Unui antreprenor e greu să-i spui că nu se poate. Pentru că antreprenorul e obișnuit să caute soluții, să despice firu-n patru. E foarte probabil că pe-acest „nu se poate” l-au auzit și cei de la InBusiness Club Suceava în momentul în care au anunțat că vor să facă un eveniment dedicat mediului de afaceri din Bucovina, la care să vină aproape 1000 de participanți. N-au fost 1000, dar nu pentru că nu ar fi fost cerere, ci pentru că n-ar mai fi încăput în sală. Au fost 800. Cu afaceri mai mici sau mai mari, toți și-au dat întâlnire în sala Jeni Palace, într-o vineri la amiază, la final de octombrie.
Bucovina InBusiness i-a adus în fața antreprenorilor pe Iancu Guda, Monica Florea și Răzvan Căzănescu. Personal, m-aș putea numi cel mult soloprenor, deși nici în acest termen nu mă simt confortabil. Însă mi-a plăcut să fiu în sală și să iau notițe în toate cele aproape șase ore de discuții cu privire la mediul de afaceri de la noi.

 

Panel-ul lui IANCU GUDA

                            Bucovina InBusiness a debutat cu panelul lui Iancu Guda. Pe Iancu Guda îl urmăresc la tv. Cine n-a auzit de „Banii în mișcare”? Doar că aici, la Suceava, intervenția sa a fost extrem de aplicată pe cifre, evoluții, tendințe. Intervenția a surprins nu doar mediul de afaceri din România, general vorbind, ci și un capitol dedicat exclusiv analizei mediului de afaceri din Suceava. Prea rigid pentru mine, o visătoare care se ocupă cu scrisul.

                             Dar nu pot să spun că nu am rămas surprinsă să aflu că în anul 1990, adică imediat după Revoluție, s-au înființat 5900 de firme în România. Dintre acestea, doar 39 mai există și astăzi. Și numai opt au cifră de afaceri de peste un milion de euro. Interesant, nu? În plus, o afirmație ușor năucitoare pentru mine a fost să aflu că 99% dintre milionari nu au succes, dar tac. Și impresia generală e că au succes pentru că restul de 1% sunt guralivi și te fac să crezi că oricine poate să fie om de afaceri. Nu, în realitate, e pe dos, însă nu sunt mulți cei care au curajul să spună că nu oricine poate să fie antreprenor. Ne-a spus-o și Căzănescu, la câteva ore distanță.

Iancu Guda a fost primul invitat care a vorbit.

„Rămâneți în țară!”, e mesajul pe care Iancu Guda îl adresează tuturor. Asta în condițiile în care, în discuțiile cu soția, aceasta din urmă crede că e mai oportun să le spună „fugiți!”. Nu, Iancu Guda crede în puterea celor care rămân și decid să performeze aici. Mai ales din dorința de a face ceva pentru societate. „Cu pasiune, cu un plan bine pus la punct pe următorii 10 ani și fără a avea foame de bani, e aproape imposibil să nu-ți iasă!”

 

MONICA FLOREA- despre educație în antreprenoriat

                                   Monica Florea a recunoscut din prima că nu-i prea place să vorbească în public, e mai degrabă omul cifrelor și a ceea ce se petrece în umbră. A vorbit despre educație. „În antrenoriat, dacă nu te autoeduci, nu poți să crești!”, a afirmat de la început. N-aș putea spune care a fost reacția celor din sală la aceste cuvinte, însă e un crez care se aplică în mai toate domeniile, nu doar în business. Și asta pentru că trăim vremuri care se află mereu în schimbare. Nu poți să rămâi în urmă. Sau poți, dar cu ce preț? Oricum, se știe că mulți dintre antreprenori consideră că le știu pe toate. Sau cel puțin asta e impresia lor. Și tocmai aici greșesc… nu o spun eu, o spun specialiștii. N-ai cum să le știi pe toate.

Monica Florea a răspuns foarte deschis întrebărilor moderatorului

                         Monica a vorbit mult despre platforma dedicată tinerilor. Consideră că baza, în educație, vine de acasă. Și mi-a mai plăcut s-aud că întreg proiectul dedicat tinerilor a venit pe fondul unei crize de sens prin care a trecut în urmă cu 5 ani. Și-a pus multe semne de întrebare în acel an. Și-a dat timp și spațiu.

„Am înțeles pe propria piele cât de fragili suntem ca oameni…”, aceste câteva cuvinte în care a povestit sincer despre acele momente ne-au permis nouă, celor din sală, să observăm un om care și-a asumat vulnerabilitățile și, mai mult de-atât, le-a dat un sens neașteptat.

 

RĂZVAN CĂZĂNESCU- start-up, recrutare, bani și ce să faci ca să n-ajungi antreprenor

                               Răzvan Căzănescu n-a fost neapărat pe placul unora din sală prin răspunsurile sale. N-au fost tăioase, au fost obiective. Sau realiste. Și cum a te plânge a devenit ca o caractristică a noastră, ca popor, normal că nu-ți pică bine când vine cineva și-ți spune că nu-i chiar așa negru totul și nu prea ai de ce să te plângi.

