În post, totul este destul de tentant, numai că medicii atrag atenția cu privire la alimentele pe care le consumăm în post sub mirajul „alimentației sănătoase”.

                  Nu toată lumea trebuie să postească. E mesajul pe care eu îl înțeleg din afirmația doamnei doctor Olimpia Guțu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, „postul alimentar și spiritual este o hotărâre personală!”, cu care începe postarea de pe Facebook a clinicii OLIMPIA MED, sursa de insprație pentru acest articol. Doamna doctor Guțu vorbește despre așa-numitele „capcane” alimentare care pot face organismului mai mult rău decât bine:

„Obiceiurile alimentare tradiționale ne sunt influențate de avalanșa produselor alimentare industriale, foarte bogate caloric, cu aport mare de sare și zahăr. Acestora li se adaugă cerealele și leguminoasele care conțin amidon, fructele și grăsimile vegetale peste care avem tendința de a trece cu vederea. Greșeli apar inclusiv atunci când ne raportăm la prepararea clasică a mâncărurilor (prăjeli, fiert în exces).”, completează dna doctor Guțu.

Așadar, cum evităm „capcanele alimentare”?

  • diminuați porțiile de paste, orez, fasole, cartofi sau soia cu până la 30% din cantitate. „Umpleți” stomacul cu creșterea porțiilor de legume;
  • evitați să utilizați „litera” întocmai a rețetelor clasice, în așa manieră încât să nu deranjați organismul;
  • folosiți legume inclusiv în prepararea sandvișurilor;
  • obișnuiți să mâncați borșuri și evitați pe cât posibil să consumați făinoase la cină sau în zilele în care nu aveți o activitate fizică intensă prin care să ardeți caloriile;
  • alegeți cerealele care au mai puțin gluten pentru a evita balonarea;
  • mare grijă la consumul de ulei, indiferent de proveniența acestuia. Doza recomandată e de maxim 2 linguri/zi. De asemenea, e bine să reduceți la jumătate cantitatea de ulei pe care o cere orice rețetă, mai ales atunci când preparați icre, salată de vinete, humus;
  • produsele de patiserie sunt bogate în uleiuri, așa că oportun ar fi să le evitați pe cât posibil. Același sfat e recomandat și când vorbim despre alune, nuci, avocado sau măsline;
  • fără prăjeli sau sosuri cu făină, pe care le puteți inlocui foarte bine cu sosuri din roșii;
  • înlocuiți sarea cu condimentele.

 

               Toate aceste sfaturi pot fi urmate de oricare dintre noi, fără a conta dacă suntem sau nu pacienți diabetici. O alimentație echilibrată este necesară oricând, nu doar în post, numai că în post, suntem tentați să înlocuim carnea prin combinații care nu sunt tocmai fericite pentru organismul nostru. De ceea, e bine să ne informăm bine înaine de a începe să ne abținem de la a consuma anumite alimente care, consumate în combinații haotice, pot face mai mult rău decât bine. Oricum ar fi, postul nu înseamnă doar abținere de la a mânca de frupt, ci are o latură spirituală mult mai importantă, în opinia mea. Nu devii bun numai în post, ci cauți să fii în permanență un om mai bun. De altfel, orice abstinență este de prisos. Postul se simte, nu se forțează și, dacă starea de sănătate nu vă permite să țineți post, nu trebuie să o faceți. Credeți-mă, Dumnezeu nu stă să numere lingurile de lapte pe care le puneți în cafea dacă sufletul vă e hain, cum bine a spus cineva…

*** pe doamna doctor Olimpia Guțu o găsiți la cabinetul OLIMPIA MED din incinta clădirii Euro Medi Center Iași (lângă fostul sediu al univ. „Petre Andrei”, actualmente sediu al UMF), situată pe str. Grigore Ghica Vodă Iași.

Sursa info și foto: pagina de Facebook OLIMPIA MED

Author