Pe 8 februarie 1828 se năștea scriitorul care a marcat copilăria multora dintre noi, fiind și cel care avea să influențeze apariția romanului science-fiction: Jules Verne.

Vizionar de geniu, Jules Verne anticipează în lucrările sale o multitudine de invenții care la vremea aceea păreau imposibile. Spirit novator și deosebit de intuitiv, Jules Verne vede cu mult înaintea apariției lor obiecte gigantice precum submarinul Nautilus din Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870) și Insula misterioasă (1875), nava spațială din De la Pământ la Lună (1865), așa-zisul scris pe cer din În secolul XXIX. O zi din viața unui ziarist american în anul 2889 (1889) și tot aici, fonotelefonul (obiectul cu care astăzi se pot realiza videoconferințele), elicopterul Albatros (văzut ca un aparat mare cu aripi care se învârt) din Robur Cuceritorul (1886) și multe altele.

Preocupat de cercetările științifice și invențiile vremii, Jules Verne avea o susținută activitate în domeniul tehnologiei și se presupune că ideile science-fiction din romanele sale sunt rodul acelor întâlniri cu ingineri, arhitecți, inventatori cu care își petrecerea mare parte din timpul liber, inspirând la rândul său inventatori și invenții ce i-au urmat.

Opera lui Jules Verne a fost tradusă în 148 de limbi, străbătând planeta pe toate meridianele, intrând în casele și inimile a milioane de oameni. Capacitatea sa creativă și imaginația uimitoare îl plasează pe Jules Verne în categoria Cel mai popular autor, conform Index Translationum. A scris zeci de romane și povestiri, numeroase piese de teatru, eseuri, opere istorice, numeroase poezii și cântece.

Tablouri cu diverse zone ale României (Marea Neagră, Dobrogea, Transilvania, Dunărea, Porțile de Fier, Delta Dunării) apar în creația lui Jules Verne în lucrări precum Kéraban Încăpăţânatul (1882), Mathias Sandorf (1885), Claudius Bombarnac (1891), Castelul din Carpaţi (1892), Pilotul de pe Dunăre (1901).

Sursă foto: www.coltulcolectionarului.ro

Sursă de cercetare: http://www.descopera.ro

Author