Răzvan Căzănescu, în dialog cu Liviu Maha

 

                              A vorbit la început despre start-up-uri. Și i-a sfătuit pe cei aflați la început de drum să lase deoparte inovația. Că acolo îți trebuie experiență. Îndemnul spre copiere n-a fost neapărat în sens strict- să iei ideea unuia unu-la-unu. Nici n-ai avea cum, pentru că oricum te pierzi la implementare, care nu ține doar de idee în sine, ci și de abilități. E vorba mai mult de ideea de a te inspira, la început, și-abia mai târziu te-apuci să inovezi. „Dacă inovezi din prima, sunt mari șanse să creezi haos. Mai ușor cu inovația, mai mult cu copierea.”, a spus Răzvan Căzănescu.

                            A adus în discuție și cele cinci falimente prin care a trecut. Din fiecare a învățat câte ceva. De exemplu, dintr-unul a învățat cum să își aleagă partenerii. Întrebarea primită din sală, cu privire la ipoteza în care „mâine nu mai ai nimic, ce faci?”, nu cred că subliniază ceea ce a vrut să afle în mod real cel care a întrebat. Pentru că lui Răzvan Căzănescu, cu experiența de acum și cu toate principiile învățate și abilitățile dezvoltate, i-ar fi oricând ok să o ia de la zero. Ar fi neplăcut, incomod, însă nu imposibil. Pentru că are o bază. În plus, ești Căzănescu, lumea te știe, oricând te-ar plăti pentru expertiză.

                             Curiozitatea ar fi mai degrabă dacă te cheamă Răzvan Căzănescu, n-ai back-ground-ul de acum, ai pierdut totul, trebuie să o iei de la zero. Ce faci? Aici ar fi fost un răspuns interesant… deși, s-ar putea să fi oferit un răspuns atunci când a recomandat tinerilor să se angajeze ca să prindă experiență și să știe să facă ceva anume. Și-abia apoi să se gândească dacă vor să fie antreprenori. Dar să se gândească bine înainte și să vadă antreprenoriatul ca ultimă soluție.

                            Căzănescu a vorbit mult despre recrutare și a nuanțat un principiu total greșit al antreprenorilor care ezită să angajeze oameni cu experiență și se îndreaptă spre cei fără experiență, care vor crește în companie. „Păi de la cine învață?”, se întreabă Căzănescu. Eh, parcă acum altfel se văd lucrurile…

„Recrutați oameni și cu experiență, cu abilități și cu care să vă placă să stați și la masă. Oamenii fără experiență învață din greșeli, vrei să le facă la tine? Recrutați oameni care au nevoie de voi, nu mai mergeți pe ideea ‹lasă, îl ajut eu›. Dacă tot îl ajuți tu, de ce nu faci tu? Sau recrutezi doar ca să ai pe cine da vina?”, sunt câteva dintre ideile pe care Răzvan Căzănescu le-a subliniat cu privire la recrutare, proces pe care el îl vede extrem de important, dar pentru care, culmea, antreprenorii alocă cel mai puțin timp- în medie, doar un procent de 3% din timp.

 

                                 Cât despre bani, de unde îi luăm… eh, aici chiar a fost interesant răspunsul. Când despre fonduri europene ni se vorbește la tot pasul, uite că Răzvan Căzănescu vine și spune că fondurile europene sunt bune numai în condițiile în care ai un plan bine pus la punct și știi sigur că te ții de el. În caz contrar, nu-ți va fi deloc bine. Asta pentru că banii europeni nu sunt bani gratis, vin la pachet cu multe obligații și responsabilități. Și fără un produs bine plasat în piață, e mai greu. Recomandă să căutăm, la început, bani gratis. Adică bani de la prieteni, familie. Acești bani gratis trebuie folosiți la maxim. Acum depinde și ce sume îți trebuie… cât despre banii băncilor, „sunt cei mai ieftini bani!”. Numai că mulți antreprenori au fobie tocmai de acești bani.

„Antreprenoriatul nu este cea mai sigură cale pentru îmbogățire. 80% dintre antreprenori trăiesc mai prost decât angajații.”, spune Răzvan Căzănescu.

                            

                             Bucovina InBusiness n-a fost un eveniment static. Pe tot parcursul orelor în care s-a vorbit despre bani și tot felu de termeni specifici mediului de afaceri, oamenii din sală au putut socializa. Să facă networking. Iar la final, totul s-a încheiat cu o cină, o degustare de vinuri ale Cramei Jitar (despre care am povestit aici) și cu muzica lui Pavel Stratan, invitat să pună punct unei ediții de pomină Bucovina InBusiness, despre care în mod sigur se va mai vorbi mult în Suceava. Cel puțin până la următorul eveniment- NOTE DE SPERANȚĂ, un eveniment caritabil din 2024, la care va veni Damian Drăghici & Brothers.

Pavel Stratan

Author