Mi-e frică de boală. Nu suport durerea. Și nu glumesc când spun că eu, în fața bolii mă dau deoparte. Nu lupt. Nu știu să lupt. Nu pot să lupt. Și mi-am confirmat treaba asta încă o dată chiar în perioada sărbătorilor, când am stat la pat o săptămână. Fără vlagă, fără putere, fără nimic. Un alt simptom în fiecare zi. Am dormit mult. Poate prea mult într-unele zile. Când e vorba de sănătatea ta, s-ar putea să-ți pui tot felul de întrebări. Și să reacționezi într-un fel. Într-un alt mod decât ar face-o altcineva.

                                Și după toată perioada asta am dat și peste un nou episod din Starea Sănătății, în care Dragoș Pătraru a punctat câteva obiective foarte ușor de îndeplinit la capitolul sănătate. Nu neapărat pentru noul an, ci permanent. Pentru că momentul ACUM poate fi oricând, nu neapărat în luna ianuarie.

Dacă nu știi de ce să începi schimbarea, răspunde-ți la întrebarea de ce vrei să fii sănătos

                              Un exercițiu excelent. Mie mi-e frică de boală, am mai spus. Deci, fac tot posibilul să nu ajung să fiu bolnavă. Nu de capul meu, de regulă întreb medicii ce e de făcut. Nu-mi iese mereu, dar consider că am un stil de viață nu neapărat pe slow motion, ci mai degrabă într-un ritm al meu. De ce atâta grabă? Pentru ce atâta alergătură? Pentru bani? Și dacă-i faci și îți nenorocești sănătatea ta, la ce folos? Nu sunt ipocrită, știu că avem nevoie de bani. Dar fiecare are un nivel de confort propriu. Și dacă l-ai atins, perfect!

Nu uita de analizele anuale și de controalele de rutină

                                  Analizele de sânge le faci o dată pe an. Sigur, când ești tânăr, ți se pare că poți amâna, că nu sunt importante. Unii își spun că mai bine nu știu că sunt bolnavi, așa că nu merg la medic. Plătim asigurări de sănătate pentru ce? Nu mergi la stat? Perfect, vezi că mai toate clinicile private au contracte cu Casa de Asigurări. Așa te poți îngriji de sănătatea ta. Sunt situații în care vei plăti ceva în plus, dar măcar nu ești într-un spital de stat, unul dintr-ăla de zici că pică peste tine. Din fericire, există și spitale renovate. Iar aici, la cât de des am avut-o pe mama internată în spital la Neurochirurgie, îl menționez.

                                 Controlul de rutină îl faci pentru tine. Îl faci pentru a fi sigur că ești în regulă. Când m-am dus să-mi fac controlul pulmonar, îmi amintesc că doamna doctor a fost chiar uimită pentru că nu venisem pentru că mă supără ceva, ci pentru că a trecut un an de când nu am mai fost. Apoi, culmea… unele afecțiuni nici nu dor. Iar eu am avut „norocul” să merg pentru că mă durea ceva și când colo, alta era problema. Din fericire, n-a fost să fie ceva grav. N-avem încă educația prevenției. Și asta se vede în numărul mare de bolnavi.

Alimentația: schimbă-ți obiceiurile, începe să mănânci multe legume și cât mai puține produse procesate, începe să gătești acasă

                                  Până în pandemie, mi-era comod să mănânc în oraș. Mi se părea pierdere de vreme să stau să gătesc. Nu și acum. Acum e taman pe dos. Mănânc foarte rar în oraș, iar atunci când o fac, aleg preparate pe care eu nu le gătesc acasă pentru că mi se par complicate. Nu există „nu știu să gătesc”. Există doar lene. Acum, cu atâtea videouri pe Youtube cu tot felul de rețete, e imposibil să nu înveți să gătești. Doar să vrei. Apoi, eu nu mai mănânc decât pește când vine vorba despre carne. Am scris aici cum am renunțat la carne. Nu zic să faci la fel, însă dacă poți să reduci consumul, ai să-ți mulțumești mai târziu. Nu o spun eu, e vocea celor mai pricepuți în domeniu. Nu mai zic de etichete. Tot la Starea Sănătății am văzut câteva episoade de m-am crucit. Îți vine să nu te mai atingi de nimic. Până și cel mai sărat produs are zahăr. Nu mai zic de stabilizatori și alte minuni de-astea de au rolul să țină un produs cât mai mult timp „în viață”.

