Dacă ne uităm în anii din urmă, atunci când telefonul mobil nu era decâ pentru cei „avuți”, erau de dimensiuni care mai de care mai mari și folosite doar de un număr restrâns de persoane, ne punem pe bune întrebarea „cum am rezistat fără telefon mobil”? Acum, pe lângă întrebarea aceasta, mai apare una- „ce mă fac dacă rămân fără telefon”?

În România, sunt deja aproape trei decenii de când a apărut telefonul mobil (mai exact, din 1992, prin operatorul Telemobil), îmi amintesc că prmul telefon mobil al meu a fost un Mitsubishi Trium, cadou de la ai mei pentru că trecusem cu brio examenul de capacitate, deci, aveam aproape 15 ani. Bine, îmi permiteam bipuri și doar câteva apeluri amărâte, dar mi se părea tare mișto să fii găsit oriunde și chiar așteptam cu sufletul la gură să sune telefonul așa, doar să aud cum sună. :))))))) Pe atunci, n-aveam internet pe telefon, ci doar calculatorul putea fi conectat la internet, n-aveam Facebook sau Instagram, dar aveam MIRC și Yahoo Messenger. N-aveam telefoane cu cameră foto de-abia prin clasa a XII-a cred, iar profesorii mereu ne atrăgeau atenția când ne vibrau telefonele sau era vreun „uituc” care nu-și punea telefonul pe silent. Ce vremuri… chiar stau și mă întreb de multe ori cum reușesc profesorii să-i mai facă pe elevi atenți la ore fără ca aceștia să fie tentați să-și verifice în permanență „peretele” sau mesajele.

Anii au trecut, tehnologia a avansat, iar azi, nu mai e nici pe departe un moft, ci a devenit o necesitate. Totuși, odată cu această nevoie a apărut și fobia denumită „nomofobie”, adică teama de a nu rămâne fără telefon. Și sunt una dintre „suferinde”, dacă e să constat care sunt „semnalele” că sufăr de nomofobie: iei telefonul peste tot, aproape că nu-l scapi din mână, verifici telefonul în permanență, chiar dacă n-a sunat și n-a vibrat, doar așa, ca să vezi „ce s-a mai întâmplat” sau dacă nu te-a căutat nimeni, iar grija cea mai mare e că bateria telefonului ar putea ceda și ai uitat acasă încărcătorul sau bateria externă. Specialiștii adaugă acestor cauze și nomofobii dorm cu telefon lângă ei chiar dacă nu și-au setat alarma sau cheltuirea unor sume destul de mari pentru un telefon performant și un abonament de telefonie care să permită comunicarea „la nesfârșit”.

Medicul primar psihiatru Anamaria Ciubara explică pe site-ul lapsihiatru.ro„disputele se pot axa asupra existenţei sau nu a unei patologii specifice, despre nomophobia se poate spune că este o tulburarea de tip anxios, dar pentru care încă nu au fost stabilite nişte scale exacte de evaluare, existând peste 20 de scale bine documentate propuse. (…) În ceea ce priveşte tratamentul, având în vedere că nomophobia este un nou concept şi cercetările încă nu au putut stabili nişte ghiduri clare de diagnostic şi tratament, terapia se face prin mici tatonări. Baza acestui tratament este axată pe psihoterapie şi, în special, pe psihoterapia cognitiv -comportamentală şi doar în mod cu totul excepţional este folosită terapia medicamentoasă.

*sursa foto: https://bluesyemre.com/2017/06/01/nomophobia-fear-of-being-away-from-a-mobile-device-power-source-or-service-area/

Potrivit www.orange.ro, site care citează un studiu recent, „8 din 10 români adorm cu telefonul mobil, după ce verifică e-mail-urile sau contul de Social Media, şi 6 din 10 se trezesc în același mod”. S-a ajuns la aceste statistici și pentru că acum, smartphone-ul e un laptop și un aparat foto în miniatură, care-ți permite să accesezi internetul (indispensabil azi), să utilizezi fel și fel de programe de scriere, să faci fotografii sau video-uri etc. „No mobile phone phobia” este un termen apărut acum 10 ani, fiind desmnat cuvântul anului 2018 de către Cambridge Dictionary, conform miscareaderezistenta.ro. Surprinzător sau nu, specialiștii spun că nomofobia poate genera depresie, mai ales pentru persoanele care au un comportament obsesiv pe rețelele de socializare, în sensul că postează aproape obsesiv cadre prin care împărtășesc momente personale cu ceilalți utilizatori ai rețelelor de socializare. Ba mai mult, medicii atrag atenția că acest comportament dăunează dezvoltării și poate genera probleme de comunicare offline, atacuri de panică sau chiar ne poate afecta memoria.

Tu cum tratezi nomofobia?

sursa foto principala: https://www.fearlessmotivation.com/2016/11/10/nomophobia-no-mobile-phone-phobia/

 

 

Author