Nici nu au trecut bine sărbătorile de Paști și, în ciuda vremii capricioase, începem ușor-ușor să ne gândim la soare, mare, concediu și… ups… la kilogramele acumulate de sărbători și la felul în care arătăm! Începem să trasăm în minte un plan de atac fără a ne gândi prea mult la ceea ce implică acesta, dar vizualizăm, mult prea lesne de cele mai multe ori, ce corp frumos și tonifiat vom avea noi la plajă în această vară, după două luni de sală!
Și uite-așa identificăm principala noastră sursă de motivație care ne face să începem să ne antrenăm și să ținem o dietă- aceea de a avea un corp care să fie, în funcție de nevoi, mai slab, mai tonifiat sau mai musculos! Cine sustine contrariul, este în opinia mea, mai mult sau mai putin ipocrit, fără a vrea să lezez pe nimeni!
Nu este nimic rău în a avea ca motivație obținerea unui corp suplu, tonifiat și/sau musculos, atât timp cât acest lucru ne determină să facem mișcare și să avem grijă la ceea ce mâncăm! Problema care apare, în schimb, când pornim cu această motivație este aceea că rezultatele la care ne așteptăm nu apar atât de repede, în ciuda celor 6-8 săptămâni în care am făcut mișcare de 2-3 ori pe săptămână și am ținut și dietă (mă rog, dietă care a inclus și acele „ocazionale” escapade alimentare pe care „uităm” să le recunoaștem și care au inclus fie dulciuri, sucuri, fast-food și alte „nimicuri nutriționale”, dar foarte calorice, care știm că îngrașă sau ne fac rău și, totuși, le consumăm cu regularitate!).
Tocmai pentru că aceasta motivație se clatină serios când rezultatele așteptate nu au apărut cât de repede am fi vrut noi, rămân două variante: fie renunțăm, cum se întâmplă deseori, fie găsim „și” altă sursă de motivație! Așa că, dacă facem o retrospectivă a celor 6-8 săptămâni de antrenamente și regim, în care știm că am fi putut fi mai serioși și mai consecvenți, deși slăbirea nu a fost decât de un kilogram jumătate în loc de cele 5-6 la care ne-am fi așteptat sau nu am pus decât jumătate de kilogram de masă musculară, realizăm că, totuși, ne simțim mai vioi, parcă dormim mai bine și, de ce nu, starea generală de bine este superioară față de atunci când nu făceam mișcare și mncăm orice! În urma acestor concluzii/observații, ne dăm seama că mai avem o puternică sursă de motivație pentru a avea grijă de noi, pe lângă aceea de a arăta bine! La fel de important, dacă nu chiar mai important, este și să ne simțim bine, să ne menținem și să ne îmbunătățim sănătatea prin mișcare și alimentație, iar în urma acestui proces, fără îndoială, vor apărea și „efectele secundare”: un corp mai frumos, mai slab, mai tonifiat sau mai musculos!
sursa foto: pinterest.com