https://ro.pinterest.com/

Căminul reprezintă mai mult decât ansamblul componențelor sale, el este centrul nostru spiritual, locul unde noi ne petrecem existența. Un cămin trebuie să fie un loc de confort și vindecare, un loc unde să simțim armonia cu noi înșine și cu restul lumii. Această idee de apartenență, de a fi partea integrată a naturii, care este izvor de bunăstare este ideea fundamentală a noii viziuni asupra mediului înconjurător prin concepția că planeta noastră este o ființă vie, tot așa cum vechii greci zeificau Pamantul, care a creat și a menținut viața. Un cămin sănătos nu promovează renunțarea, ci implicarea în cooperare cu natura pentru a crea un echilibru între sănătate, conservare și spirit în viețile noastre.

Deoarece cărămizile și mortarul în sine nu vă pot face fericiți, căminul dumneavoastră trebuie să aibă un aspect plăcut pentru a construi o fundație solidă pe care vă puteți construi o viață bogată și plină de satisfacții.

Nu trebuie să cheltuiți bani mulți, să urmați un anume curent, să aderați la unele principii prescrise sau să urmați ideea de perfecțiune a cuiva. Crearea unui cămin liniștit constă în totalitate în exprimarea propriului eu și înțelegerea acestui proces de amenajare.

Există un nou procedeu de a construi. De fapt e vechi de mii de ani și se păstrează întocmai astăzi, ca întotdeauna.” scria Christopher Alexander în cartea sa Modul etern de a construi.

În ultimele două secole, tradiția ocidentală s-a detașat de acest mod de gândire și respectul pentru atributele casei naturale s-au mărginit la sănătatea alternativă și la conceptul holistic al grupurilor “New Age”, pentru primii oameni, căminul însemna întregul teritoriu și peisaj spiritual. Peșterile, copacii, iarba, adăpostesc și ascund corturi oferite de natură și tradiționalele campinguri pentru diferitele anotimpuri.

https://commons.wikimedia.org/

Cele mai vechi așezări și multa arhitectură a indigenilor de-a lungul istoriei, au continuat să exprime o legatură apropiată cu natura. Arhitecții din timpurile vechi se pare că au înțeles mai bine decât noi principiile ecologiei naturii. Grecii apreciau beneficiile Soarelui și chiar tratau accesul în mod egal la razele solare ca pe un drept legal. Au conceput orașul Olynthus în secolul al V-lea î.e.n. cu străzi orientate astfel încât toți locuitorii să primească, în mod egal beneficiile razelor solare. În lumea nouă, Pueblo Bonito arăta ca o măreție a sofisticării (imagine dreapta). Amfiteatrul “oraș al cerului” locuit de indienii Acoma din Albuquerque, a fost construit pe un platou adăpostit, de asemenea asigurat de privilegiile “dreptului la soare” pentru toate casele, chiar și atunci când soarele era abia perceptibil în timpul iernii. Pereții subțiri din chirpici absorbeau căldura zilnică și o eliberau noaptea, în timp ce acoperișurile de paie cu chirpici izolau împotriva soarelui puternic de vară.

Știați că preocuparea pentru construirea de case sănătoase are o istorie lungă ? Dovada sunt orașele antice, ca cele construite de sumerieni, sau cele din Indus Vallery, cele ale egiptenilor, grecilor, romanilor acestea indicând o percepere evoluată și uneori sofisticată a sănătății și confortului. Apa din conducte și cisterne, încălzirea prin podele de tip hypocaust, băi fierbinți și camere cu aburi, toalete și colectoare, curți răcoroase cu fântâni și pișcine, grădini de plante medicinale, toate acestea existau. În unele culturi toate acestea au rămas o tradiție perpetuă, de la băile termale din Japonia la saunele indienilor nord-americani.

În zilele noastre, mulți arhitecți și designeri din țările dezvoltate caută să aproprie bogata moștenire a construcției entice și să o combine cu tehnologia modernă pentru a realiza clădiri, case într-un stil aparte. Deseori tehnologia modernă naturală se îndreaptă în cercetările ei spre folosirea tradițiilor, spre căutarea de noi soluții pentru probleme noi de climat, sănătate și sentimentul unui cămin.

