În vremuri în care e mai comod să-și comanzi de mâncare din oraș, a găti acasă poate fi considerat un obicei desuet. Doar că atunci când gătești acasă, nu-i totul doar despre a-ți potoli foamea, e și despre moment, experiență, relaxare. Când eram mici, ai noștri găteau de nevoie. Sau pentru că așa se făcea. Toată lumea gătea acasă. Ieșitul la restaurant era o bucurie, era un mod de a face altceva. Aproape ca o sărbătoare. Și, cel mai important, te făcea să apreciezi mai mult ceea ce aveai în farfurie. Simțeai fiecare preparat. Îl savurai.
M-am obișnuit să gătesc acasă mai ales în pandemie. Știam să gătesc, dar nu voiam. Mi se părea pierdere de vreme din moment ce puteai să mergi oriunde și să îți comanzi ceva. Doar că… am înțeles că gătitul nu e numai despre cum să-ți potolești foamea. Gătitul acasă e grijă, e o formă de iubire pe care o arăți celorlalți cu care împarți mâncarea, e o activitate recreativă și care nu mai este ca pe vremuri, când nu aveai nicio șansă fără carnețelul cu rețete.
Pentru mine, gustul mâncării gătite acasă de te făcea să te lingi pe degete are amintirea mamaiei mele. Era divin. Părea ceva extraordinar de bun chiar dacă mâncarea era făcută din ingrediente banale. Avea suflet. Era pregătită cu drag, nu era doar pentru că trebuia să măncăm.
Nimeni nu s-a născut învățat, dar acum, internetul îți oferă o sumedenie de rețete și îți arată exact cum se face totul. Nu-ți oferă gustul, dar în rest îți explică pe îndelete. Nu trebuie să faci fonfleuri. Nu ești la Master Chef. Trebuie doar să începi să gătești. Oricine poate să gătească acasă în ziua de azi. Cine spune altceva, n-are chef, nu vrea sau se alintă. Nu e că nu știe, nu vrea. Și spun asta pentru că David, nepotul meu, la 14 ani face niște prăjituri care nici nouă nu ne ies. Privind video-uri, respectând rețeta, cantitățile.
Să gătești acasă înseamnă să îți pese și de sănătatea ta
Voi citiți etichetele? Că eu am început de curând să am obiceiul acesta și efectiv îmi vine să las totul pe raft. S-ar putea să spui că toate produsele sunt așa, numai că îți vei da seama că mai găsești și produse ok. Acasă tu știi exact ce pui în mâncare, cât ulei și mai ales de cât timp zace în tigaie și câte mâncăruri a văzut, câtă sare, ce fel de carne sau alte ingrediente ai. Ești mai responsabil. Te gândești să s-ar putea să nu-ți facă bine. N-ai nu știu câte E-uri ori celebrul ulei de palmier, care e un real pericol pentru sănătate. Deci, să gătești acasă te face mai responsabil pentru modul în care te îngrijești de tine. Știi ce ai în farfurie, știi cât de proaspete sunt ingredientele.
Oricine are timp să gătească acasă. Că ești prea ocupat e doar un mit
Așa cum există timp pentru orice altceva, crede-mă că ai timp să gătești. A fi ocupat e oricum la modă astăzi. Ajung oamenii să te tragă de mânecă dacă zici că nu ești ocupat. Doar că tocmai, când gătești acasă, începi să fii mai ordonat și mai organizat. Îți faci în minte un meniu, mergi la cumpărături, aloci timp. La un moment dat devine o rutină și nici nu mai simți că-ți ia timp, ci din contră, îți oferă timp.
