Din nou bucurie mare pentru noi toţi! Corul Aletheia, despre care am scris în urmă cu aproape un an aici a reuşit o nouă performanţă, de această dată în Italia, la Cori Concorso Seghizzi.
M-am gândit să scriu acest material sub forma clasică a unui interviu, dar am renunţat total la idee pentru că Dorina Iuşcă este un povestitor înnăscut. Aşadar, am plecat de la câteva întrebări cheie şi am lasat-o pe ea să povestească din tot sufletul, cu emoţii „la cald”, cu satisfacţia unei împliniri uriaşe.
Iată ce am aflat!
Corul Aletheia, format din 4 soprane, 3 altiste, 3 tenori, 3 baritoni, 3 basi, adică un grup de 18 coriști inimoși, însoțiți de solista Irina Gorga de la Opis Band și de percuționistul Cristian Bantaș (fratele lui Sandu Bantaș) a participat în perioada 19-25 iulie 2018, la Concursul Internațional Cecilia Seghizzi, aflat la cea de-a 57-a ediție și defășurat la Gorizia, Italia. Sonoritatea camerală, unde fiecare voce din cor contează enorm, precum și multiplele intervenții solistice, mai lungi sau mai scurte, fac necesară menționarea fiecărui membru: Antonia Cucerenco (totodată solistă în Ciocârlia de Constantin Râpă), Elena Cărăuță (ce a interpretat admirabil una din doinele cuprinse în Suita din Țara Oașului de Dariu Pop), Mihaela Spulber, Domnica Ghiață, Iustina Nedelcu, Mihaela Trișciuc, Alina Hamza, Florin Birică (totodată solist în piesa Wade in the water de John Conahan), Filip Chiuariu, Sandu Bantaș (solist la lucrarea Bottom of the river de Eric Holjes și compozitor a două lucrări prezentate în concurs, Maramureș swing și Hold on), Paul Bîlha (ce a impresionat juriul cu doina haiducească din Suita din Țara Oașului), Ciprian Juncă, Iustin Platon, Viorel Bârleanu, Ivan Dikusar și Vlad Pîrleciu.
Prestigiul concursului este dat și de un sistem complex de evaluare care presupune multiple etape de eliminare. În primul rând participarea la concurs depinde o preselecție severă realizată pe baza unor înregistrări video ale corurilor ce se înscriu și pe baza dificultății repertoriului propus de fiecare dirijor. Concursul are mai multe secțiuni: muzică polifonică, folclor, gospel, jazz și secțiunea cu piese impuse. Corul Aletheia s-a înscris la trei secţiuni: folclor, gospel și jazz. După preselecție a urmat etapa semifinală unde fiecare cor a trebuit să prezinte câte trei lucrări pentru fiecare secțiune. Corul Aletheia a prezentat aici un repertoriu pe care l-am dorit a fi divers ca exprimare muzicală și provocator. După etapa semifinală ne-am calificat în etapa finală doar la secțiunile Gospel și Jazz. În etapa finală a trebuit să interpretăm încă alte două lucrări pentru fiecare secțiune. Aici am dorit să aducem prin repertoriul de concurs mai multă dificultate tehnică și piese de o mai mare energie. Am trecut de etapa finală și am intrat în Grand Prix unde a trebuit să interpretăm patru lucrări, două din cele cântate deja și încă două piese noi. După concertul Grand Prix am fost anunțați că suntem laureați și că vom cânta în concertul de gală unde vom fi anunțați ce premii am luat. Au fost două zile lungi petrecute aproape tot timpul pe scena Operei Verdi din Gorizia în fața unui juriu format din 11 muzicieni de mare valoare internațională. Fiecare etapă de concurs a fost o nouă surpriză plăcută deoarece, văzând nivelul extrem de ridicat al corurilor cu care concuram, am știut că va fi un concurs greu.
Lista corurilor care au trecut preselecția a fost afișată pe siteul Asociației Culturale Seghizzi cu o săptămână înainte de concurs. Au fost în total nouă coruri, fiecare dintre ele deja afirmate pe scena competițională internațională: Imusicapella din Filipine, ITB Student Choir din Indonezia, The Blossomed Voice din Italia, Novecento din Italia, Polachoir din Ucraina, Diponegoro din Indonezia, Tonal Choir din Iran și Oretania din Spania. Și bineînțeles Corul Aletheia din România. Fiecare cor s-a înscris la 2 sau 3 secțiuni de concurs pentru care a pregătit costumație diferită și coregrafie, pe lângă interpretarea pe de rost a lucrărilor propuse în competiție. A fost interesant să remarc faptul că modalitatea de organizare a concursului Seghizzi nu presupune adunarea multor coruri, ci preselecția prealabilă a celor mai bune și solicitarea adresată lor de a se înscrie la cât mai multe secțiuni. M-am gândit că aceasta e o variantă excelentă de a crește valoarea muzicală a unui concurs coral și prestigiul lui. E și firesc, când calitatea contează mai mult decât cantitatea totul e mai frumos și mai atractiv atât pentru muzicieni cât și pentru publicul larg care a avut intrare liberă la opera din Gorizia în toate zilele de concurs. Ca urmare, în etapa Grand Prix sala a fost plină. Aceste coruri au avut asigurate cazarea și masa în timpul competiției de către Ministerul Culturii din Italia și Asociația Culturală Seghizzi. Corul Aletheia a reușit să ajungă în Gorizia prin sprijinul esențial acordat de către Consiliul Județean Iași pentru transportul coriștilor.
