Când lucram în corporație, zilele de concediu erau atent planificate încă din prima zi a noului an. Îmi făcusem o obișnuință din a calcula și combina zilele de concediu de odihnă cu zilele libere legale pentru a maximiza șansele de a mă bucura de cât mai multe vacanțe pe an. Reușeam astfel ca din 21 de zile de concediu de odihnă și 10-12 zile libere legale să organizez între șapte și zece vacanțe pe an și, cu puțin noroc, îmi rămâneau și una-două zile de concediu în plus, numai bune de folosit anul următor. De altfel, planificam zilele libere atât de în detaliu încât nu stăteam acasă nici măcar atunci când mă trezeam foarte răcită și mi-ar fi prins bine o zi de leneveală în pat. Totul era planificat la milimetru.

Din exterior, părea că am foarte multe zile de concediu. Uneori, când reveneam la birou din vreo escapadă, în glumă, colegii îmi spuneau că fuseseră aproape siguri că mi-am dat demisia și am plecat în lume. În 2017, am reușit să ″obțin″ șapte săptămâni de vacanță și zece locuri vizitate doar combinând zilele de concediu de odihnă cu zilele libere legale. M-am bucurat de locuri precum Sicilia, Cipru, Milano, Berlin, Malta, Muscat, Zanzibar, Lacul Garda, Maroc și Tenerife, iar anul a părut o vacanță continuă. De fapt, în joc a fost doar o planificare amănunțiță.

În articolul de astăzi mi-am propus să îmi folosesc skill-urile de combinat zile de concediu și vin în întâmpinarea voastră cu 3 idei de haihuială pentru vacanța de primăvară. Pentru a folosi cât mai puține zile din concediul de odihnă, am combinat cele trei zile libere legale din perioada Paștelui ortodox, weekendurile și ziua liberă de 1 mai.

Câteva opțiuni posibile:

  • o vacanță lungă și relaxantă – 10 zile: 26.04 – 05.05 (doar 3 zile de concediu de odihnă);
  • o vacanță mai scurtă, dar suficientă – 6 zile: 26.04 – 01.01 (doar 1 zi concediu de odihnă);
  • un weekend prelungit – 4 zile: 26.04 – 29.04 (fără zile de concediu, doar zilele libere legale);
  • un weekend prelungit – 5 zile: 01.05 – 05.05 (doar 2 zile concediu de odihnă);

1. Destinații îndepărtate

Într-o vacanță de zece zile puteți opta pentru o destinație îndepărtată: o săptămână în New York, o săptămână în Bali, o săptămână în Zanzibar, o săptămână în Maroc sau o săptămână într-o țară din America de Sud, opțiunile sunt destul de variate. Trebuie doar să țineți cont de vreme și combinații de zbor astfel încât să petreceți cât mai puțin timp pe drum și cât mai mult timp la destinație.

Poate vi se pare că cele șapte-opt zile de vacanță nu merită osteneala drumului până la capătul pământului. Sigur, depinde de preferințele fiecăruia și de stilul vostru de a călători. Din experiență, pot să vă spun că eu am reușit să mă bucur de astfel de vacanțe (7 zile în New York, 7 zile în Zanzibar, 9 zile în Mauritius, o săptămână în Maroc sau 7 zile în Iordania) și a fost mai mult decât suficient. Aș mai fi stat? Normal că da, aș mai fi stat încă trei săptămâni în fiecare loc, dar asta nu înseamnă că cele șapte zile n-au meritat osteneala.

Ce vreau să spun? Uneori, așteptăm prea mult momentul potrivit. Momentul când vom avea suficient timp liber pentru a călători, momentul când vom avea suficienți bani pentru a călători, momentul când nu va fi nicio sărbătoare, nu vom mai avea treabă la birou, nu va mai avea niciun prieten nevoie să îl ajutăm cu ceva urgent, vom fi suficient de pregătiți, vom fi analizat suficient de bine, vom fi luat cea mai bună decizie.

Momentul potrivit nu va veni niciodată. Make the most of everything you have. 

2. Insulele din Europa

Fie pentru vacanța de zece zile, fie pentru vacanța de șase zile, insulele europene sunt o alegere excelentă primăvara: vremea e călduroasă, dar plăcută, prețurile sunt mai mici, cele mai turistice locuri nu sunt încă atât de aglomerate și, cu puțin noroc, aproape că veți putea face și baie în mare.

5 recomandări de insule pe care să le vedeți primăvara asta: 

Cipru – aproape de casă, vreme călduroasă, minunata plajă cu apă turcoaz Nissi Beach, mâncare grecească delicioasă, temple și ruine, singura capitală divizată din lume, prețuri decente și multă relaxare. Pentru ieșeni există zbor direct din Iași, ceea ce înseamnă că în aproape 2 ore veți fi gata de distracție.

