Între 29 septembrie şi 1 octombrie, s-a desfăşurat la Iaşi cel mai mare festival de vinuri din România. Pentru cei care nu aţi reuşit să participaţi, aveţi de ce să va pară rău, să ştiţi. Cu doar 15 lei pe zi, aveai acces la peste 600 de etichete de vinuri şi distilate. Ştiu, nu e o sarcina uşoară, dar probabil că unele etichete le ştiai deja sau, poate, nu eşti un mare fan al unui anumit tip de vin şi atunci numărul lor se mai reducea, uşor.
Festivalul a fost organizat de OSR – Organizaţia Somelierilor din România, cu implicarea totală a Preşedintelui OSR, Dl. Marian Timofti, dar şi cu sprijinul unor somelieri inimoşi din toată ţara şi din Iaşi, în special. Au participat peste 60 de crame şi producători de vinuri şi distilate din România, Republica Moldova şi Italia. Majoritatea au venit cu cele mai bune vinuri ale lor, spre deosebire de alte festivaluri, unde producătorii veneau doar cu gamele mai comerciale.
Pe lîngă degustările de vinuri, somelierii au participat şi la o degustare de brânzeturi cu asociere de vinuri şi distilate.
– Ziua 1: spumante şi vinuri albe liniştite
– Ziua 2: vinuri rose şi o parte din vinurile roşii
– Ziua 3: vinuri roşii, cu finish pe vinurile mari de la fiecare cramă.
Implicarea autorităţilor locale a lăsat, din nou, de dorit, sprijinul Primăriei Iaşi şi a Consiliului Judeţean fiind minim şi pe ultima sută de metri, cu toate promisiunile iniţiale. Sperăm într-o implicare mai importantă la următoarea ediţie, acum că s-au convins că festivalul e un succes.
Desigur, sunt multe de învăţat la un festival de asemenea amploare şi la anul va fi mult mai bine. Probabil se va reuşi implementarea campaniei de promovare mai din timp şi, astfel, participarea va fi mai numeroasă. Sperăm să reuşească şi implementarea sesiunilor publice de asociere a vinului cu mâncarea şi multe altele.
Până una altă nu putem decât să îl felicităm pe Dl. Marian Timofti, care a reuşit aproape de unul singur să ducă acest festival la bun sfârşit şi, în acelaşi timp, să felicităm Organizaţia Somelierilor din România care, iată, evoluează în direcţia cea bună, aceea de a deveni o şcoală pentru viitorii profesionişti din restaurante.