„Râzi fără motiv” este cartea indianului Madan Kataria, cel care a pus bazele terapiei prin râs. S-ar putea să pară straniu la prima vedere, însă să râzi fără motiv chiar îți face bine. Mulți dintre cei care au urmat o astfel de terapie spun că efectele sunt vizibile, iar asta contează cel mai mult.
8 februarie e Ziua Internațională a Râsului. Ziua în care, la nivel internațional, sărbătorim râsul și fericirea. Dar asta-i o zi pe care ar trebui să o celebrăm în fiecare zi.

Peste 6000 de Cluburi de râs sunt în lume

                      Se împlinesc 20 de ani acuș de când există primul club de terapie prin râs din lume, fondat de același indian. Număra șase persoane la început. Astăzi, datele arată că există peste șase mii de astfel de cluburi de râs, în peste o sută de țări.

                        Copiii râd mult fără motiv. Se bucură de orice. Chiar și de cel mai minor lucru. Poate ar fi cazul să aplicăm lecția asta și când suntem mari. N-am mai fi așa încorsetați.

„Ce-ai fumat de râzi așa?”

                       Trăim într-o lume mereu pe fugă și într-un permanent haos aproape. Oamenii nu mai știu să se bucure din nimic. Să zâmbească inclusiv pentru că s-au trezit dimineața. Acaparați de griji și nevoi, uităm esența: prezentul, bucuria de a trăi încă o zi, faptul că suntem sănătoși. Și alte motive pe care fiecare le are…

                       Cei care râd mereu și privesc viața cu zâmbetul pe buze sunt cumva puși sub semnul întrebării de cei care-s taman invers.

                      „Ce-ai fumat?”, e poate cea mai des întâlnită întrebare pe care și eu am auzit-o ori de câte ori eram veselă fără motiv.

                       „Dar ce-ai, mă rog, de te bucuri atâta?”, o alta. Multe motive, chiar multe.

                     „Râzi tu râzi, dar nu-i râsul tău!”, mi-a zis mama de-atâtea ori. C-a fost sau nu așa, nu știu. Dar și eu le-am spus-o altora. Și nu știu dacă am făcut bine, dar chiar n-a fost cu nicio intenție.
Vedeți astea-i reacții și vorbe care, când suntem mici, s-ar putea să ne afecteze. E modul celorlalți de a-ți reprima ceea ce ești în realitate. Dacă ei sunt posomorâți, atunci e firesc să fie toată lumea așa. Nu-i chiar deloc așa.

                      Mâhnirea sau tristețea altuia n-are nicio legătură cu tine. E modul lui de a vedea viața. Nu trebuie să te simți vinovat că tu ești fericit, că ești vesel, că râzi chiar și fără motiv. Și sunt suficiente motive care să te facă să râzi cu poftă-n continuare. Dacă altul alege pe dos, e alegerea sa. Lasă-l. Nu poți să schimbi pe nimeni. Și nici nu-i treaba ta să faci asta. Treaba ta are legătură doar cu tine.

sursa foto: freepick.com

Cum te ajută râsul: beneficii pentru sănătate

                     Râsul, ca formă de tratament, nu-i de-acum. Se pare că în Antichitate, oamenilor le era recomandat să meargă la spectacole, să se simtă bine, să râdă. Spectacole de comedie, evident.

                      Prin râs, corpul secretă endorfine. Și aceste endorfine au rolul de a aduce în viața noastră echilibrul, liniștea, euforia.

                   Dacă râzi, te relaxezi. Elimini energia negativă și asta îți dă o stare de bine. Da, prin râs. Partea interesantă e că relaxarea asta nu trece imediat, ci o vei resimți câteva ore bune după o sesiune de râs.

                   O porție de râs are grijă ca inima ta să fie bine. E benefică pentru întreg sistemul imunitar, deci te ferește de alte boli.

                La mânie, râzi. Râsul acționează ca un calmant, te face să elimini furia. „A face haz de necaz” nu-i totuna cu a trece peste un conflict cu zâmbetul pe buze. Dar în ambele situații ai doar de câștigat.

                  Potrivit doc.ro, sunt studii care arată că persoanele care au simțul umorului trăiesc mai mult. Nu-i rău. Mai ales că râsul nu costă. Deci, e un medicament pentru care nu trebuie să plătești nimic.

                  Râsul are beneficii și asupra sănătății mintale. Și asta pentru că prin râs, nu mai ești așa stresat, iar starea ta de spirit este considerabil îmbunătățită.

                   Social, o persoană care râde sincer, cu poftă și deloc forțat, e o persoană agreabilă. Vrei să fii în preajma acestor oameni pentru că râsul e molipsitor. E o energie bună pe care o primești fără să faci nimic. Dacă ești încordat, atunci când ai de lucrat în echipă poate, ia și râzi. Detensionezi atmosfera. Și îi faci și pe ceilalți să se simtă mai bine.

Ce să faci ca să râzi mai des

                  Să nu-ți fie teamă să râzi de unul singur. Uită-te la o comedie, la stand-up. Privește imagini comice. Râzi. Râzi din tot sufletul.

               Zâmbește. Așa pur și simplu. Fără motiv. Încearcă să vorbești cu zâmbetul pe buze. S-ar putea să nu-ți iasă de la început, dar dacă exersezi, n-ai cum să dai greș.

               Bucură-te de orice lucru mărunt. Nu știu, dacă mergi într-o drumeție, simte momentul. Fii prezent. Fii cu zâmbetul pe buze. Ia partea bună a lucrurilor.

               Practică recunoștința (despre care am scris aici). La final de zi, când ești tu și hârtia albă-n față, dacă treci motive de recunoștință în mod conștient, vei zâmbi. Vei privi viața altfel și nu vei mai fi tentat să vezi totul în lumini întunecate.

                Râzi de tine. Autoironia e bună. E imposibil să nu ai motive să te-amuzi de situațiile prin care ai trecut, chiar și de câteva greșeli minore pe care le faci în mod inconștient. Încearcă să cauți acele amintiri cu întâmplări haioase.

                 Uită-te la fotografii cu tine de când erai copil sau adolescent. E imposibil să nu râzi. Pentru că te-ai schimbat. Vezi cum era moda pe-atunci și cum e acum. Vezi cum erai tu atunci și cum ești atunci.

              Dacă ai un animal de companie, n-ai cum să nu te amuzi. E terapie pură, mai ales prin anumite boacăne pe care le fac.

                 Încearcă să faci glume. Numai că… aici ai grijă că o glumă care ție ți se pare amuzantă s-ar putea să nu pară la fel altcuiva. Caută glume care nu-i afectează pe cei din jur. A râde de alții nu-i deloc frumos. Știu, am făcut-o cu toții la un moment dat, numai că e bine să înțelegem că nu e în regulă și să ne oprim. Se numește maturizare, evoluție, înțelepciune.

 

sursa foto reprezentativă: freepick.com

Author