătire și al competițiilor. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei și ai comunității din care fac parte. Special Olympics constituie o experiență care insuflă energie, sănătate, încredere în sine și bucuria de a trăi.
- Filosofie: Filozofia Special Olympics se întemeiază pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot și au dreptul să învețe și să beneficieze de avantajele participării la activități sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate și încurajate în acest sens. Special Olympics consideră că antrenamentul este un element esențial pentru dezvoltarea calităților sportive și că dezvoltarea unui mediu concurențial caracterizat prin condiții de egalitate pentru toți participanții este o metoda adecvată de testare a capacităților individuale și a evoluției lor sportive, dar și calea de a le oferi mijloace motivante pentru dezvoltarea personală.”
sursa foto: pagina dee Facebook a Consiliului Județean Iași și www.specialolympics.ro