De vreme ce știm că trupul uman este, de fapt, trei sferturi apă, nu-i așa că este foarte ușor să ne gândim la noi înșine ca la niște butoiașe umblătoare? De aici și până să ne imaginăm având formă de stropitoare este un pas atât de mic pentru om… Un pas pe care vă invit să-l și facem, preț de o scurtă prezentare cu privire la frici, unanim folositoare… Înțelepciunea populară ne atenționează: de ce îți este frică, de aceea nu scapi. Cu doar o săptămână în urmă, experiența personală, împărtășită aici, a venit să demonstreze o dată în plus acest fapt: a trebuit să mă răfuiesc exact cu perspectiva de care îmi fusese foarte frică. Dar de ce ar sta lucrurile așa?! V-ați întrebat vreodată care o fi relația cauză – efect care culege acest deznodământ? Nu cred ca procesul poate fi explicat mai simplu decât atât: imaginați-vă niște stropitori care, firește, împrăștie apă la fiecare aplecare. Și notați faptul că direcția în care curge jetul este imprimată de poziția stropitorii. Când aceasta este orientată către buruiană, atunci buruiana va fi udată și se va dezvolta. Când stropitoarea se apleacă înspre floare, atunci floarea va fi cea care va prospera.
Îmi plac tare mult florile (și, întâmplător, îmi place și stropitoarea pe care o am). Dar cam asta-i tot ce mai împărtășesc despre grădinărit! Pentru că tema noastră de discuție o constituie fricile, mi-am dorit ca, de aici înainte, având în minte această imagine a propriului sine modelat în formă de stropitoare, nici măcar unei singure persoane să nu-i mai poată scăpa următorul înțeles fundamental:
Atenția înseamnă energie!
Altfel spus, atenția noastră, îndreptată într-o direcție sau alta, hrănește cu energie elementele asupra cărora ne-o îndreptăm și le face să crească – da, exact în felul în care o stropitoare udă planta asupra căreia se apleacă. Atunci când suntem preocupați de o anumita perspectivă înfricoșătoare (în traducere: atenția ne este îndreptată într-acolo), mai devreme sau mai târziu „buruiana” fricii respective va „rodi”, tocmai pentru că este hrănită consecvent cu energie! Aceasta este modalitatea prin care, într-o zi, lucrul de care ne-a fost atât de frică, încât ne-a acaparat gândurile, se va putea manifesta.
Munca mea are ca primă motivație și drept ultim scop vindecarea suferințelor sufletești. Dar nu poți vindeca inima unui om decât dacă reușești să-i vindeci mintea – nivel la care, cel mai probabil, s-au insinuat anumite înțelesuri imprecise, de consecință nocivă, care se cer corectate. Acesta este motivul pentru care mă găsesc adesea întrebându-mă ce anume gândesc oamenii, puși într-o situație sau alta.
Mi s-a întâmplat să fiu curioasă inclusiv cu privire la atitudinea persoanelor religioase vizavi de textul biblic „Celui care are, i se va mai da, celui care n-are, i se va lua”. În viața de zi cu zi, profeția aceasta se probează cu vârf și îndesat, fiind cel mai ușor de observat la categoriile sociale aflate la extreme. Realitatea, deci, o validează. Și, cu înțelesurile proaspăt împărtășite la purtător, așa-i că-i ușor de descoperit rațiunea pentru care lucrurile stau așa? Cum altfel ar putea să stea când, în cazul celor dintâi, de bună seamă că atenția le este preponderent îndreptată către ceea ce merge bine, iar în cazul celorlalți, dimpotrivă, către ceea ce nu merge…
În toată starea de lucruri analizată, există atât o parte bună, cât și una proastă.
Partea proastă este că, dacă până astăzi s-a putut da vina pe soartă sau pe ghinion pentru că nu cunoșteam relația cauză-efect dintre atenția noastră și realitatea creată din cauza/ datorită ei, de astăzi nu mai putem beneficia de dispensă. Ori de câte ori vom admite să găzduim frici obsedante – de boală, de neputință, de sărăcie, de respingere, de critică, de eșec, de singurătate, de abandon etc ne vom aminti că suntem responsabili pentru viitorul pe care acestea l-ar putea crea. La fel și în cazul oricărei alte situații nefericite pe care o tolerăm și asupra căreia ne concentrăm nepermis de mult timp.
Partea bună o reprezintă… stropitoarea! Mai precis, conștiința faptului că viitorul este în mâinile noastre, câtă vreme „stropitoarea” care îl hrănește și îl crește suntem, de fapt, noi. Atunci când primim pe un canal sau altul mesajul că ne putem crea viitorul dorit, să știți că la asta se face referire: la faptul că, bun sau rău, viitorul de fapt noi ni-l creăm. Și că, dacă oricum noi suntem cei care-l creăm, o putem face doar în direcția bună, prin acțiuni și alegeri conștiente.
În rest, mă mai interesează doar atât: să știți că toate procesele de preluare a controlului asupra propriului destin trebuie să includă înlăturarea fricilor existente. Iar cu privire la asta, vă doresc multă inspirație în alegerea metodei; și mult spor la eliminat!
Cristina H.B.Docan
consilier intuitiv
practician Emotional Freedom Techniques și Matrix Reimprinting, acreditat EFT & MR Academy, UK
*
*
Se întâmplă, uneori, să traversăm experienţe cărora nu ştim cum să le facem faţă. Ca să putem merge mai departe, ne trebuie soluţii. Avem nevoie de un sfat, de o opinie care să ne ghideze. Dacă vă găsiți într-o situație de acest fel, ne puteți scrie pe adresa redactie@insociety.ro, pentru a primi recomandarea Cristinei.
În cei peste zece ani de când se preocupă de mecanismele fericirii, Cristina a consiliat persoane de toate vârstele şi din toate categoriile sociale. Le-a ajutat să-şi elibereze inima, să-şi limpezească mintea şi să iasă din impas.
sursa foto: caplimpede.ro, sov.ro