În perioada de concediu se citește mai mult pentru că oamenii se relaxează și le e mult mai la îndemână să-și ia alături o carte în timp ce stau la soare, de exemplu, decât să „scrolleze” în gol pe dferite rețele de socializare. Ni s-a întâmplat să vedem tot mai mulți oameni cu o carte în mâini la plajă, la piscină, de exemplu, ceea ce e un lucru îmbucurător și încă dătător de speranță, având în vedere statisticile, potrivit unui studiu, la nivelul anului 2016, mai bine de jumătate dintre români nu au citit nicio carte, iar 42% dintre elevii de până în 15 ani și nu numai find analfabeți funcțional. Ba mai mult, Eurostat arată că românii sunt în coada clasamentului european în privința cititului, cu toate că există o tendință de ușoară creștere.

Dar ce au citit ieșenii în acest an? E o întrebare la care ne-a răspuns Ciprian Hordilă, managerul librăriei Cărturești din Iași. Astfel, pare că ieșenii sunt interesați de dezvoltarea personală/ psihologie, în topul preferințelor fiind cartea lui Jordan B. Peterson, „12 reguli de viață”. Cartea, așa cum autorul menționează, „sugerează clar faptul că oamenii au nevoie de principii ordonatoare pentru a evita instaurarea haosului. Avem nevoie de reguli, standarde, valori – și luați singuri, dar și luați împreună. Suntem niște animale de povară, obișnuite să tragă la jug. Avem nevoie de o încărcătură care să ne justifice existența mizerabilă. Avem nevoie de rutină și de tradiție. Aceasta înseamnă ordine. Dacă am trăi cum se cuvine, am fi capabili să tolerăm povara conștiintei de sine. Dacă am trăi cum se cuvine, am reuși să ne asumăm propria fragilitate și mortalitate, fără să ne simțim ca niște victime nevinovate, fără să cădem în starea de invidie sau să ajungem, mai apoi, la dorința de răzbunare și distrugere. Dacă am trăi cum se cuvine, nu ar mai fi nevoie să apelăm la securitatea oferită de totalitarisme pentru a ne proteja de recunoașterea propriei finitudini și ignoranțe. Poate că am reuși să evităm cărările ce duc spre Iad – iar secolul XX ne-a arătat cam cât de real poate fi Iadul.”.

Cartea costă 55 lei și poate fi comandată de pe site-ul: https://carturesti.ro/carte/12-reguli-de-viata-72099151?p=1&t=c_quick-search&s=12+reguli+de

            Următoarea carte în topul preferințelor beletristice ale ieșenilor a fost bestseller-ul New York Times, „Sapiens. Scurta istorie a omenirii”, semnată de Yuval Noah Harari. Prima apariție a cărții a fost în 2011, în Israel, dar a devenit imediat virală, fiind tradusă în peste 40 de limbi. Cartea este „o istorie a civilizaţiei captivantă, provocatoare… combinată cu o gîndire nonconformistă şi fapte uimitoare. Această carte fascinantă şi distrugătoare de mituri nu poate fi rezumată… pur şi simplu trebuie s-o citeşti.”, notează Financial Times, fiind, în viziunea fostului președinte american, Barack Obama, „interesantă şi provocatoare… Ne ajută să înţelegem de cît de puţin timp sîntem pe acest pămînt, de cît de puţin timp există lucruri ca agricultura sau ştiinţa şi de ce este bine să nu le luăm ca pe ceva de la sine înţeles.” .

Cartea costă 57,95 lei și se găsește la Raftul de Istorie sau cel al Superscrierilor. Online o găsiți pe: https://carturesti.ro/carte/sapiens-scurta-istorie-a-omenirii-1983201?p=1&t=c_quick-search&s=scurta+istorie+a+o

Podiumul preferințelor în materie de carte îl completează tot o carte a autorului Yuval Noah Harari, „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului”. Dacă „Sapiens” de mai sus arată care au fost originile, „Homo deus” spune care e direcția înspre care ne îndreptăm. Este o carte provocatoare, dacă ar fi să cităm cotidianul The New York Times, „o carte remarcabilă, cu perspective şi reinterpretări profunde ale lucrurilor pe care credeam că le ştim despre noi şi despre istoria noastră. O carte foarte inteligentă, plină de observaţii pătrunzătoare şi ironie muşcătoare… O carte neobişnuită, o carte cool.”, potrivit The Guardian.

„De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: războiul, foametea şi molimele. În secolul XX, a reuşit să le rezolve în mare măsură. Războiul nu mai are aceeaşi putere de distrugere: în prezent numărul celor care se sinucid e mai mare decît al celor morţi în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii suferă mai degrabă din cauza obezităţii decît din cauza malnutriţiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai mulţi oameni mor de bătrîneţe decît în urma bolilor infecţioase. Ce anume va lua însă locul războiului, foametei şi molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi înşine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingînd moartea şi creînd viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei.”Homo deus.

Cartea costă 59,95 lei și poate fi găsită în librăriile Cărturești sau comandată online pe: https://carturesti.ro/carte/homo-deus-27456228?p=1

Clasamentul celor mai căutate cinci cărți de către ieșeni este completat de:

Irina Binder, Străinul de lângă mine„M-am gândit la un moment dat să nu exagerez, dar o voi scrie așa cum simt, fără cenzuri… Sunt sigură că o să vă placă și că veți îndrăgi mult personajele. Povestea este inspirată din realitate. Sper să reusesc să vă transmit emoțiile personajelor, dar și mesajele pe care le oferă povestea.”, spune autoarea.

Fredrick Backman, Bunica mi-a zis să-ți spui că-i pare rău„un roman care demolează clișeele privind normalitatea și  îi va inspira negreșit pe bunici în relația cu nepoții lor și va încânta cititorii de toate vârstele. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău este o carte despre diversitate și acceptare.”

sursa foto principală: www.wall-street.ro

Author