- Rubrica #Româniacelorcareseîntorc e ideea Antonelei Sofronia (povestea ei o găsiți aici) și a venit după mai multe evenimente pe care ea le-a desfășurat în Dubai sau în alte state și a observat că există ceva dorință din partea românilor de a reveni acasă, numai că au rețineri pentru că nu cunosc întocmai ce ar putea să facă, ce oportunități au, ce anume oferă România azi și nu le oferă străinătatea. Antonela e consultant de business, omul care poate răspunde la multe dintre întrebările celor care au ales și sacrificiul, nu doar traiul mai bun și au plecat.
***

M-am hotărât să scriu acest articol pentru că am văzut de multe ori în media opinii ale românilor care ridică în slăvi anumite țări și care reduc România la mizerie, corupție și prostie. Ei bine, înainte de astfel de judecăți, hai să nu uităm că cei care au plecat din țară și au reușit oriunde în altă parte, au realizat acest lucru pentru că au fost formați aici. Unii vor spune că nu ar fi putut niciodată să realizeze în România ce au construit peste hotare, lucru care este adevărat, dar cu toate astea să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Încep printr-o descriere de ansamblu comparativ- integrativă a ceea ce consider eu abordare holistică. Bineînțeles că situația diferă de la individ la individ, însă se desprind câteva idei esențiale care ar merita subliniate:
- Există o diferență uriașă de mentalitate față de felul în care sunt priviți românii în Europa de Vest, peste Ocean și în Orient. Dacă în Europa de Vest au ajuns în primă fază multe personaje dubioase care ne-au creat o imagine și o reputație proastă, peste Ocean și în Orient, lucrurile nu stau așa și poți spune cu mândrie că ești român.
- În timp cei noi dorim civilizația vestului, pentru persoanele din Est noi reprezentăm civilizația. Iar comparația temporală nu este departe de acum 20 de ani când la fel emigrau și românii în statele vestice și erau tratați ca și cetățeni de mâna a doua.
- Întotdeauna iarba va fi mai verde în curtea vecinului atâta timp cât nu trebuie să o îngrijești tu. Ceea ce vreau să spun este că dacă nu ai experiențe personală într-o anumită țară, faci o mare greșeală dacă emiți opinii numai pe baza a ceea ce au spus alții. Fiecare dintre noi vede, simte și percepe diferit anumite situații, iar una dintre erorile majore de judecată este să te grăbești în a-ți face o părere despre ceea ce ar putea fi doar pe baza unor alte persoane.
În ceea ce privește întoarcerea în România după un anumit număr de ani de locuit în străinătate există o percepție eronată și învechită conform căreia întoarcerea acasă ar însemna eșecul în țara adoptivă. Acest lucru nu mai este de mul timpt de actualitate, iar persoanele care se întorc sunt bine văzute, având o „aură” exotică de specialiști în domeniile lor care vin de pe o poziție mai bună pentru a construi ceva în țară. De obicei, aceștia deschid afaceri în domeniile în care au căpătat o expertiză și aduc cu ei o anumită mentalitate, un anumit stil de lucru. Într-un cuvânt, o schimbare binevenită în peisajul antreprenorial românesc.
Un impediment important în calea revenirii reprezintă pentru mulți necunoașterea exactă a situației din România, sub aspectul pieței muncii, a pieței imobiliare, a oportunităților de dezvoltare și de accesare a fondurilor europene. Mulți dintre cei plecați în destinații îndepărtate, la mii de kilometri distanță, au rupt legăturile cu ceea ce se întâmplă pe plan local și au impresia că suntem la fel de înapoiați ca acum 15-20 de ani. Ceea ce, evident, nu este adevărat. Lucrurile au evoluat mult din perspectiva globalizării, inclusiv pe piața muncii, aducând o schimbare majoră în modul de abordare a tuturor aspectelor ce țin integrare, dezvoltare și evoluție.
În termeni strict comparativi, inflația și deteriorarea condițiilor de trai se fac resimțite peste tot în lume, cu o intensitate diferită de la țară la țară și, bineînțeles, depinzând de situația personală. Totuși sunt unii mulțumiți cu viața pe care o duc departe de casă, iar alții care vor să se întoarcă. Pentru această a doua categorie ar trebui să facem un efort și să realizăm niște informări foarte clare, concrete, referitoare la aspecte practice care sunt importante la intoarcerea acasă.
- În primul rând ar trebui menționate posibilitățile de accesare a fondurilor europene pe toate tipurile de categorii de firme, cu condițiile de rigoare. Pentru anul 2023, România are o sumă foarte mare de oferit pe diverse programe, iar majoritatea nu sunt cunoscute românilor de peste hotare. Desigur, aceste fonduri vin la pachet cu anumite condiții, însă pot fi un punct de plecare important pentru cei care doresc să realizeze ceva și să nu investească doar banii proprii.
- Apoi, există în derulare foarte multe proiecte de digitalizare a IMM-urilor prin care angajații companiilor din România pot participa în mod gratuit la cursuri de specializare în IT care le pot da un avantaj important pe piața muncii. Practic, aceste programe de formare derulate pe tot parcursul anului 2023 sunt o șansă de reconversie profesională pentru cei care doresc să-și schimbe domeniul de activitate.
- În altă ordine de idei cunoașterea unei limbi străine dă posibilitatea celor cu o anumită calificare de a obține un loc de muncă remote cu un venit peste medie, dar cu avantajul pe care îl oferă locuitul în țara natală. Avantajul omogenității culturale și lingvistice fac ca anumite bariere nu fie resimțite la fel ca în străinătate. Apropierea față de familie și de prieteni, posibilitatea călătoriilor rapide și la prețuri accesibile în Europa, dar și pe alte continente ne duc cu gândul la o îmbunătățire substanțială a nivelului de dezvoltare.
În ultimii ani, în România s-au organizat numeroase evenimente artistice, culturale și sportive, astfel încât există o vastă posibilitate de alegere pentru toate vârstele și pentru toate gusturile.
*** articol semnat de Antonela Sofronia***
Un comentariu