Un mare prim succes a fost faptul că am reușit să intrăm în faza Grand Prix unde trebuiau să treacă doar 6 coruri din cele 9 participante. Cel de-al doilea succes, aproape nesperat, a fost că am obținut PREMIUL I LA SECȚIUNEA GOSPEL (în concurs intitulată 2b) și PREMIUL II LA SECȚIUNEA JAZZ (intitulată 2c). Am câștigat 5 medalii de argint rezultate din etapele semifinală, finală și Grand Prix, mai multe diplome și 2 plachete. La Gospel am avut un concurent puternic în Corul Diponegoro din Indonezia care luase Marele Premiu la Praga acum doi ani și de care ne temeam mult, dar pe care l-am depășit. La Jazz, Corul Imusicapella din Filipine și-a dovedit măiestria și prin urmare am luat premiul 2. Am dorit să fi intrat în finală și la secțiunea Folclor însă nu am reușit. Acolo podiumul a fost ocupat de ITB Student Choir din Indonezia, Polachoir din Ucraina și Diponegoro din Indonezia. Marele Premiu a fost câștigat de Imusicapella din Filipine. Pentru noi cele două premii luate pe secțiuni au fost o mare realizare, mai ales Premiul I la Gospel. Fără modestie spun că este o premieră pentru România un premiu I la Concursul Seghizzi și că sunt tare bucuroasă că la această categorie am învins două coruri asiatice de mare clasă. Da, România a mai participat în câteva rânduri la acest concurs însă niciodată nu a obținut premiul I. De aceea, sunt mândră de membrii Corului Aletheia a căror muncă depusă intens de câteva luni a fost pe deplin răsplătită.
Pentru mine, participarea la Concursul Seghizzi a fost împlinirea unui vis pe care l-am avut încă din studenție când am concurat în calitate de corist, fiind inspirată de ce am văzut acolo. Zona Gospel-ului și a Jazz-ului m-au impresionat de-a dreptul și mi-am dorit mult să trăiesc minunea comunicării muzicale la acest nivel. Au trecut 12 ani de atunci, timp în care corul cu care visam să pot păși pe această scenă s-a adunat și am crescut muzical împreună. De 3 ani am intrat în lumea competițiilor corale internaționale, o lume aparte, cu adrenalină, cu speranțe abia rostite, dar împlinite și cu dorința ca în următoarea competiție să arătăm mai mult. Coriștii cu care am colaborat în Aletheia la concursurile din afara țării și-au dovedit de fiecare dată talentul, perseverența și mai ales valoarea lor ca oameni. Prin ea am construit împreună și fără ea nu se poate ajunge sus. Doresc să le mulțumesc pentru repetițiile lungi, pentru înverșunarea lor de a nu renunța la greu, pentru puterea lor de a rezista presiunii imense și pentru generozitatea de a se ajuta reciproc. Gospelul este un stil muzical plin de forță, iar noi am impresionat nu prin vocile mari, ci prin energia cumulată și multiplicată prin celălalt. O deosebită considerație am pentru Sandu Bantaș, recent câștigător al Premiului I la un mare concurs de compoziție desfășurat la Moscova, care a scris două lucrări corale extrem de inspirate ce ne-au ajutat să ajungem pe podium. Irina Gorga, o solistă cu care am colaborat exemplar în acest turneu, a dat viață piesei Hold on, improvizând pe baza ideilor muzicale ale lui Sandu care a acompaniat-o la pian și care a pus corul să dialogheze cu ea. Și dacă tot sunt la capitolul mulțumiri, doresc să aduc aleasa mea recunoștință unor oameni care ne-au ajutat să construim în afară imaginea unei Românii frumoase. Doamna doctor Roxana Chiruță ne-a oferit rochiile cu care am pășit pe scenă, iar firma Secuiana ne-a îmbrăcat bărbații din cor. Sper din suflet ca gestul lor să inspire și alți oameni de bine, iar la următoarea competiție să ni se deschidă mai multe uși. Pentru că la finalul unei perioade lungi de efort susținut merită să afli că poți mai mult, nu doar pentru tine, ci și pentru cei din jurul tău. Cu toţii ştim că muzica va rămâne întotdeauna un mare prilej de inspirație și un puternic instrument de comunicare.
Red.: După toată această frumoasă poveste, nu ne rămâne decât să mulţumim fiecărui membru al Corului Aletheia, dirijoarei Dorina Iuşcă şi tuturor celor care au făcut posibilă asemenea performanţă!
Din tot sufletul, VĂ MULŢUMIM noi, ieşenii, noi, românii!
multumim, am vrea daca se poate si inregistrari video, felicitari coralei!
multumim acestui cor minunat si asteptam inregistrari