În România, fenomenul mondial Comic Con a ajuns în 2013. La nivel mondial, prima ediție datează din anul 1970, în California, se arată pe www.comic-con.org , site-ul oficial al organizației Comic Con International: San Diego. Sunt deja zece ani de când Comic Con i-a invitat pe români să descopere o lume a fantasticului. An de an, numărul de participanți a crescut și a ajuns să înregistreze cifre record pentru țara noastră, chiar și de peste 50 000 de vizitatori. La ediția din 1-3 septembrie 2023, care va avea loc pe Arena Națională, organizatorii se așteaptă la un număr record de participanți. East European Comic Con este cel mai mare eveniment de profil din estul Europei, dedicat celor pasionați de benzi desenate, animații, jocuri video, seriale, filme și cărți fantasy.

                               La Iași, evenimentul a fost organizat în premieră anul acesta, în ultimul weekend din luna august. Cel mai probabil, organizatorii s-au gândit că e oportun pentru că, în această perioadă, Iașul găzduiește Campionatul Mondial de Esports. Am fost și eu în ultima zi și am stat de vorbă cu expozanți, voluntari și simpli participanți. Ce m-a surprins a fost să aflu de la expozanți dimensiunea acestui fenomen. Merg în fiecare an la București, au fost și la Cluj și acum erau la Iași. Era un expozant care avea stand de carte de ficțiune. Venise tocmai de la Timișoara. Mi-a explicat că nicăieri nu e ca la București, acolo unde e un real spectacol. M-am nimerit la finalul unuia dintre dialogurile cu un actor din Supranatural, o discuție foarte interesantă și cu multe sfaturi utile pentru cei prezenți. Astfel de invitați celebri au tot fost pe perioada celor trei zile de Comic Con.

Câteva dintre persoanele de la Comic Con. Erau simpli participanți În fotografia de sus, de exemplu, vizitatorul are pe cap o carcasă TV
Alte persoanje de la Comic Con Iași

 

                             Comic Con e spectacol. E clar că publicul este preponderent alcătuit din adolescenți. S-au pregătit pentru Comic Con, au venit costumați. Am stat de vorbă cu doi dintre ei. Ambii mi-au spus că ideea costumării le-a venit spontan. De exemplu, cu Spider Man am schimbat mai multe cuvinte. Cred că era și singurul personaj pe care l-am recunoscut. Nu e adolescent, dar e pasionat de benzi desenate, filme și cam tot ce ține de domeniul fantasy. E un simplu vizitator. A venit costumat pentru că și-a dorit să facă asta, a văzut cum e la alte Comic Con-uri din țară- mai ales la București. În 2018 a fost prima dată la Romexpo, la un Comic Con. A zis că era ceva imens. A fost și-n mai, anul acesta, tot la București. Deci, omul chiar e pasionat. Mi-a spus că îi place că îl oprește lumea să facă poze și e convins că nu ar fi fost la fel de deschis dacă nu ar fi avut masca. Îi place Spider Man. De asta s-a și costumat în el.

„Comic Con e o lume pentru adolescenți, dar pe unde am mai fost, am văzut și oameni 50+ poate. Lumea fantastică e pentru oricine. Adolescenții văd Comic Con-ul ca pe o escapadă, o evadare din tot ce e real. Pot fi cine vor ei să fie.”, a încheiat Spider Man.

 

Spider Man, unul dintre puținele personaje pe cae le-am recunoscut

 

                           Tot în cadrul Comic Con Iași, la etajul Palatului Culturii, atelierele de creație japoneză mi s-au părut un excelent mod de a învăța ceva nou. Mi-am scris numele în japoneză. De la cea care îți oferea acest dar am aflat că în toamnă vor reveni la Iași pentru un Festival Japonez (afișul e ultima fotografie). Am întrebat-o unde a învățat să scrie în japoneză, de unde are această deprindere în direcția culturii japoneze. A zis că a început studiul a tot ce înseamnă Japonia în România. A obținut o bursă de studiu și doi ani a stat acolo. De mică a fascinat-o limba și cultura japoneză, de când se uita la desene animate.

                           Apoi, la un alt stand puteai să extragi bilețele cu tot felul de gânduri. Tradiția japoneză spune să păstrezi biletul pe care ai un mesaj pozitiv. Dacă ai ghinionul să extragi un mesaj negativ, lași biletul acolo. Așa nu iei răul cu tine. E o practică des întâlnită mai ales de Revelion. În mod firesc, bilețele se lipesc de un copac, acolo unde se lasă toată energia negativă. Am avut norocul unui mesaj pozitiv, care spunea să nu-mi fie teamă de eșec, căci nu-i decât o piatră pe care trebuie să o pășesc în drumul spre succes. Să învăț din greșelile mele și așa să mă las ghidată spre noi orizonturi.
Ce am mai văzut? Mi-a plăcut atelierul de creat păpuși care alungă ploaia. Sincer, nu știam că dintr-un șervețel și un pic de imaginație poate ieși o chestie care mai degrabă aduce a fantomă decât a păpușă. Mai erau și alte ateliere… de origami, de grădină Zen, de tot felul de jocuri unde am văzut că tinerii erau pe jos, râdeau, se pozau, filmau, se simțeau foarte bine. Mai era un stand unde puteai să înveți cum să te îmbraci corect cu hainele tradiționale japoneze și evident că nu putea lipsi atelierul despre arta ceaiului. Inclusiv la standurile la care erau expuse tot felul de produse alimentare, tematica tot asiatică era. Multe specialități de acolo, care mai de care mai ochioase. Dacă priveai ansamblul și înțelegeai exact ce e Comic Con și care e legătura dintre tot ce se petrece acolo, era imposibil să ți se pară că ești la bazar, așa cum au catalogat evenimentul unii din alte generații.

Așa erau atelierele japoneze de la etaj

 

                            La standul celor de la Cărturești era mereu forfotă. Pe lângă cărți, puteai achiziționa statuete și alte jucării japoneze. Știu că și nepoții sunt colecționari. Mai erau și alte standuri de carte, am spus că am povestit mai în detaliu cu unul dintre expozanți care mi-a explicat ce înseamnă de fapt acest Comic Con, un eveniment de marcă pentru o industrie care, în mod cert, e pentru publicul tânăr. Mai erau și standuri la care puteai chiar să-ți faci caricaturi sau alte amintiri de acest fel. Atmosfera era una relaxantă. Oameni curioși, personaje care abia așteptau să le spui că vrei să faci o poză cu ele. Nu știu dacă va mai fi o altă ediție Comic Con la Iași, însă a fost interesant

Așa a arătat standul celor de la Cărturești, la Comic Con Iași

Author