Sfârșitul de an aduce bilanțuri de orice natură, însă eu aș vrea să vă vorbesc despre câteva cărți care m-au influențat în acest 2018 ce se încheie în curând. Despre mine pot să spun că nu am iubit foarte mult literatura. Citeam pentru că trebuia. Citeam pentru că o respectam foarte mult pe diriginta mea, fiind profesoară de limba română, și nu doream să mă prindă cu foarte multe goluri pe care le-am acoperit de câteva ori citind din respect pentru ea, nu pentru mine, recunosc. Nu-mi amintesc să fi fost cineva care să mă îndrume să citesc de plăcere, însă am descoperit lectura mai târziu, din proprie inițiativă, căutându-mă pe mine, dorind să mă descopăr, să mă caut înăuntrul meu. Mediul în care am trăit, cinstit vorbind, nu mi-a arătat extrem de mult importanța lecturii și cât bine poate face minții și sufletului. „Ema, eu când am ajuns să-mi câștig banii mei, primul lucru pe care-l făceam la salariu  era să-mi cumpăr o carte.”, îmi amintesc că-mi spunea mama des. Am crezut-o, însă mulți ani acest fapt n-a fost vreun impuls care să mă facă să citesc. Nu a fost stimulentul meu. Contactul meu cu cartea nu vine din epoci demult apuse, chiar dacă am cochetat cu Alice în țara minunilor, Muc cel mic, Micul prinț, Sarea în bucate și altele cu prinți și prințese. Determinarea mea, care mă-mpinge și acum să citesc și să merg de plăcere la Cărturești nu doar pentru a mă inspira câteva titluri, ci și pentru a mi le achiziționa, este faptul că am realizat că am multe temeri în viață, lacune și reprimări. Da, ca orice om. Astfel, sunt câteva cărți care mi-au schimbat percepția și care au contribuit mult la dezvoltarea persoanei mele. Un alt motiv întemeiat pentru care biblioteca mea nu mai e goală, ci mai plină de la o lună la alta, e faptul că am dorit în ultimii trei ani să mă informez din ce în ce mai corect pentru ai mei copii de la grădiniță pentru a deveni un educator mai bine informat. Da, nu mi-e rușine să recunosc că până nu de mult nu mi-a fost aproape niciodată foame de cărți, în schimb, de când le-am descoperit gustul, știu că atunci când mi-e foame, deschid o carte și mă hrănesc suficient.

Astfel, las câteva titluri de cărți, pe sufletul meu, cum s-ar spune:

 

1.Oscar și Tanti Roz– cartea mea preferată, pe care o dăruiesc cadou oricărui om care e în viața mea, e scrisă de Eric- Emmanuel Schmitt. Personajul principal este un băiețel de 10 ani care suferă de leucemie și cunoaște acest lucru, în schimb Roz, infirmiera sa care-l îngrijește, îi dă ideea copilului să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani. Astfel, îl învață să îi scrie scrisori lui Dumnezeu pentru a se simți mai puțin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid în viață, „Oscar parcurge printre râsete și lacrimi itinerariul emoționant al tuturor vârstelor și experiențelor umane îmbogățite de imaginația lui”. Eu mi-am extras elementul constructiv din această carte, astfel îndrum pe oricine la lectură cu o cană de ceai alături, niște șosete flaușate și cu mintea deschisă.

  1. Cele cinci limbaje ale iubirii– Gary Chapman

Această carte te ajută să ai un drum mai lin cu partenerul tău prin identificarea celor cinci limbaje ale iubirii, așa cum spune și titlul. Vine în ajutor cu explicații plauzibile pentru fiecare limbaj în parte, ajutând la îmbunătățirea unor eventuale relații ce au anumite disfuncții. Eu am citit-o de curând și nu am constatat decât că scriitorul, consilierul matrimonial Gary Chapman vine în ajutorul cuplurilor doar cu îndrumarea de a-și păstra rezervorul iubirii plin. Un ghid bun pentru partenerii care consideră sau descoperă împreună că euforia de la început s-a pierdut ulterior pe drum.

3.Manualul Femeii de Succes scris de Andra Olărean îndrumă femeia să devină cea mai bună versiune a sa. Autoarea ne transmite și nouă, cititorilor, că femeia va învăța cum să aibă o relație mai bună de dragoste, cum să aibă o carieră de succes, cum să-și mențină frumusețea și să aibă un corp perfect, cum să-și construiască un mindset potrivit și care sunt secretele fericirii depline. Această carte este un manual de autocunoaștere, care adduce fundamente esențiale pentru ca o femeie să se simtă/ să devină într-adevăr de succes.

  1. Femei care iubesc prea mult- Robin Norwood

Această carte te ajută să recunoști și să schimbi tiparele iubirii distructive. Citind această  carte o să realizați, dragi cititori, în speță, dragi femei, cum să nu mai iubiți în exces și să deveniți femei sănătoase, încrezătoare. Nu merită frunzărită această carte, ci tratată cu maximă seriozitate, fiind esențială pentru mine personal, căci mi-a arătat că toate fricile (de abandon, de ignorare, de faptul că uneori unele dintre noi credem că nu merităm iubire și apreciere) provin din experiențele timpurii, mai exact, din copilărie, determinând tiparele comportamentale de adult și modificând relațiile cu bărbații. Această carte deține un program de recuperare ce vindecă femeia de boala iubirii excesive. Dacă ar fi să faci un cadou cu direcție psihologică unei prietene, te-aș sfătui să împachetezi această carte cu dragoste și să o dăruiești cu tot sufletul.

  1. Curajul de a fi vulnerabil- Brene Brown

Cartea te ține captiv, te antrenează, mai ales ca e ușor de citit, chiar dacă apparent, după cum ar spune și titlul cărții, nu ar fi. Mi-a plăcut în esență penru că autoarea vorbea despre trăirile proprii, mai bune și mai puțin bune, cu o mare deschidere despre vulnerabilitățile sale, ceea ce denotă veridicitatea conținutului relatat într-o manieră prietenoasă. Curajul de a fi vulnerabil cere și practică după, ceea ce pe mine m-a impactat, căci m-a pus la muncă cu mine, cum am spune mai concret.  O carte de pus în dreapta patului, pe noptieră.

Iar pentru imedita perioadă mi-am făcut deja lista de lecturi:  Puterea prezentului– Eckhart ToLLE, Secretele minții de milionar– T. Harv Eker, Tată bogat, tată sărac– Robert T. Kiyosaki, Iubește și fii iubită– Domnica Petrovai. Iar dacă și voi aveți sugestii de făcut, le aștept cu interes.

 

Author