„Viitorul este al vindecării emoționale sau nu va fi deloc. Luminos, cu siguranță nu poate fi. Îmi place să cred că ne dorim, ca medici, să nu avem pacienți dependenți de noi și care merg prin lume cu ideea că sunt bolnavi, ci să avem oameni care își trăiesc viața și și-o creează singuri frumos. E nevoie doar ca noi să fim acolo, să îi ținem de mână, iar vindecarea este pe jumătate făcută!”, susține Florina Vîrnă, inițiatoarea proiectului Holistic Mental Health, o platformă unde informațiile vin de la specialiști acreditați, care se formează continuu în domeniul lor și care sunt onești cu oamenii din fața lor.
Cum a luat naștere proiectul
Florina Vîrnă și-a dorit să creeze o platformă de promovare a sănătății mintale încă din primul an de rezidențiat în psihiatrie. Florina a ales această specialitate cu gândul și visul de a aduce psihoeducația în comunitate. Ulterior, a realizat că „sănătatea mintală nu înseamnă doar intervenția psihiatrului, ci este o întreagă echipă de specialiști care să abordeze omul în toată complexitatea lui: minte, corp, suflet, spiritual, socio-economic”, ceea ce a făcut-o să regândească un pic proiectul, să facă un plan și să vadă ce se întâmplă. „Așa a luat naștere proiectul Holistic Mental Health, locul unde specialiști din sănătatea mintală (psihiatri, psihoterapeuți cu diverse formări), medici de diferite specialități, nutriționiști, antrenori pentru mișcare, creează articole în care promovează importanța igienei emoționale și a psiho-prevenției. Fiecare cu propria expertiză și experiență.”, explică Florina.
România e o țară care încă își mai ridică semne de întrebare dacă avem sau nu nevoie să avem grijă de mintea noastră. Avem, ar putea să spună oricine a trecut prin situații în care se vedea prizonier al unor gânduri negre și credea că nu va mai vedea niciodată ieșirea… România nu e Franța. Și în România încă mai sunt oameni care nu merg la psiholog nu pentru că au impresia că n-au de ce să facă asta, ci sunt oameni care și-ar dori să meargă, dar le e rușine să-și facă programare. Deja când vorbim de psihiatrie, negarea nevoii e și mai mare. De aceea, un demers de genul Holistic Mental Health e lăudabil și necesar. Așa au gândit, cel mai probabil, și cei 30 de specialiști care au acceptat să scrie pentru platformă. „Pentru mine a fost revelator să văd că nu trebuie să fac nimic special pentru a convinge pe cineva să se alăture acestui demers educațional”, mărturisește Florina Vîrnă. Momentan, proiectul are o pagină de Facebook cu acest nume, Holistic Mental Health, în lucru fiind și un site. Acolo pot fi contactați pentru a colabora sau pentru a afla despre evenimentele pe care le organizăm pentru comunitate.
În vremuri în care suntem bombardați de-a dreptul cu informații despre psihic ori vindecare, pe care le găsim în cărți, pe internet, oriunde, omului obișnuit îi e greu să stabilească ce anume îi trebuie lui, pliat pe nevoile proprii, mai ales că sunt mulți care promit vindecare imediată, prin tot felul de metode mai puțin convenționale. Tocmai aceasta e și premisa de la care a plecat ideea proiectului Holistic Mental Health. Surprinderea Florinei a fost să vadă că medicii altor specialități, colegi de-ai săi, au o abordare holistică a pacientului sau își doresc să afle mai multe și să își ajute pacientul mai mult decât o fac deja.