Mitul că faci risipă alimentară dacă gătești acasă
Chiar și atunci când gătești mai mult decât ar trebui, nu faci risipă. Poți să depozitezi mâncarea în recipiente și să păstrezi totul la frigider sau congelator. Să mănânci și într-o altă zi. Cu timpul, înveți și cantitățile și atunci totul va fi și mai simplu. Apoi, oamenii au obiceiul să lase mai multă mâncare în farfurie când mănâncă în oraș decât atunci când gătesc acasă. Asta pentru că în oraș sunt porții standard. Pe când acasă, îți pui în farfurie fix cât mănânci.
Să gătești cu cei dragi e și un mod plăcut de a petrece timpul împreună
Gătitul acasă poate fi transformat în acea activitate pe care o faci în familie, când toată lumea face câte ceva, ajută. E un mod chiar distractiv și, cel mai important, vă oferă momentele acelea pe care parcă tot mai mulți nu le mai găsesc. Eu îmi amintesc că mama făcea asta cu noi mai ales la sărbători, când oricum trebuia să facă mai multă mâncare și câteva feluri de prăjituri. Ne dădea ce era mai simplu, ne implica în treburi. Nu ne obliga. Parcă era chiar un moment mult așteptat treaba asta cu pregătirile.
Să gătești acasă e mai ieftin
Chiar dacă sunt unii care spun taman pe dos, faceți un exercițiu. Treceți pe hârtie cât vă costă pe voi orice fel de mâncare pe care îl gătiți acasă. Ia un fel de mâncare simplu, banal. Cel mai la îndemână. De exemplu, un șnițel cu piure. Nu există că acasă e mai scump decât în oraș. E mai ieftin. În plus, dacă ești și genul care-și face o listă cu meniul pe o săptămână și merge la cumpărături și cumpără exact ce trebuie, atunci îți vei da seama și mai bine că e mai ieftin să gătești acasă. Deci, poți să faci economie.
Gătitul acasă te face curios, creativ și îți dă o stare de bine
Curiozitatea apare atunci când vrei să știi ce conțin ingredientele folosite. E ceea ce spuneam și anterior. Te face să citești etichtele, să îți pese mai mult de ceea ce consumi. Creativitatea intervine în momentul în care ți se pare că poți îmbunătăți rețeta, să o faci după gustul tău. Iar starea de bine e că ești mulțumit și încântat de ceea ce ai făcut.
Gătitul este recreativ, un exercițiu de perseverență, diminuează stresul și e și un mod prin care îți arăți afecțiunea
Treaba cu afecțiunea e poate cea mai veche. E ceea ce spuneam… când părinții ori bunicii nu-și permiteau, pe vremuri, să ofere copiilor cine știe ce, modul lor de a le spune „te iubesc” în cea mai simplă manieră era mâncarea. Așa e, de fapt, când gătești pentru oricine. Dai din timpul tău, îți pasă dacă o să-i placă sau nu. Paradoxal, gătitul nu e stresant. E un mod de relaxare. Mai ales când gătești cu drag, nu de nevoie. Sunt mulți care se relaxează în bucătărie. Dacă ai acest obicei, adică gătești acasă, înțelegi perfect. Perseverența e atunci când nu-ți iese un preparat, dar nu te dai bătut. Mai încerci. La urma urmei, nimeni nu s-a născut învățat.
Orice preparat gătit acasă are gust mai bun
E făcut de tine, n-are cum să nu îți placă. Chiar și atunci când n-a ieșit cum trebuie, tot e bun. Ai investit de toate în acel preparat, îl mănânci cu altă poftă.
Gătitul te face recunoscător
Am fost învățați să spunem la finalul fiecărei mese „sărut mâna pentru masă” și să facem semnul crucii. E semn de recunoștință față de cel care a gătit și mulțumirea față de Domnul. La un moment dat, devine un gest mecanic. Numai că e o întreagă simbolistică în spate.
sursa foto principala: https://www.freepik.com/free-photo/young-happy-woman-enjoying-while-making-bruschetta-kitchen_26266155.htm#fromView=search&page=3&position=3&uuid=716416f8-b13d-4217-8327-8d76c8fd0f6f