Se discută tot mai mult despre relații toxice, indiferent că acestea se referă la prietenie sau iubire. Dar ce-nseamnă relații toxice și de ce reprezintă situații care pot schimba destinul unei persoane? Sun două întrebări la care-și propune să răspundă proiectul „Relații sănătoase versus capcana relațiilor toxice”, un parteneriat Inspectoratul de Poliție Județean Iași- Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane- Asociația ROR, lansat oficial la Iași, pe 13 august. Proiectul urmează să se deruleze până în iunie 2022.

„Prin acțiunile Asociației ROR am încercat mereu să tragem semnale de alarmă cu privire la problemele reale cu care se confruntă societatea. Dacă în pandemie ne-a sensibilizat violența domestică, al cărei procent crește în statisticile naționale, iată că anul acesta, ne concentrăm eforturile pe o campanie prin care ne dorim să reușim să trezim cât mai multe posibile victime ale unui subiect care face ravagii în ultimii ani- capcana în care multe persoane s-au aflat de-a lungul timpului, aceea de a fi captive în relații toxice, care aproape le-au ruinat viața. Nu de puține ori, relațiile toxice sunt premisa violenței domestice sau a traficului de persoane. Prin întâlniri cu tinerii, elevi și studenți, sau oricare alți ieșeni interesați de subiect, workshop-uri și sesiuni de informare sprerăm să reușim să <eliberăm> cât mai multe persoane care azi nu-și găsesc liniștea din cauza relațiilor toxice în care se află.”, ne-a explicat Oana Roxana Rotaru, psiholog și președinte al Asociației ROR.

O statistică prezentată arată că la nivelul județului Iași, anul trecut, 34 de persoane au fost victimele unor metode de „iubire”, fiind convinse să ajungă să lucreze în străinătate. Metoda „lover boy” este extrem de cunoscută atunci când vorbim despre traficul de ființe umane și, cu toate semnalele de alarmă date de autorități, încă mai continuă să aibă succes în rândul tinerelor care se îndrăgostesc de un necunoscut care le promite luna de pe cer și le convinge să plece în străinătate, unde ajung să practice prostituția. În acest sens, Anamaria Stamatin, ANTIP Iași, a subliniat că „de cele mai multe ori, o poveste de dragoste se sfârșește tragic. Nu de puține ori, traficanții se căsătoresc cu victimele pentru că știu că din postura de soție, victima nu mai poate depune mărturie, deci scapă. Limita e foarte subțire.”.

sursa foto: Facebook Oana Roxana Rotaru

Author