Sănătatea taa depinde de obiceiuri. Obiceiurile ți le construiești singur. sursa foto: https://www.freepik.com/free-vector/common-illnesses-template-vector-set-healthcare-poster_16261946.htm#query=be%20healthy&position=33&from_view=search&track=ais&uuid=b3af3698-b362-4319-b506-2335c2ed00e1

Renunță la sedentarism

                            Îmi amintesc documentarul despre zonele albastre (l-am povestit aici), unde se spunea clar că înainte făceam mișcare fără să ne dăm seama. Urcam scări, grădinăream, făceam curat fără aspiratoare care se plimbă singure și tot așa. Efortul fizic nu se reduce doar la a face sport la sală. Mișcare înseamnă să faci drumeții, să te plimbi câteva zeci de minute chiar și prin preajma blocului. Înseamnă să-ți cauți de treabă inclusiv prin casă. Ieși în natură. Îți face bine. Am scris despre terapia copacilor, să știi că sunt o sursă extraordinară pentru starea de bine.

Citește

                     Cititul… într-o țară în care mulți susțin că nu au citit nicio carte în viața lor, e aproape utopic să crezi că ai să-i convingi pe oameni că cititul le îmbunătățește starea de sănătate. Nu insist foarte mult, am tot scris despre citit. Dar las aici articolul cu opinia neurochirurgului Leon Dănăilă.

Nu sări peste somn

                                     Odihna este extrem de importantă pentru sănătatea ta. Ni se pare că pierdem timpul dacă ne odihnim cum și cât trebuie, dar nu cumva câștigăm la capitolul sănătate? Când s-au făcut studii peste studii și s-a decis că e bine să ne respectăm programul de opt ore de somn, doar nu vă imaginați că aceste studii au fost făcute de oarecare. Oricum, îmi mintesc că și în cartea neurochirurgului Vlad Ciurea e trecut somnul la capitolul sfaturi. Aud în jur mulți oameni care se plâng că nu dorm. Păi… stresul, grijile, stilul de viață haotic își spun cuvântul.

Ai grijă de psihicul tău

                                    Când am început eu să merg la psiholog, erau în preajma mea persoane care îmi spuneau că n-am ce face cu banii, că numai eu mă pot ajuta pe mine și tot așa. Azi mă felicit că nu am ascultat și am continuat să merg la psiholog ori de câte ori am simțit nevoia asta. Și că am investit în treaba asta. Nu există o investiție mai bună decât investiția în liniștea ta, în sănătatea ta. Și liniștea ți-e dată de o stare interioară bună, pe care reușești să o ai numai după ce ți-ai rezolvat multe probleme, ai înțeles lucruri. Doar tu ești cel care decide când e pregătit să facă acest pas, această călătorie către sine, care nu-ți aduce decât lucruri bune în viață! În plus, învață să comunici ce anume te frământă. Nimeni nu citește gânduri! Nu ești puternic dacă ții în tine, din contră. Ești puternic atunci când ai înțeles că ai nevoie de ajutor și îl ceri.

Cam ce înseamnă sănătatea ta. sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/mental-health-care-sketch-diagram_16461841.htm#query=psihic%20health&position=0&from_view=search&track=ais&uuid=274c0883-f73b-4738-bd9c-40a7f7be174c

Renunță la viciile pe care le ai

                              E ușor pentru mine să spun asta, însă poate pentru un fumător înrăit, e un mesaj pe care nici nu-l poate accepta. Că e vorba de fumat, alcool, droguri, zahăr în exces sau orice altceva, primul pas e să înțelegi că acestea îți fac rău. Nu instant, cu timpul. Am mai spus asta, dar ți-ai făcut vreodată un calcul cu privire la banii pe care i-ai putea economisi dacă renunți la vicii? Un banal pachet de țigări, când tragi linie la finalul lunii, nu mai e deloc banal… e vorba despre sănătatea ta, dar și de portofolul tău.

Petrece timp în compania oamenilor care chiar îți fac bine

                               Știu că tot în documentarul despre secretul zonelor albastre am întâlnit ideea asta. În Italia, dacă nu mă înșel, acolo unde cei din film vorbeau de cât de important este să fie familia împreună. Exemplul acelei bătrâne la care fiecare membru de familie venea în fiecare zi, cu rândul, ca să nu o facă să se simtă singură, a fost o lecție. Din păcate, ceea ce era atât de firesc cândva ajunge să fie dorință, ceva ce ne-ar plăcea să trăim. Suntem ființe care socializează, dar dacă am învățat ceva în ultimii ani, lecția a fost că nu toată lumea îți face bine. Așa că acolo unde nu te simți bine, nu sta. Nu uita că tu ești o prioritate, că sănătatea ta e mai presus de orice. La fel și starea ta de bine.

                            Lista poate continua… eu aș mai adăuga călătoriile. Călătoriile sunt un prilej de a cunoaște lumea, dar și de a hrăni cu o energie bună. Iar acum, când avem la îndemână atâtea oportunități de a explora lumea, chiar ar fi păcat să nu ne rezervăm un timp al nostru, un timp în care devenim turiști.

 

sura foto principala: freepick.com

Author