Când porți ochelari, ai și o cheltuială în plus, căci o pereche de ochelari de vedere nu e tocmai o investiție minoră, dacă este una de calitate. Și cum nu suntem mereu pregătiți să scoatem oricând din buzunare bani pentru alți ochelari, fără ca aceasta să fie o investiție programată, i-am întrebat pe specialiștii de la Platinum Optic care sunt „regulile” de care trebuie să ținem cont pentru a evita astfel de „accidente”. Ne-au dedicat un întreg material chiar pe site-ul lor- https://www.platinumoptic.ro, menționând că, de regulă, opticile medicale dau certificate de garanție, însă puțini sunt cei care se gândesc că vor fi nevoiți să apeleze la garanție pentru a-și repara ochelarii, pentru că, nu-i așa?!?, „ce mi s-ar putea întâmpla? Sunt niște ochelari…”. Totuși, dacă nu știai, îți mi spunem că există inclusiv o formă de „casco” pentru ochelari, însă trebuie să întrebi consilierul despre acest serviciu extra pe care e bine să-l ai „just in case”.
Cum se zgârie lentilele?
„Enervant de ușor. Îți reamintesc, lentilele din sfera opticii medicale sunt niste dispozitive medicale moi, fie că sunt din material organic sau mineral, care nu pot concura în nici un moment cu metalul, zgura, sau alte materiale. Sunt moi pentru a putea fi polishate la maxim de transparență posibil pentru că asta te interesează. Adevărat, au fost dezvoltate tratamente de durificare care mai de care mai performante. Foarte bune, dealtfel, dar atenție: o lentilă durificată se zgârie mai greu decât una fără acest tratament, dar asta nu înseamnă că nu se zgârie! Nu-i pune în geantă fără toc, nu tăia cu flexul fara ochelari de protecție pe deasupra, nu-i ține în buzunarul de la piept alături de chei și așa mai departe.”, spun cei de la Platinum Optic.
Așadar:
- Ochelarii se scot de la ochi cu două mâini. Dacă nu te poți obișnui, scoate-i cu una singură, dar de șaua nazală. Ochelarii moderni au balamale cu flex, acest lucru s-a decis de către producătorii de rame pentru simplul fapt că în regiunea de mijloc (zigomatică), capul uman este mai mare decât înspre ceafă. Așadar, este necesar ca brațele să se extindă suplimentar înainte ca ochelarii să se așeze pe poziție. Asigură-te că ambele brațe sunt supuse la o forță echilibrată.
- Ține ochelarii în toc atunci când nu îi folosești. E important să păstrezi forma inițială a ochelarilor tăi – pentru precizia vizuală calculată după nevoile tale. Ochelarii sunt obiecte delicate, care nu pot sta liberi în geantă, în ghiozdan ori în buzunar. Forma face diferența.
- Nu intra cu ei în apă rece. Vine concediul, lucruri frumoase, distracție. Materialele din tratamente se comportă defectuos când sunt supuse la variații spontane de temperatură. A face plajă la +35 grade soare direct apoi a intra în apa de 22 înseamnă o diferență de 13 grade într-o fracțiune de secundă.
- Nu-i uita în mașină!! Se întâmplă exact opusul, dar la aceeași intensitate. În mașină, pe timpul verii, se pot înregistra valori de peste 10 grade peste căldura externă. Diferențele acestea nu sunt sănătoase pentru ochelari – iți reamintesc că atât rama cât și lentilele sunt, în principiu, compuse din material organic (plastic).
- Când simți că ți se face somn, scoate-i repede, oricât de bun este articolul pe care-l citești. Oricât de dulce este să adormi citind ceva bun, ochelarii nu suportă greutatea ta ori o strivire involuntară de pernă. Îți precizez că sunt gândiți pentru estetică în primul rând, ieși cu ei în lume. Nu pentru câteva kgf. Cel puțin, nu majoritatea.
