Auzim în jur sau chiar spunem „sunt în depresie”. Câți ajung pe canapeaua psihologului? Tot mai mulți, din câte arată prognozele, societatea depășind acea barieră cu care noi am crescut- „nu sunt nebun”. Nu, depresia atacă fără să îți dai seama chiar și pe cele mai puternice persoane. De fapt, tocmai goana noastră de a arăta că suntem puternici și că orice vulnerabilitate ar fi imediat taxată ne face să nu acționăm, să nu cerem ajutor specializat și să credem că ne putem trata singuri, acasă, citind fel și fel de citate motivaționale. „N-am nimic!”, auzeam de la cei dragi, care refuzau îndemnul de a merge la psiholog, doar pentru că li se părea că nu sunt cazuri medicale sau că n-a ajuns în așa stadiu încât să deschdă ușa unui cabinet de psihologie. Ba dacă îi mai pun și pe aceia care zic că „asta îți spuneam și eu, doar de asta e psihologul, de asta îl plătești, ca să-ți spună ce vrei tu să auzi”, e clar cât de „bine” suntem la capitolul mentalitate, deși statisticile arată că tot mai mulți români au început să apeleze la serviciile de psihoterapie (despre cum am ajuns eu la psihilog, în urmă cu vreo trei ani, revenind din când în când apoi, găsiți aici). Ah, și stați liniștiți, faptul că negați existența problemei e primul semn…

DepreHUB este un proiect național, lansat de numai două zile, dar în care și-ar putea găsi vindecarea oamenii „neputincioși”, oamenii ajunși în acel prag al lui „nu mai pot!”. Cu un simplu telefon la 0800.0800.20, numărul TelVerde disponibil 24/7 și la care orice persoană care suferă de anxietate, depresie sau de atacuri de panică, poți primi suportul de care ai nevoie în situații de criză emoțională. Din proiect fac parte 50 de specialiști care au misiunea de a-i face pe cei care îi apelează să-și conțientizeze și să-și recunoască simptomele depresiei și anxietății pentru a primi ajutor specializat, scrie wall-street.ro. Practic, DepreHUB oferă posibilitatea unui screening gratuit și diagnosticare pentru depresie și anxietate, fiind un proiect promovat de Asociația Happy Minds, fondată de psihologul Yolanda Crețescu, cu scopul de „a construi un stil de viață sănătos”. Acesta nu e primul proiect al asociației, din 2014 și până acum, „Caravana Happy Minds”, „Educație pentru viață” sau „Educație pri egalitate” fiind alte câteva proiecte derulate cu succes.

„Deprehub l-am gândit să fie primul hub antidepresie din România (…) ne-am gândit să schimbăm puțin paradigma în intervenție, în prevenție și diagnostic, atât în depresii, cât și în anxietate, astfel încât să aducem specialiștii aproape de beneficiarii noștri. (…) Sistemul românesc de sănătate nu mai poate să facă față, stresul cotidian, lipsa educației, lipsa informării ne fac să ajungem într-o situație limită fără să ne dăm seama. Noi ne-am propus să eliminăm aceste pericole și să ne ducem noi în corporații și să facem aceste training-uri de prevenție, iar Deprehub va avea o evaluare gratuită, un screening gratuit, imediat, la un click distanță.”, a anunțat Yolanda Crețescu, psihoterapeut și promotor al proiectului pe care-l dorește „racordat” la sistemul de urgență național, astfel încât să poată prelua imediat cazurile urgente, anunțate la 112.

DepreHUB, potrivit wall-street.ro, oferă pacienților:

  • evaluare, diagnostic și tratament online și face to face;
  • servicii sociale de psihoterapie gratuită;
  • workshop-uri de conștientizare și prevenția recidivei;
  • grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panică;
  • consiliere nutrițională, sportivă, juridică, vocațională;
  • tehnici și terapii alternative;
  • programe de reintegrare socio-profesională.

 

*sursa foto: pinterest.com

Author