Mereu mi-au plăcut oamenii frumoși. Omul frumos este la modă acum, cel care e util și eficient. Îmi place să știu că adun astfel de oameni lângă mine și că rămân cât mai mult pentru că datorită lor învăț să ascult, să descopăr, să apreciez totul la adevărata valoare, pe zi ce trece. Dar cel mai mult iubesc omul cu surprize lăuntrice, cu ceva aparte, ce îl face să strălucească. Cam așa este Irina Nichifiriuc, care nu se arată foarte mult, ci se simte. Mulțumesc rețelei de socializare facebook că adună oameni din toate locurile, ne face posibile întâlniri frumoase, de perspectivă și de bun augur. Cum numesc eu timpul meu petrecut cu Irina? TIMP FRUMOS și îi mulțumesc sincer pentru această oportunitate.  Mamă a trei copii care „au dat din casă”, spunându-ne ce activități desfășoară cu ei în timpul liber, cum reușește să se împartă și ce a învățat de-a lungul anilor de când a devenit mama, Irina face următoarele mărturisiri: „Și eu am învățat să spun ‹‹te iubesc››, am învățat să râd mai mult, să nu mă mai iau atât de tare în serios, să mă joc și să privesc lumea cu mirare. Mă fascinează felul în care copiii se miră de lucrurile simple: de roșeața apusului, de coloritul fluturilor sau al păsărilor, de felul în care cresc florile, de cum se mișcă limba de la ceas și așa mai departe. Nu pot să nu mă opresc să admir aceste lucruri simple, să mă mir și să mă bucur împreună cu ei. În fiecare zi învăț lucruri noi de la ei sau datorită lor. Nu e întotdeauna simplu, căci uneori nu sunt pregătită pentru lecțiile pe care ei mi le oferă cu atâta generozitate. Totuși, constat că sunt din ce în ce mai deschisă la a primi ceea ce au ei de oferit!”

A urmat imediat întrebarea: Ce înseamnă timp de calitate cu copiii tăi și ce activități preferați să desfășurați în week-end? L-a numit TIMP SPECIAL. „Se vorbește mult despre timp de calitate cu copilul și mă bucur mult că e așa. Pentru mine, timp de calitate însemnă prezență fizică și emoțională. Nu e suficient să fii acolo cu trupul, trebuie să aduci și sufletul cu tine. Din fericire, am învățat de la Hand in Hand Parenting că timpul de calitate poate fi și unul scurt, ceea ce este important e să fie dedicat 100% copilului. Noi îi spunem „timp special”. Pentru un anumit interval de timp (poate varia între 5 minute și o oră – crede-mă, nu poți sta concentrat 100% pe o singură persoană mai mult de atât), lași totul deoparte – telefon, calculator, gânduri- și acorzi toată atenția ta copilului. Faci ceea ce își dorește el, te lași atras în lumea lui, te lași condus și îl scalzi în iubire pe puiul tău. Accentul se pune pe conectarea fizică, verbală, dar mai ales non-verbală și paraverbală. Conectarea și timpul de calitate pot fi făcute și în gașcă. De reținut ca linii de ghidare- cedarea rolului puternic către copii și scăldarea lor în iubirea, precum și admirația ta. Dar acesta este un alt instrument de conectare și ascultare, numit Playlistening (Ascultarea prin joacă)”, spune  Irina Nichifiriuc, cea care completează că, pe lângă toate acestea, are și alte altivități preferate, cum sunt sunt board games, plimbările în natură și, de ce nu, vizionarea unui film bun împreună cu copiii.

Da, mi-am confirmat cu tărie că e bună de ținut strâns și aproape. Are trei copii, cu siguranță apar și situații conflictuale între ei, mi-am zis eu, de aceea, am fost curioasă să aflu cum gândește și cum reușeste să gestioneze relațiile deficitare atunci când acestea apar.

Cu trei copii am multe ocazii să gestionez situații interesante. Mă ajută să știu că ei se iubesc, că sunt buni. Singura problemă e în momentul în care ei se simt deconectați. Atunci când copiii se simt conectați, iubiți, văzuți, apreciați, ei sunt perfect capabili să coopereze și să colaboreze unii cu alții, cu adulții, să se conformeze unor cerințe rezonabile și potrivite vârstei lor și chiar să se descurce singuri. Când, însă, apare deconectarea, atunci este momentul în care apar și conflictele. Sentimentul de deconectare e cauzat de perioadele în care copiii stau departe de părinți, conflictele la care sunt martori, perioadele petrecute la televizor sau tabletă/telefon, perioadele de frustrare date de noi achiziții psiho-motrice. Răspunsul pentru toate acestea este restabilirea conectării părinte-copil. Mie îmi place foarte mult joaca, dar și o limită bine stabilită și comunicată cu blândețe poate fi un prilej de conectare. Prin joacă, conectarea ia forma râsului, prin limite, conectarea ia forma plânsului. Ascultarea mijlocește procesul de vindecare. În ambele cazuri, le transmitem iubirea, aprecierea și încrederea prin faptul că le stăm aproape și că-i ascultăm.  Numim aceste două forme de ascultare pentru conectare- Playlisteing (Ascultarea prin joacă) și Setting Limits (Stabilirea Limitelor), urmat de Staylistening (Ascultarea emoțiilor). Sigur, nu putem face toate acestea fără cel de-al cincilea instrument Hand in Hand Parenting – Listening Partnership (Parteneriatul de Ascultare).”

