Într-o postare pe pagina sa de Facebook, reputatul neurochirug Leon Dănăilă a dezvăluit „secretul” longevității sale- CITITUL. Da, cititul, fix cititul de care fug mulți din varii motive. Cititul care, în România atinge cote negative uimitoare. Cititul care, deși e cea mai ieftină variantă de a călători și de a vedea lumea, cum mi-a spus Radu Paraschivescu în interviul pe care îl găsiți aici.  Dacă vreți să înțelegeți mai multe despre longevitate, vă recomand mini-seria de pe Netflix, cu Secretul Longevității (aici aveți un rezumat).                                    

  Deși am trecut de pragul de 90 de ani, încă profesez ca neurochirurg. Și asta nu pentru că sunt special, ci pentru că am un secret pe care vi-l voi dezvălui la final. Când informațiile vin peste noi, e important să le cernem și să credem mai mult în puterea exemplului decât în vorbe goale. Voi știați că un organ de mărimea unui sâmbure de migdală este direct răspunzător pentru: reducerea stresului, frică de zbor, starea psihică, combaterea anxietății/depresiei și chiar de inteligență emoțională a fiecăruia dintre noi?
Veți spune că este creierul, normal. Doar că aș vrea să vă vorbesc despre ceva ce se vorbește destul de rar și anume: centrul de comandă al emoțiilor noastre – Amigdala.
Acest mic nucleu în adâncul creierului nostru, joacă un rol esențial în modularea emoțiilor și a reacțiilor la stres. Este centrul care ne ajută să procesăm și să interpretăm emoțiile, influențând decisiv reacțiile noastre emoționale și comportamentale. De asemenea, amigdala este profund implicată în procesul de neuroplasticitate, capacitatea creierului de a se remodela și adapta în răspuns la experiențe noi.
Cititul, ca activitate intelectuală stimulatoare, nu numai că îmbogățește mintea, dar joacă și un rol crucial în susținerea acestei neuroplasticității. Lectura regulată poate fi văzută nu doar ca o sursă de cunoaștere, ci și ca un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei, contribuind astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată.
Așadar, dragilor, acesta este marele meu secret: cititul. Și nu doar al meu. Dacă vă uitați la persoanele care la vârsta de peste 90 de ani încă își păstrează sănătatea mintală și tonusul, să știți că au citit nu doar o carte, ci biblioteci întregi. Acesta este secretul meu, dar și al lor.”, a fost mesajul transmis pe Facebook.

 

Sursa foto: pagina de facebook Leon Dănăilă

                               În finalul postării, Leon Dănăilă a avut și un sfat pentru fiecare dintre noi, mai ales în vremuri în care sunt tot mai mulți care încearcă să-ți vândă „rețeta”:

Și cu riscul de a mă repetă, sunt multe persoane care vând iluzii, alegeți cu grijă de la cine învățați, pentru că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care îți dovedește prin puterea exemplului.

 

sursa foto reprezentativă: freepick.com

Author