Odată cu rodul mult așteptat în fiecare an, cireșele de mai, de nouă ani încoace orașul nostru se bucură și de alte roade, culturale, artistice, așa cum este și Concursul Național de Canto ”Achim Stoia” rezultat în urma parteneriatului dintre Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” și Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași. Ca în fiecare an, în competiție se înscriu elevi, studenți și masterazi din toate școlile vocaționale și universitățile din țară. Anul acesta, nu mai puțin de 53 de concurenți își vor așeza inimile în slujba muzicii și vor trăi emoțiile unei întâniri de înaltă spiritualitate, atât prin repertoriile propuse, cât mai ales prin aducerea în prim-plan al unui mare număr de creații  vocal-instrumentale aparținând compozitorului, dirijorului și întemeietorului de școală modernă la Iași, Achim Stoia.

Figură marcantă a muzicii românești, Achim Stoia (1910-1973) se identifică în pleiada compozitorilor de secol XX prin multitudinea de activități în domeniul artistic, fiind de-a lungul timpului profesor, compozitor, folclorist, dirijor, lider al unor instituții de învățământ sau filarmonică. Conservatorul ieșean îi poartă veșnică recunoștință pentru contribuția de netăgăduit adusă în sprijinul reînființării școlii superioare de muzică de la Iași, în 1960, an în care Achim Stoia a devenit rector, menire pe care avea să o poarte până în anul începutului călătoriei sale printre stele, 1973.

Juriul din acest an reunește nume consacrate ale scenei lirice, instrumentiști, profesori, muzicieni care împărtășesc frumosul zi de zi prin Măria Sa, Muzica. Președintele de onoare al juriului este doamna profesor universitar Maria Jana Stoia, mezzosoprană, pianist și profesor de canto, soția maestrului Achim Stoia. Membrii juriului sunt: prof.univ.dr. Tatiana Pocinoc, pianist, Decan al Facultății de Interpretare, compoziție și studii muzicale teoretice, prof.univ.dr. Constantin Stanciu, violist, membru al Cvartetului Voces al Filarmonicii ”Moldova” din Iași, conf,univ.dr. Paula Ciochină, mezzosoprană și lect,univ.dr. Bogdan Cojocariu, dirijor al Corului de cameră ”Vox ArtIs”, Iași.

În prima zi a concursului au strălucit soliști precum Ștefan George Coman, Iustin Platon, Mari-Elena Predică, Nicoleta Nistor, Ivan Dikusar, Simona Elena Tănasă, pianiști corepetitori sau instrumentiști ce au întregit universul sonor din Amfiteatrul ”Achim Stoia”. După nuntă, Măi bărbate, fii cuminte, Pe sub deal, pe sub pădure, Dorul de bădița, Mama mea, Inscripție, Zăpada sunt lucrări aparținând compozitorului Achim Stoia ce au adus multă bucurie în inimile ascultătorilor, dar și lacrimi de nostalgie și regret. Înlănțuirile melodico-armonie, broderia cuvintelor, mesajul desprins din fiecare lucrare, profunzimea unei gândiri muzicale de geniu, toate au făcut din această zi de mai un privilegiu. O șansă de a ne reașeza cu fața către adevărul artistic pe care l-au lăsat cei dinaintea noastră, așa cum și Achim Stoia a făcut-o.

Echipa de organizare a Concursului Național de Canto ”Achim Stoia” vă așteaptă în Amfiteatrul ”Achim Stoia” din Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” astăzi de la ora 10.00 până în jurul orei 17.00, sâmbătă, 19 mai de la ora 11.00 la ora 14.00 și duminică, 20 mai, ora 11.00 la Gala laureaților.

Catedra de Canto-clasic Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă”:

prof.dr. Daniela Mihaela Ciocoiu

prof. Renato Ridiche

prof. Adina Maria Pavalache

prof. Diana Neacșu

prof. Iraida Andriuțî

prof. Veaceslav Bînzari

prof. Eduard Sveatchevici

prof. Elena Roșca

prof. Anca Mădălina Iancu

prof. Vasile Valerică Gagea

prof. Ștefan Gabriel Gheorghiță

Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, Iași:

conf.univ.dr. Paula Ciochină

conf.univ.dr. Doina Dimitriu

conf.univ.dr. Cristina Simionescu

lect.univ.dr. Cătălina Chelaru

lect.univ.dr. Marinela Macsim

lect.univ.dr. Ionuț Urdeș

asist.univ.dr. Otilia-Marta Burduloi

Urăm inspirație și mult succes concurenților!

Author