Poate vă puneți un semn de întrebare și vreți să aflați răspunsul legat de ceea ce înseamnă Hand in Hand Parenting. Vorbim despre o abordare de parenting pe care Irina dorește să o aducă și în viața ieșenilor, dar și a românilor de pretutindeni, o abordare care nu se bazează pe recompense sau pe pedepse, ci pe conectare. De ce Irina? Căci, din 2016, a devenit instructor certificat Hand In Hand Parenting.

„Am urmat un stagiu de pregătire de un an înainte de a primi certificarea cu mentori din Statele Unite, având și  susținerea unui grup de colege din România și Germania. Efectele, uneori miraculoase, pe care le-am resimțit în familia mea, m-au convins să mă pregătesc ca instructor. Sutele de testimoniale zilnice pe care le citesc pe grupul de suport pentru părinți al Hand in Hand Parenting îmi întăresc credința că am făcut alegerea corectă. Oamenii cu care lucrez îmi confirmă iar și iar că lucrurile se schimbă în bine atunci când folosești conectarea în educația copiilor.”

Pe Irina o găsiți foarte activă și pe pagina de facebook pe care o administrează- Sfatul Mamei. Consiliază părinți, oferă timp din timpul ei, își aduce suportul prin informațiile de calitate furnizate și ajută cu sfaturi benefice pentru a reconstrui relații deoarece munca de părinte este foarte solicitantă, iar provocările întâmpinate îi fac pe unii dintre părinți să fie epuizați, lipsiți de soluții.  Mulțumirea supremă i se rezumă în câteva cuvinte proprii: mă topesc de fiecare dată când primesc un mesaj sau un telefon din care aflu că ceea ce am recomandat a funcționat, că relația părinte-copil s-a îmbunătățit, că înțelegerea a luat locul confuziei, iar speranța a luat locul disperării.”

Instructor certificat Hand in Hand Parenting, dar și comunity manager la noi în oraș, în comunitatea Mamprenoareacele femei care își doresc să fie mame full-time, însă nu renunță la cariera lor, care își valorifică talentele, deschizându-și mici afaceri care le permit să își întrețină familia, pentru a crește un copil fericit, liniștit, alături de mama lui și care, pe viitor, va deveni un adult echilibrat, care a avut în familie un exemplu de succes. Ba mai mult, referindu-se la implicarea pe care ea o are în această comunitate, Irina precizează că „a venit ca o completare la activitatea de consiliere a părinților. Am cunoscut multe mame- antreprenor sau care își doresc foarte mult să iasă din rutina corporațiilor și să petreacă mai mult timp cu copiii lor fără a renunța la un trai îmbelșugat. Alegerea naturală este antreprenoriatul și, mai ales, canalizarea acestei dorințe spre o activitate care să le facă plăcere mamelor. Recunosc că m-a atras titlul workshop-ului organizat în vara lui 2017 de către Alina Bota– „Și mămică, și antreprenor de succes”. Am găsit acolo mame ca și mine, dornice să fie un exemplu pentru copiii lor sub toate aspectele vieții. Alina ne-a învățat din experiența ei de peste 15 ani în corporate și alți 10 în antreprenoriat, dar mai mult decât atât, a creat comunitatea Mamprenoare, care pune accentul pe conectare, pe susținere reciprocă, pe creșterea împreună. Acestea sunt principii pe care, la rândul meu, le predau părinților. Deci, alipirea la comunitatea Mamprenoare a fost una firească și benefică.”

Irina este un exemplu de urmat pentru oricare dintre noi, inclusiv pentru cadrele didactice care pot folosi și pe viitor toate informațiile primite de la ea. Personal, îmi doresc să împărtășesc cu ea idei lungă durată. Cu siguranță, toate îmi vor fi de folos în relația cu preșcolarii mei, momentan, și, de ce nu, și mai târziu, atunci când voi fi mamă. E genul de om care aduce lumină și liniște în rândul părinților, ceea ce nu poate decât să mă facă să vă invit să o urmăriți îndeaproape.

 

Author