Chiar dacă primul sfat e să nu le tratăm acasă, ci să apelăm imediat la un specialist, în această perioadă în care pandemia ne obligă oarecum să găsim soluții, am întrebat-o pe Vasilica Negrii, asistent generalist podolog la PodoLife, ce putem face până vom putea ieși din casă pentru a ne trata corespunzător. Astfel, pentru început, Vasilica ne-a explicat că bătăturile sunt „îngroșări dureroase ale pielii care apar din cauza unui dezechilibru anatomo-funcțional al piciorului. Acestea reprezintă o reacție de apărare a pielii la adresa unei hiperpresiuni pe anumite puncte ale piciorului. Privite ca niște probleme cosmetice sau dermatologice, tratarea corectă presupune igienizarea de către un personal instruit în domeniul pedichiurii, podologiei sau podiatriei”.
Probabil că am văzut la mamele sau bunicile noastre cum deseori se plângeau de bătături rigide, dacă le putem spune astfel, ajunse într-un stadiu avansat pentru că nu au fost tratate corespunzător, mai ales în acei ani în care nu se prea auzise despre specialiști în domeniu. E foarte important să știm că aceste probleme apar de la încălțămintea nepotrivită, adică acei pantofi care nu lasă să existe între degetul mare şi vârful pantofului un spaţiu de 2 centimetri. Da, ne plac pantofii cu toc, dar deseori, aceștia și cauzează cele mai multe probleme pentru că estetic sunt fabuloși, dar medical, nu prea sunt recomandați, mai ales atunci când trebuie să stăm ore în șir încălțate cu aceștia. Totuși, dacă e moftul la care nu putem renunța, putem să îi achiziționăm seara, atunci când picioarele sunt obosite pentru a evita situația în care, în anumite momente ale zilei, pantofii să ni se pară prea strâmți.
„Există câteva sfaturi ușor de urmat care, pe termen mediu sau lung, ne pot scăpa de dureri și neplăceri, iar cel mai la îndemână produs e loțiunea care conține uree, folosită în stadiu incipient, de cum observăm că apare o pată. Nu e nevoie de o cantitate mare pentru a se observa o îmbunătățire a aspectului. Dacă nu se întâmplă astfel, apelați la un specialist. De asemenea, seara, am putea reveni la acel leac băbesc atât de simplu, pe care-l vedeam la mamele sau bunicile noastre, cu ani în urmă: băi fierbinți la picioare, după care putem aplica o cremă. Un alt leac folosește bicarbonat de sodiu în aceste băi cu apă fierbinte în care picioarele trebuie să stea cam 30 de minute, folosindu-se imediat o piatră ponce. Puteți face chiar o pastă din acest bicarbonat de sodiu și apă, aplicați pe zona cu probleme, înfășurați și lăsați să acționeze peste noapte. Crema de gălbenele este iarăși foarte bună. Totuși, recomandarea este să apelați la un specialist dacă nu observați nicio ameliorare, mai ales că aceste leacuri băbești acționează diferit de la o persoană la alta.”, spune asistentul generalist podolog Vasilica Negrii de la PodoLife.
sursa foto: madeinamador.ro