Trebuie  să fie frumoasă, sănătoasă, radioasă… așa gândește toată lumea atunci când vine vorba despre piele. Tenul poate confirma anumite predispoziții pentru boli: apariția cearcănelor poate fi un semn al funcționării proaste a rinichilor sau a ficatului, în timp ce pielea foarte uscată poate arăta lipsa vitaminelor din organism. Pentru că oamenii au regimuri de viață diferite și mosteniri genitice variate, tenul diferă și el.

Iată principalele tipuri de ten și caracteristicele acestora.

Tenul normal

Este cel pe care îl dorește toată lumea. Din păcate, se întâlnește destul de rar și se caracterizează printr-o piele cu aspect neted, mată, catifelată și plăcută la atingere, cu pori fini. De evitat folosirea săpunurilor! Săpunul îndepărtează stratul de grăsime naturală forțând glandele sebacee la o muncă suplimentară. Dacă doriți totuși să folosiți săpun, alegeți un săpun neutru și nu îl utilizați mai mult de două ori pe săptămână.

Tenul gras

Se întâlnește în principal la adolescenți, atunci când este datorat schimbărilor hormonale care au loc la această vârstă. Aspectul tenului gras este lucios, pielea este mai puțin fină, pare mai groasă, iar porii sunt mai mari și  mai vizibili decât în cazul unui ten normal. Porii mari se datorează excesului de grăsimi, ceea ce duce și la apariția coșurilor și a punctelor negre. Pielea grasă se ridează mai greu. Este indicat să evităm folosirea cremelor de curățat care accentuează gradul de grăsime al pielii.

Tenul uscat

Tenul uscat este subțire, fin, se descuamează ușor, iritabil. Uneori, tenul uscat poate avea drept cauză lipsa hidratării zilnice, alteori, expunerea prelungită la soare sau vânt. În cazul tenului uscat putem distinge două categorii de tenuri uscate: ten uscat din lipsă de grasime și ten uscat din lipsă de apă. Tenul uscat poate fi recunoscut și prin faptul că este foarte sensibil la frig, vânt, soare, săpun, loțiuni alcoolizate, creme pe bază de glicerină. Este bine să știm că de multe ori noi înșine contribuim la uscarea pielii fie prin folosirea în exces de săpun și apă dură, fie prin lipsa de îngrijire, fie prin exces de produse cosmetice  nepotrivite tipului de piele.

Tenul mixt

Se poate defini ca un ten cu dublă personalitate, adică o parte poate fi uscată și o alta grasă. De aici a apărut și termenul de „zona T”. Adică zona care include fruntea, nasul și bărbia și care în cazul tenului mixt este grasă. De cele mai multe ori, modul în care îngrijim acest tip de ten va fi  ușor diferit deorece vom folosi unele produse  pe zonele grase și  altele pe cele uscate. În general, pentru îngrijirea unui ten mixt este bine să nu se folosească cremă în exces pe zonele grase.

Acestea sunt principalele tipuri de ten,dar se mai disting și altele,  cum sunt: tenul pletoric, tenul casectic, tenul senil, tenul ridat și tenul sensibil.

După identificarea tipului de piele pe care îl aveți nu vă rămâne decât să faceți alegerile potrivite a produselor de îngrijire, hidratare, demachiere pentru a obține un corp frumos  și o piele în care să vă simțiți bine.

sursa foto: pinterest.com

 

Author