Pentru că-i altfel. Teleșpan e altfel. Teleșpan nu-ți vinde iluzia că după șapte săptămâni de scris scoate sciitorul din tine, așa cum și-ar spune alții doar ca să-ți ia banii, dar îți spune cât se poate de onest că dacă vei exersa, îți vei îmbunătăți tehnica și vei scrie din ce în ce mai bine. Și tocmai onestitatea asta mi-a plăcut când mi-am spus că mă înscriu. Chiar eram în dubii. Numai că m-a convins un video pe care l-a făcut fix în stilul său autentic. Onestitate și autenticitate, chiar două principii pe care ni le-a tot propovăduit la cursul de scriitură și talent de NAKED PR. Cu fetele de la Naked ne știam cumva de-acum nșpe ani, când au avut un eveniment în Iași, la Conac Polizu dacă nu mă înșel. Numai că n-am apucat să ne cunoaștem și direct, ci doar… telefonic. Dar ne-am amintit toate astea când m-au sunat pentru a-mi povesti despre curs și alte detalii, după ce m-am înscris online. Revenind…

                  De la primul curs mi-am dat seama că va fi mult exercițiu. Și așa a fost. Când l-am auzit pe Teleșpan că ne spune „și-acum vă opriți din scris și inserați în povestea voastră că apare un pinguin”, primul gând a fost WTF? Să ne-nțelegem, era un text în care ne prezentam noi pe noi și nici nu conta ce-ai scris până în momentul în care-și face apariția pinguinul, tu trebuia să-l introduci în poveste. Și cam da, toate exercițiile au și-acest imaginar dus la extrem uneori. Dar îi mișto. Teleșpan e mișto. Colegele au fost mișto. N-a contat că fiecare locuia-n alt colț de lume, din Japonia în Franța și Marea Britanie ori București, Constanța, Iași, cursul de scriitură și creativitate a lui Teleșpan ne-a adunat în același cenaclu modern al „tăcutelor”, cum ne-a zis de multe ori, atunci când refuzam să comentăm textele colegelor.

                     Ai exerciții în timpul cursului și teme pentru acasă. Ești pus să scrii într-un anumit timp, pe loc cum s-ar spune, dar ai și ocazia să scrii pe îndelete acasă, să revii asupra textului și tot așa. Și oh, când vezi câtă imaginație zace-n căpșorul fiecăruia chiar și-atunci când trebuie să „execute” rapid un text… apoi, toată nebunia asta e un exercițiu bun și pentru a-ți învinge emoțiile, acele gânduri că s-ar putea să fi scris o porcărie care altora să le placă. Citești cu voce tare fiecare text. Se comentează fiecare text. Deci, primești reacții la cald. Și tot la cald înveți să-ți controlezi tracul. Te expui în toată splendoarea. Chiar și fără perdea, că mintea zburdă. Ah, și se râde. Se râde și, deși întâlnirile sunt o dată pe săptămână, la final îți dai seama c-ajungi să-i cunoști pe acei oameni care, pe tot parcursul cursului, au avut momente-n care și-au spus oful ori trăirile ca într-o terapie de grup în care eram toți gata să sărim c-un sfat măcar. Și da, cursul e chiar și-un bun exercițiu pentru a-ți crește stima de sine și de apreciere. Da, tot prin exercițiul scrisului…

                  Încercați, e o experiență mișto. Fiecare are un motiv/ o motivație pentru care alege să facă un altfel de curs de scriitură.

                 Ultima întâlnirea ne-a pus față-n față cu portretul copilului ce-am fost odinioară, creionat de o colegă. Trebuia făcut după discuții 1 la 1, prin care trebuia să scotocim bine printre vrafurile de amintiri ale interlocutorului. Cum reușeam să punem în rânduri informațiile primite era strict alegerea noastră.

Cine este Teleșpan?

„Teleșpan s-a născut prematur, într-o familie aparent normală. Aspectul lui la naștere i-a facut pe părinți să plângă. La momentul respectiv, cântarea aproximativ 1,7 kilograme, jumătate din această cantitate fiind reprezentată de cap. La naștere, medicii i-au dat maxim 48 de ore de viață. La patru ani a făcut meningită. A urmat o perioadă destul de neclară, iar în 1999 a absolvit Liceul Teoretic din localitatea natală. Apoi a studiat un an de drept, patru de jurnalism și doi de actorie. În perioada 2000 – 2012, a lucrat ca producător executiv la ProTV, Antena 3, Realitatea TV și România TV. În 2012 a emigrat în UK. Romanul „Cimitirul” l-a scris pentru că a avut timp. În rest nu s-a remarcat cu nimic, în afară de faptul că 98% dintre cunoscuții lui îl simpatizeaza. Ca orice om care se respectă, își dorește bunăstare și liniște psihică. Îi place să mănânce bine.”,se arată pe https://nakedpr.ro/curs-de-scriitura/ . Și ar face o odă piure-ului de cartofi, aș adăuga eu, că ne-a tot spus treaba asta.

 

sursa foto: fainsisimplu.ro

Author