- Nu te înfuria când puștiul tău sau puștoaica ta strică ochelarii, e firesc să nu înțeleagă costul soluțiilor actuale din optica medicală. Ei au de descoperit lumea, nu de prevenit accidente. Încercăm să gasim cele mai durabile rame, dar, în același timp, ne ocupăm și de inserția socială a celui mic.
- Nu te da cu fixativ cu ochelarii la ochi! Deși pare incredibil, fixativul este un compus chimic care daunează tratamentelor lentilelor, în sensul că se observă deranjant niște depuneri punctiforme de solvent pe tratamenul antireflex al lentilei. Nu-i lăsa nici pe masa de toaletă, lasă-i în sertarul de la noptieră sau.. în toc. E important să ai o lentila curată.
- Nu așeza ochelarii pe masă cu lentilele în jos. Este unul dintre cele mai frecvente vicii de manipulare, în urma căruia se zgârie lentilele cu dioptrii pozitive exact in dreptul privirii (acolo este situat centrul optic al lentilei, cel mai protuberant punct).
- Service-ul în regie proprie adeseori poate să-ți înrăutățească situația. Nu pentru că noi am fi mai pricepuți, ci pentru că facem asta zilnic si pentru că avem instrumentele necesare.
- Cum se curăță ochelarii? În primul rând, trebuie să te asiguri că lentila este udată. Îți recomand spray-urile de curățire special destinate ori pur și simplu jetul de apă cu săpun (fără particule abrazive – scrub). După ce i-ai udat, îți recomand să cuprinzi lentila (fața/verso) cu degetele și să înținzi gentil detergentul aplicat. Astfel, vei simți dacă pe suprafața lentilei se află o particulă dură și o vei putea înlătura înainte să producă zgârieturi. Dacă o ștergi pe uscat, fără să atingi lentila cu degetele înainte, riști să presezi o particulă abrazivă de lentilă. Singura lavetă recomandată pentru ștergerea ochelarilor este cea din microfibră compactă, disponibilă la aproape toate magazinele de optică medicală. Acest material absoarbe excesul de lichid si înglobează particulele abrazive pe care tu nu le-ai putut simți în profunzimea țesăturii. Aceste lavete nu se spală, se folosesc cam de 20-30 de ori și se aruncă – pe de-o parte pentru că mai toți detergenții au acum și balsam, ceea ce-ți va lăsa urme de grăsime pe lentilă – pe de altă parte, pentru că la un moment dat se aglomerează periculos de multe particule abrazive în țesătură.
„Garanția acoperă toate viciile ascunse de fabricație constatate în cadrul unei expertize de specialitate, atât pentru lentile, cât și pentru rame. În ceea ce priveste lentilele, viciile ascunse de fabricație sunt: diferențe evidente de culoare la antireflex, impurități în prefabricat, dioptrie eronată, focar descentrat, antireflex exfoliat. Aceste vicii ascunse implică, în general, înlocuirea produsului. În ceea ce privește ramele, viciile ascunse de fabricație sunt: brațe / anouri de dimensiuni diferite, logo metalic brand dezlipit, canal anou insuficient, ramă fisurată vizibil în profunzime, decolorare la ștergere cu soluții special destinate, șurub desfiletat, asimetrie. În aceasta situație se procedează ori la repararea produsului, de către noi, ori la înlocuire, acolo unde nu este posibilă repararea cu un rezultat satisfăcător. Precum în toate celelalte industrii, dacă vorbim despre alte chestiuni tehnice menționate anterior, mai ales despre cele care sunt din vina celui care poartă ochelarii, atunci, responsabilitatea revine clientului”, spun cei de la Platinum Optic.
*articolul ne-a fost pus la dispoziție în întregime de către cei de la Platinum Optic. Drepturile de autor revin celor de la Platinum Optic.
*sursa foto principala articol: adevarul.ro
Un comentariu