Între 29 septembrie şi 1 octombrie, s-a desfăşurat la Iaşi cel mai mare festival de vinuri din România. Pentru cei care nu aţi reuşit să participaţi, aveţi de ce să va pară rău, să ştiţi. Cu doar 15 lei pe zi, aveai acces la peste 600 de etichete de vinuri şi distilate. Ştiu, nu e o sarcina uşoară, dar probabil că unele etichete le ştiai deja sau, poate, nu eşti un mare fan al unui anumit tip de vin şi atunci numărul lor se mai reducea, uşor.

Festivalul a fost organizat de OSR – Organizaţia Somelierilor din România, cu implicarea totală a Preşedintelui OSR, Dl. Marian Timofti, dar şi cu sprijinul unor somelieri inimoşi din toată ţara şi din Iaşi, în special. Au participat peste 60 de crame şi producători de vinuri şi distilate din România, Republica Moldova şi Italia. Majoritatea au venit cu cele mai bune vinuri ale lor, spre deosebire de alte festivaluri, unde producătorii veneau doar cu gamele mai comerciale.

Pe lîngă degustările de vinuri, somelierii au participat şi la o degustare de brânzeturi cu asociere de vinuri şi distilate.

Participarea a fost de calitate. La asta probabil a contribuit şi locaţia, Palatul Culturii, partener al evenimentului. Am stat de vorba cu producătorii, extrem de mulţumiţi de calitatea celor care le-au vizitat standurile. Impresiile vizitatorilor au fost extraordinare. Nu ştiau pe unde să se mai ducă, ce vinuri să mai deguste. Aici OSR şi locaţiile partenere vor mai avea de lucru, în educarea consumatorilor: cum să-şi împartă zilele de tîrg! Au fost 3 zile şi puteau fi împărţite pe categorii:
– Ziua 1: spumante şi vinuri albe liniştite
– Ziua 2: vinuri rose şi o parte din vinurile roşii
– Ziua 3: vinuri roşii, cu finish pe vinurile mari de la fiecare cramă.
Tot în cadrul festivalului s-a desfăşurat şi primul concurs internaţional de vinuri, Wine Pro România, care a avut în componenţa comisiilor 12 somelieri împărţiţi în 3 comisii, Preşedintele fiecărei comisii fiind  un specialist de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). S-au jurizat peste 200 de probe, 120 dintre ele primind medalii. Printre câştigători s-au numărat atât crame locale cum ar fi Casa de vinuri Cotnari, GRAMMA sau Crama Hermeziu, cât şi crame din Republica Moldova (Cricova) sau Italia (Ladogana, Locci Zuddas). 4 vinuri au câştigat Marea Medalie de Aur, printre ele fiind şi un Sauvignon Blanc din 2016 de la Domeniile Panciu, una din cele mai plăcute surprize din concurs. De altfel, Domeniile Panciu a mai câştigat alte trei Medalii de Aur, două dintre ele fiind atribuite spumantelor cu totul speciale Blanc de Blancs şi Blanc de Noirs. Concursul de vinuri a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi.

Implicarea autorităţilor locale a lăsat, din nou, de dorit, sprijinul Primăriei Iaşi şi a Consiliului Judeţean fiind minim şi pe ultima sută de metri, cu toate promisiunile iniţiale. Sperăm într-o implicare mai importantă la următoarea ediţie, acum că s-au convins că festivalul e un succes.

Desigur, sunt multe de învăţat la un festival de asemenea amploare şi la anul va fi mult mai bine. Probabil se va reuşi implementarea campaniei de promovare mai din timp şi, astfel, participarea va fi mai numeroasă. Sperăm să reuşească şi implementarea sesiunilor publice de asociere a vinului cu mâncarea şi multe altele.

Până una altă nu putem decât să îl felicităm pe Dl. Marian Timofti, care a reuşit aproape de unul singur să ducă acest festival la bun sfârşit şi, în acelaşi timp, să felicităm Organizaţia Somelierilor din România care, iată, evoluează în direcţia cea bună, aceea de a deveni o şcoală pentru viitorii profesionişti din restaurante.

Author