Mutarea într-o casă nouă sau apartament, alegerea unui loc de casă, fără îndoială implică toate criteriile obișnuite ale valorii ca relația dintre bani și poziție socială, loc de muncă, școli, magazine și facilitatile de timp.

În articolele ce vor urma voi încerca să vă prezint principiile în proiectarea spațiilor din căminul dumneavoastră, în primul rând. Pentru a susține sănătatea proprie și cea planetară avem nevoie de case sănătoase, conservatoare, care să ne ajute să pornim către un nou stil de viață, camere care sunt astfel concepute încât să vă ajute să vă regenerați viața și au însușirea de a vindeca natura pentru trup, minte, suflet și planetă.

Pentru găsirea unei locuințe pe care să o puteți transforma cu usurință într-un cămin natural, luați în considerare câteva elemente cum ar fi:-istoria chimică – interesați-vă de tipurile de tratamente aplicate scândurilor, izolarea pereților și cantitatea de umezeală.-combustibili – evitați tancurile de depozitare a petrolului fixat aproape de/sau în interiorul casei sau a garajului.-materiale, exterior și interior – căutați pereți groși și podele solide, dulapuri și uși, analizați pardoseala, țigla ceramică, pluta, piatra sau cărămida. Evitați șipcile compuse, ușile cu miezul scobit și pereții subțiri țintuiți. Evitați suprafețe de plastic precum și covoarele sintetice ce pot genera aburi pe suprafața dorsală.-spații – căutați spații speciale, cum ar fi: cămările, vă pot fi de mare ajutor, sau construcții exterioare pentru a permite spațiilor sau construcțiilor de sănătate să se dezvolte.

Vă puteți crea un spațiu personal natural în cel mai mic apartament de oraș sau cameră închiriată. Căutați componentele  de bază adecvate, o cameră însorită și bine luminată ziua, din materiale solide și cu vedere spre verdeață, departe de o stradă zgomotoasă și poluată, încercați să eliminați orice lucru toxic sau sintetic și apoi începeți să introduceți culoare naturală, parfum și sunet, plante de interior.

Pentru a reuși să verificați materialele pe care le aduceți în căminul dumneavoastră, ghidați-vă, în primul rând, “după nas”. Dacă sunteți o persoană sensibilă din punct de vedere chimic, trebuie să fiți pe cât se poate de sigur că materialele din casa dvs. sau orice alt articol nou pe care doriți să îl introduceți, nu vă vor declanșa o reacție adversă. O cale efectivă de testare în multe cazuri este plasarea unei mostre mici într-un borcan de sticlă curat, cu un capac ermetic. Puneți borcanul undeva unde este cel puțin la fel de cald ca și cea mai ridicată temperatură din casa, pentru minimum 2 zile. Apoi deschideți borcanul și degustați vaporii. Puteți verifica mai departe, pe anumite materiale cum ar fi țesăturile pentru haine, așternut și mobilă, care trec testul “nasului” prin așezarea unei mostre mici pe perna dumneavoastră sau sub încălțămintea dvs., dacă reacționați la materialul respectiv după câteva ore, veți ști cu siguranță că este necorespunzător folosirii.

Nu trebuie să schimbați totul sau să faceți totul dintr-o data. Faceți schimbări treptat și, cel mai important este să le faceți cu plăcere, să faceți ca totul să fie creator și să implice pe alții. Împărtășiți-vă ideile și discutați și cu un specialist.

Acest articol ca și cele care vor urma, pot fi doar un început, dar dacă vă pot ajuta pe dumneavoastră la inițierea pe calea unui stil de viață cât mai sănătos, mai atent la mediul înconjurător, atunci vor servi unui scop bun și veți face deja primul pas către realizarea unui cămin cât mai natural.

 

https://www.facebook.com/onoffinteriordesign/

Author