„Aduc în lumină aici pe dermatologi. Dacă ne gândim de exemplu, la abordarea terapeutică a psoriazisului, știm la momentul actual de cauza psiho-emoționalã în geneza acestei patologii, iar impactul unui psihoterapeut în echipa multidisciplinară poate face minuni. Pun în lumină și pe endocrinologi, de exemplu, în abordarea holistică a tiroiditei autoimune, un psihoterapeut și un nutriționist ar avea un impact major în evoluția și calitatea vieții pacientului respectiv. Mai aduc în discuție pe ginecologi. În ultima vreme asistăm la o creștere a numărului de femei care suferă de endometrioză și alte patologii din zona pântecelui. La fel, o abordare holistică a acestor boli, la care contribuie și un psihoterapeut și un nutriționist, poate face minuni la propriu, de multe ori infertilitatea transformându-se în viață. Și ajungem acum la perioada post-partum unde doar o echipă multidisciplinară poate aborda această patologie complexă. Și anunț acum în premieră că pe data de 11 martie vom organiza o conferință pentru mămici, Holistic MONS, unde, împreună cu șapte specialiști, vom pune lumină pe fiecare aspect care contează în perioada post-partum. Putem vorbi de pretenție de la 0, pentru că dacă avem mame echilibrate emoțional, vom avea copii și viitori adulți rezilienți și bine cu ei. Dacă ne dorim o societate sănătoasă mintal, atunci să le sprijinim pe cele care nasc și cresc lumea, pe mamele noastre.”, explică Florina Vîrna.
Florina se ocupă și de Clubul de Carte Terapeutică (Healing Book Club)
Pe lângă Holistic Mental Health, Florina are și un „club de carte vindecătoare”. Din câte mi-a explicat, organizează în fiecare lună câte un club de carte terapeutică, unde dorința e să se creeze un spațiu de conectare, vindecare și dezvoltate de punți între oameni. Fiecărui eveniment îi e atribuită și o cauză socială.
„Ne dorim să se dezvolte în timp o comunitate de oameni care sunt bine cu ei înșiși și cu lumea din jur. În care ideea de psihoeducație și igienă emoțională să fie integrate in viața personală ca ceva firesc. Așa cum îmi place să spun, sper să facem din Iași o zonă albastră, ca cele cinci de pe glob unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Unul dintre factorii principali care determină longevitatea este apartenența la o comunitate care are același valori. Pe lângă alimentație și un stil activ de viață, deci ajungem tot la abordarea holistică. Clubul de carte terapeutică se adresează oricui dorește să crească, să creeze, să se vindece. La primul club de carte din decembrie la care am povestit despre traumă pornind de la ultima carte a lui Gabor Mate, „Mitul normalității”, ne-am conectat 80 de inimi. A fost o experiență înălțătoare, pe care ne dorim să o creăm din nou la clubul de pe 31 ianuarie, la care vom povesti despre traumele transgeneraționale plecând de la cartea „Povestea ta a început demult”. Ne vom conecta în jurul poveștilor strămoșilor noștri, iar invitatele speciale, călăuzele noastre spre sine de la acest club ne vor ajuta să integrăm temele din carte prin diverse practici. Magda Axinte, psihoterapeut integrativ și Ioana Madi Dumitrescu, practicant șamanic și facilitator de constelații familiale sunt invitatele lunii ianuarie. Pentru luna februarie vom citi „Inteligența erotică” a lui .E.Perel, și vom pune lupa pe educația relațională. Toată viața noastră reprezintă relații – de cuplu, părinte-copil, prietenie, la job. Clubul din februarie vine să aducă puțină conștientizare și în această zonă vitală pentru noi toți.”
Mărturiile participanților de la Healing Book Club:
„Pentru mine, întâlnirea de la Healing BookClub fost una cu enormă însemnătate. Din perspectiva personală, am simțit cum copilul meu interior are ochii mari de uimire că este în siguranță, în siguranță cu atât de multă lume, cu numeroase posibilități de conectare autentic.” ( dr. Anamaria HRIȘCĂ – medic specialist endocrinolog)
„Pe lângă discuțiile referitoare la traumă, viață, discuțiile face to face cu Gabor Mate (povestite de cei care au avut parte de minunata experiență), întâlnirea de pe 13 decembrie a fost despre conexiunea cu oameni, emoții și împărtășiri intime. M-am bucurat enorm să ascult și să înțeleg.” (Andreea GIURGIU– medic rezident psihiatru)
„Clubul de carte a fost un spațiu în care pentru prima dată am simțit că absolut orice trăire, emoție, gând, idee sunt binevenite. Aici am simțit că ne putem da toate măștile jos și putem să ne aratăm exact așa cum suntem: reali, autentici. Iar asta cred că e cel mai cuprinzător sentiment simțit vreodată.” (Adina GENTIMIR – instructor yoga)
Un comentariu