O casă reprezintă efectiv “un organism construit” care interacționează cu noi, locuitorii săi și cu mediul inconjurător. Poate fi susținătoare a sănătății noastre și a mediului său, cum deseori este cazul, poate fi dăunatoare ambelor. La fel cum hainele ne asigură a “doua piele”, casa se comportă ca a “treia piele” a noastră oferind protecție suplimentară, confort și adăpost.
Materialele ecologice specifice și reutilizarea acestora oferă un impact enorm în evaluarea unui spațiu. Materialele de construcții și mobilierul interior au o influență semnificativă asupra diferitelor aspecte legate de durabilitatea spațiului, inclusiv calitatea aerului din interior și conservarea materialelor. Practicile ideale ar include utilizarea materialelor produse local, utilizarea materialelor cu conținut ridicat de materiale reciclate, reutilizarea materialelor sau folosirea materialelor cu conținut scăzut sau fără conținut toxic.
Reutilizarea mobilierului vechi reduce consumul de materiale proaspete pentru fabricarea mobilierului nou. Salvarea mobilierului și accesoriilor oferă, de asemenea, o senzație caldă, de epocă într-un mediu interior, oferindu-i un caracter shabby chic.
Utilizarea bambusului dă o ambianță naturală și tropicală în orice cameră. Nu numai că bambusul este un material flexibil și eficient pentru a fi utilizat în construcții interioare și în mobilier, dar este și un material care poate fi regenerat rapid datorită capacității acestei ierburi de a crește rapid și fără dificultăți. Această imagine prezintă două lămpi de bambus țesute, care dau o atmosferă interesantă unui fundal de interior destul de simplu.
Această imagine prezintă o utilizare interesanta a “terrazzo”-ului, care este un material de finisare lustruit continand bucati mici de piatră reciclată, marmură sau granit integrate în beton.
Reciclarea obiectelor vechi sau a celor industriale a capturat inima multor designeri. Acestea permit creativitatea și inovația, încurajând în același timp reutilizarea obiectelor pentru a reduce risipa. Imaginile alăturate arată o utilizare creativă a lemnului vechi pentru a oferi acest dormitor sau un living de impact.
Utilizarea materialelor naturale într-un spațiu interior mărește calitatea aerului interior prin absența materialelor toxice în procesul de construcție. Cu toate acestea, provocarea este echilibrarea prevenirii utilizării excesive a materialelor virgine și a utilizării mai multor substanțe organice și netoxice.
Lemnul este unul din materialele cele mai sanatoase. Acesta este un reglator natural al climatului interior, el “respira” si ajuta la aerisire, el stabilizeaza umiditatea, filtreaza si purifica aerul. Exista o varietate vasta de esente tari si moi de lemn din care se poate alege.