Pas cu pas, începem călătoria noastră pe meleagurile frumoase ale Armeniei, o destinație puțin cunoscută de europeni, dar cu un potențial turistic de neegalat. Frumoasa capitală Erevan, situată în zona central-vestică a țării, este considerată a fi una dintre cele mai antice orașe din lume. Bijuteria Armeniei a fost construită de-a lungul râului Hrazdan, ce reprezintă centrul administrativ, cultural și industrial al țării. La baza acestui oraș stă Cetatea Erebuni ca datează din 782 î.H., fiind o zonă dedicată regalității. În centrul orașului, simbolul de neegalat este Mama Armenia, o sculptură masivă din bazalt ce simbolizează independența Armeniei. Din orice colț ai privi acest monument este vizibil de impunător. Zona centrală a orașului, concentrează istoria milenară a unui popor, ce era parte a blocului sovietic. Piața Republicii este cea mai reprezentativă zonă turistică datorită clădirilor construite în roz și galben, în stil neoclasic, cu motive armenești. Acest ansamblu arhitectural cuprinde clădirea Guvernului, Galeria Națională de Artă, Hotelul Marriott și Ministerul Transporturilor. Acest spațiu civic constituie punctul arhitectural cel mai important cu edificii remarcabile ale secolului XX. Piața găzduiește, cu ocazia sărbătorilor, parade militare și manifestări culturale dedicate independenței Armeniei.

Devin tot mai curioasă și pătrund în lumea artei. Ne îndreptăm privirea către orașul istoric din punct de vedere religios, actuala reședință patriarhală de la Echmiadzin. Poporul armean este considerat a fi primul care a adoptat creștinismul ca religie oficială de stat în anul 301, sub îndemnul Sfântului Grigorie Luminătorul. Stau și meditez la tărâmul rodiilor, la frumusețea câmpiilor și la imaginea impunătoare a muntelui Ararat. Pe lângă măreția sa din punct de vedere geografic, acesta oferă un peisaj de vis, mirific și relaxant ce parcă rostește povestea unui neam greu încercat de-a lungul istoriei. Mărturie a timpurilor vitrege stau ruinele cetății Zvartnots. Dornică de cunoaștere și uimită de complexitatea tradițiilor și obiceiurilor acestui neam încerc să aflu secretele culturii și civilizației orientale.

Conservată și promovată la nivel european, cultura armeană scoate în prim plan datinile, folclorul, meșteșugurile pe care generațiile le-au păstrat încă din străbuni. Datoria noastră este să păstrăm identitatea națională prin cunoașterea istoriei și a valorilor societății.

Patriotismul este o valoare întâlnită în patria rodiilor, devenind calea prin care virtuțile clasice denotă umanitate, adevăr și frumos. Valorificarea ritualurilor strămoșești se concretizează în celebrul ansamblu numit Vernisaj, un loc în care povestea armeană este conturată de meșterii populari prin vasele de ceramică multicolore, bijuteriile realizate cu migală sau costumele armenești confecționate manual.

Capitala culturală ia viață prin frumusețea concertelor de operă. Boemul oraș Erevan devine gazda unor festivaluri internaționale de marcă în lumea artistică. Sonoritatea melodioasă a fragmentelor de duduk, pian sau vioară pot fi ascultate în inima orașului. Arta îmbracă și alte forme, cea mai originală fiind o piatră ornamentală pe care maeștrii o sculptează cu migală utilizând motive tradiționale. Trecutul istoric plasează Hacikarul sub formă comemorativă, astăzi devenind un simbol al existenței unei bogate culturi orientale.

 

 

Author