Malta – clădiri de miere, orașe vechi, mâncare italienească, aspect arăbesc, Popeye Marinarul, albastrul turcoaz al insuliței Comino, autentica insulă Gozo, plajele întinse și apa turcoaz, Mdina, plimbările lungi pe faleză în zonele turistice Sliema și St. Julian′s, străduțele pietruite și înguste, farmecul limbii malteze. Pentru Malta aveți zbor direct din București spre Valletta, micuța capitală cochetă malteză.

Sicilia – cel mai bun risotto alla pescatora, Taormina, plajele cu ape turcoaz, gelato, pizza și cannoli, învălmășeală și claxoane, clădirile de 2000 de ani din Palermo și cei mai buni  și săritori oameni din lume. Dragi ieșeni nu uitați că există zbor direct din Iași spre Catania, profitez-vous, după cum ar spune francezii.

Ibiza – știați că la începutul lunii mai se dă startul petrecerilor care au făcut Ibiza faimoasă în întreaga lume? Dar Ibiza nu e doar despre petreceri, ci și paella cu sangria, apusuri pe plajă, apă turcoaz, mica insulă Formentera, *good vibes only* și #happyhappyjoyjoy până dimineața. Nu există zbor direct din România, dar puteți combina două zboruri: Barcelona și Ibiza.

Tenerifeinsula primăverii eterne are vulcanul Teide, plaje cu nisip negru, parcuri de distracție, infrastructură grozavă, vreme perfectă tot anul, plantații de banane, mâncare delicioasă și un vibe cum n-am mai întâlnit nicăieri. Pentru cei interesați există zbor direct din București spre sudul insulei.

Sigur, lista poate fi extinsă: Sardinia, Corsica, insulele grecești, Grand Canaria, Mallorca, Madeira sau Azores. Toate au fie zboruri directe din București, fie legături bune, astfel încât în doar câteva ore vă puteți bucura de #viațapeinsulă.

3. City-break în Europa

Weekendurile prelungite sunt perfecte pentru scurte escapade în frumoasele orașe europene. Cum majoritatea țărilor din Europa sărbătoresc Paștele cu o săptămână mai devreme, în perioada aleasă mai sus nu riscați să fie nici prea aglomerat, nici extrem de scump. Practic, numai bine pentru a fugi din țară în perioada în care un weekend în Poiana Brașov costă cât o vacanță în străinătate.

5 idei de city-break pentru primăvara aceasta: 

Milano – orașul modei are mai mult de oferit decât o poză în fața domului: celebra pictură Cina cea de Taină, galeriile Vittorio Emanuele, La Scala, Castelul Sforzesco, o grămadă de outlet-uri, risotto alla milanese, parcuri și străzi pline de istorie. Și bineînțeles un Aperol Spritz. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți da o fugă și la lacurile Como sau Garda.

Barcelona – dacă n-ați ajuns până acum în orașul lui Gaudi, e timpul să nu mai amânați: Sagrada Familia, parc Guell, La Rambla, Barceloneta, străzile, mâncarea…toate vă așteaptă! În apropiere, veți găsi Tarragona și Salou, orașul-stațiune care în perioada respectivă va începe să prindă viață cu muzică la terase și miros de fructe de mare pe grătar.

Lisabona – simt și acum gustul celebrelor pasteis servite pe Rua Augusta, în drum spre Praca do Comercio, locul cu muzică boemă, bere și glasuri vesele în noapte. Lisabona e plină de bogății: castelul Sao Jorge, elevador de Santa Justa, fado în Alfama, o grămadă de miradouro pentru a admira priveliștea minunată, ocean la doar câteva zeci de minute de mers cu trenul. Excursii de o zi: Sintra, Cascais, Estoril, Setubal.

Nisa – orașul din sudul Franței este fără îndoială un exemplu de la vie est belle: vreme caldă aproape tot anul, terase boeme, apă turcoaz și plaje întinse, bulevarde lungi și străduțe pietruite, mâncare fină, orășele cochete în jur, oameni care trăiesc în case luxoase.

Berlin – vibrant, nonconformist, verde, cu multă bere și istorie recentă dureroasă: zidul Berlinului, Poarta Brandenburg, monumentul Holocaustului, Gendarmenmarkt, Checkpoint Charlie, Bebelplatz, domul, insula muzeelor, Charlottenburg Palace, Reichstag, Tiergarten și coloana Victoriei, Potsdamer Platz…câte nu sunt de văzut în Berlin!

Am ales 5 orașe mari în care puteți ajunge rapid ținând cont de importanța timpului când vine vorba despre un city-break. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți alege trasee mai lungi, orășele mai mici, capitale din Europa Centrală, locuri mai puțin vizitate.

Așadar, ce să fie primăvara aceasta? Destinație îndepărtată, insulă sau city-break? Orice ați alege, important e să vă distrați și să vă întoarceți cu multe amintiri! 🙂

Dacă sunteți pasionați de haihuială și vreți să aflați mai multe impresii & sfaturi utile din călătorie, mă găsiți (și) pe blogul meu: www.plecatahaihui.com.

Cristina

Author