Lucrând cu copiii, cunosc faptul că ei se plictisesc foarte repede și au nevoie de noi provocări. Ideal ar fi ca acestea să le stimuleze creativitatea și să fie activități alese de ei, pe sufletul lor. De aceea, azi m-am oprit să vorbesc despre importanța dansului în viața unui copil și beneficiile pe care le aduce. Dansul este o formă de activitate fizică și are o mulțime de valențe atât pentru fetițe, cât și pentru baieței. Fie că îl inscrii pe copilul tău la cursuri de dans sportiv, moderne sau la balet, dezvoltarea lui are numai de câștigat.
În ajutorul meu, cu povestea din spate, cu sfaturi și îndrumări vin instructorii școlii de dans DanceStudio Iași, Alexandra Lutic și Silviu Cojocaru, spunându-ne că beneficiile dansului se pot găsi pe orice site, dar, în opinia lor, mai ales că sunt și părinți de doi copii superbi, ne enumeră de ce ar dori ca prichindeii lor să facă acest sport: „În primul rând, pentru sănătate– nivelul de efort este crescător și pune în mișcare toate grupele de mușchi din corp, dezvoltă coordonarea și îmbunătățește echilibrul. În al doilea rând, pentru socializare– fiind un sport de elită, anturajul este deosebit. Este o mică comunitate cu familii bune și copii educați. Dansul dezvoltă memoria și crește capacitatea de învățare ( majoritatea copiilor care fac performanță în acest sport sunt foarte buni și la școală). Dar, din toate, cel mai important pentru noi este dezvoltarea personală.”
Ema Tănase, redactor Insociety: Spuneți-ne în câteva cuvinte povestea școlii de dans înființate. Pasiune sau business?
Instructori DanceStudio: Cu siguranță, pasiune. Am deschis clubul de dans pe când noi concuram și doream să dansăm, atât pe ring, cât și în afara lui. Predatul ne oferea o mare satisfacție, plus că era o nouă provocare. Chiar și acum, după 15 ani, nu ne putem imagina viața fără antrenamente, seminarii și competiții. E cel mai mare noroc să lucrăm cu pasiunea noastră zilnic.
Ema Tănase: Conduceți această școală. Cu câți copii ați început și câți sunt acum?
Dance Studio: Am început în 2009 cu un număr de aproximativ 10 cursanți. Acum, dupa aproape 10 ani, avem în sălile noastre din orașele Iași, Vaslui, Pașcani, aproape 400 de sportivi.
Arta îți lărgește orizonturile și pe mine dansul, personal, mă relaxează și, în același timp, mă ajută să găsesc alte sensuri ale eu-lui personal. Curiozitatea mea a fost următoarea…oricine poate dansa? Am fost plăcut surprinsă să aflu că la sala de dans a celor doi, Alexandra și Silviu, un domn de 56 de ani practică dans sportiv, acest fapt confirmându-mi că: „Da! Oricine poate dansa. Cel mai bun exemplu îl avem în club. Se poate și cu două picioare stângi, cum ar spune unii la prima ședință.”, spun fondatorii.
Copiii adoră ritmurile de dans, îi observ și pe ai mei de la gradiniță și nu doar. Iar noi, cei din jur, ne bucurăm că ei fac tot felul de mișcări caraghioase și ne amuzăm pe seama aceasta, dar în același timp, dorim să le dezvoltăm această aptitudine utilă pentru creșterea lui frumoasă în continuare și să se desfășoare într-un mod organizat. Și atunci urmează o primă vizită la școala de dans. “Ce îi sfătuiți pe copii cât și pe părinți atunci când vin pentru prima data la o oră de dans?”. Ce ne-au sfătuit cei doi profesioniști, aflăm în răspunsul de mai jos:
„Cu toții dorim ca ai noștri copii să facă mișcare și să se simtă bine în același timp, considerând că asta este cel mai important. La o primă ședință este bine să se încerce mai multe tipuri de dans și să lase copilul să aleagă ce-i place cel mai mult. În felul acesta, copilul va face totul cu mai mult drag.“
Iar atunci când vine vorba de performanțe, nu e nevoie să ne ascundem după deget, ci să ridicăm fruntea mândri, pentru că în spate e muncă, sârguință, voință și după toate astea vine și satisfacția care se remarcă prin titluri de campioni naționali, campioni sud- europeni și un număr impresionant de locul 1, la competiții de nivel național și internațional.
„Poate cele mai semnificative rezultate sunt cele obținute de o pereche de copii, de numai 10-11 ani, care dețin nu mai puțin de 7 titluri naționale și 4 titluri europene și…povestea lor continuă.”
Ema Tănase: Totul se învârte în jurul dansului? Dincolo de dans și cursuri, cum vă distribuiți timpul liber pentru că aveți împreună doi copii. Vă calcă unul dintre ei pe urme?
Alexandra Lutic și Silviu Cojocaru: Viața noastră este dansul și dansul este viața noastră. Tot ceea ce facem are ca nucleu dansul. Nu există timp liber în care să nu facem ceva pentru club sau pentru un membru de-al clubului. Discuțiile zilnice cuprind două subiecte: familia și lumea dansului. Suntem foarte mulțumiți că acestea se îmbină într-un mod așa de plăcut. Momentan, copiii noștri sunt foarte mici și trebuie să mai așteptăm pentru a începe orele de dans cu ei, dar cu siguranță, vor face. La început vom face pentru toate beneficiile enumerate mai sus, dacă ei vor dori să continue vom merge până la capătul pământului pentru ei. Ar fi un vis devenit realitate să putem împărtăși cu ei toate momentele oferite de această lume dragă nouă. Dacă vor dori alt domeniu, vom fi alături de ei și îi vom susține, așa cum am fost și noi sprijiniți la rândul nostru de ai noștri părinți.
Și eu am învățat că atunci când faci totul cu inimă, din inimă pentru inimi, se numește pasiune și nu se simte munca grea, așa cum încheie plăcuta discuție și cei doi instructori de dans, dorința fiind pentru ai lor superbi copii, confirmându-mi și mie acest aspect.
Foto: arhivă personală