„Ce-ți iese?” e întrebarea pe care cred că a primit-o orice voluntar măcar o dată. Și asta pentru că încă mai sunt oameni care consideră că e musai să-ți iasă ceva material din orice ai face. Nu e chiar așa… a face voluntariat nu este despre ceea ce câștigi pe moment. E mai degrabă un stil de viață. Nu l-am inventat noi, doar că bunicii sau părinții îi spuneau altfel și cât se poate de simplu- ajutor. Aduce beneficii și pentru cel ajutat, cel aflat în nevoie, dar și pentru voluntar, adică cel care ajută.
Voluntariatul nu e doar pentru cei tineri sau pentru cei care „n-au ce face”
Voluntariatul e o activitate pe care o faci pentru tine, pentru alții și fără așteptări. Cu cât ești mai implicat în tot felul de organizații sau proiecte, cu atât ai de câștigt. Pentru că atunci când faci voluntariat intri în contact cu tot felul de oameni. În plus, e un mod foarte bun să capeți experiență. Înveți foarte multe ca voluntar: empatie, organizare, respect, cooperare, coordonare, răbdare, îți învingi temerile, îți dezvolți abilitățile, socializezi etc. Oricine a făcut voluntariat cunoaște prea bine aceste beneficii și principii.
Mulți încep să facă volutariat în liceu sau în studenție. Și an de an, tot mai mulți tineri se implică, aleg să nu stea pe margine. Motivele diferă de la unii la alții, e firesc. De-abia acum începe să se contureze tot mai fain o cultură a voluntariatului și la noi, însă în alte state, e dezvoltată de multă vreme. Nu-i nimic, recuperăm.
Voluntariat poți să faci la orice vârstă. Sigur că mulți invocă scuza cu „n-am timp”, însă pentru a face un bine poți găsi oricând timp. Pentru că voluntariatul e o activitate atât de benefică, încât poate fi un hobby, o metodă prin care elimini stresul, o manieră de a face networking sau pur și simplu de a-ți da ție o stare de bine. Nu e nimic egoist în treaba asta, e modul prin care încerc să-ți spun că fără să îți dai seama, beneficiezi de mult mai multe decât acel simplu ajutor pe care îl dai cuiva.
Timp se găsește. Nu căuta să te implici în proiecte mari, solicitante. Dar caută musai acele proiecte de voluntariat cu care să rezonezi. Începe cu o oră pe săptămână de voluntariat. În plus, poți fi chiar tu inițiator de mici acțiuni la tine în comunitate.
Nu trebuie să îndeplinești cine știe ce calități ca să faci voluntariat. Trebuie doar să vrei. Să privești partea plină a paharului. Să fii sigur că nimic din ceea ce faci nu e în zadar. Și să te bucuri de experiența aceasta.
„Ce-ți iese” dacă faci voluntariat: beneficii pentru tine
Experiență de viață și oportunități de dezvoltare personală și profesională: chiar dacă nu e ca un job, lucrezi cu oameni. Ți se trasează sarcini, trebuie să ți le îndeplinești. Înveți management, comunicare. În plus, cunoști oameni noi. Nu se știe niciodată când vei avea nevoie de ei. Poți învăța o activitate nouă și asta să te facă să te reorientezi în activitatea ta curentă.
Vei avea o stare psihică mult mai bună. Când ajuți, indirect se activează o stare interioară aparte. E acea mulțumire pe care cu greu o poți exprima în cuvinte. Doar se simte. În plus, prin voluntariat, elimini furia, stresul. Sunt studii care arată că starea de bine crește atunci când faci un bine și te simți util. Asta și pentru că sunt proiecte în care a face voluntariat este distractiv. Nu toate cauzele sunt triste, poți să faci voluntariat și la un festival, de exemplu, sau oricare altă activitate de la școală sau job.
La un moment dat, ajungi să oferi tu din pricepera ta și așa îi ajuți pe alții, voluntar. E acel moment în care ești sigur de ceea ce faci și vrei să împărtășești și cu alții din experiența ta. Nu e mentorat, e fix modul prin care știi că faci un bine.
Vei avea mai multă încredere în tine. Oamenii cu care vei colabora apreciază implicarea ta. Vei primi aprecieri și încurajări. Acestea te vor ajuta să vezi lucrurile altfel în ceea ce te privește. Atunci când faci ceva, realizarea e privită cu alți ochi. Nu te mai îndoiești de tine, devii mândru. Dar o mândrie în sens pozitiv, adică îți dai seama că poți mai mult, că ți-ai depășit anumite limite, că nimic nu e imposibil.
Prin voluntariat, nu te mai simți singur și poți să scapi de acea teamă de integrare în societate. Vârstnicilor mai ales le este foarte greu să suporte singurătatea. Prin activități de voluntariat, își dau un sens. Ies din rutina zilnică apăsătoare și încep să se simtă mai bine.
Dacă te știi introvertit, voluntariatul te ajută să îți dezvolți abilitățile sociale. Cu timpul, prezența ta în anumite grupuri sau locuri nu va mai fi ca o povară, ci din contră.
Prin voluntariat, devii un bun exemplu de urmat pentru cei din jurul tău, familie, aproapiați sau chiar necunoscuți.
Se creează o conexiune între oameni prin voluntariat. E un mod util, simplu și plăcut de a fi implicat în comunitatea din care faci parte, de a arăta că îți pasă. În plus, ideile tale pot fi auzite, împărtășite și puse în practică.
Îți deschizi noi orizonturi prin voluntariat, noi perspective.
Ce m-a învățat voluntariatul pe mine
Inclusiv acum fac voluntariat. Am ales să mă implic la echipa de baschet feminin CS Politehnica Iași. Pentru mine, e o reconectare cu o lume care a făcut parte din mine în adolescență.
Am derulat mai multe campanii de voluntariat. Ceea ce m-a mânat să fac asta a fost dorința de a ajuta. Și știu că de unul singur ești limitat în acțiune, așa că mereu e bine să apelezi și la alții. Nu-mi amintesc să fi făcut voluntariat în liceu. Poate simple acțiuni… dar în facultate și mai ales după, am făcut voluntariat ori de câte ori am putut și mi s-a dat șansa. Am învățat multe lucruri până să ajung să lucrez în domeniile în care activez astăzi.
Totul mi-a fost util. Totul îmi e util. Nu știu, dar mie îmi face bine. Așa a fost cu fiecare campanie pe care am inițiat-o și de care m-am ocupat personal. Cele mai recente sunt „Mărțisor pentru bunici” și „Donator de carte”. Mi-au rupt zâmbete largi. Și m-au făcut să fiu cu adevărat recunoscătoare. Și mi-a mai adus ceva în suflet- bucuria de a vedea că oamenii rezonează, că vin alături de tine în aceste proiecte. E ceva ce nu poate fi explicat în cuvinte. Un sentiment care merită orice efort.
***sursa foto principala: https://www.freepik.com/free-photo/business-executives-with-hand-stacked_1005993.htm#fromView=search&page=1&position=0&uuid=9961e883-1ad1-46bd-afcf-d9935a9cc1b0