Mirela Vescan este cel mai cunoscut make-up artist din țară, un reper în acest domeniu, creator de școală, cu o experiență de 25 ani, un om care își continuă și astăzi povestea. A lucrat în teatru, televiziune, modă, a dezvoltat o metodă proprie prin care cei care îi sunt elevi devin avansați și sunt pregătiți pentru viața de make-up artist, formează de ani de zile make-up artiști.
Pe Mirela Vescan o cunosc de mult timp, înainte de a-mi descoperi pasiunea pentru machiaj. Păstrez în suflet cu toată dragostea întâlnirile pe care le-am avut cu ea. Îmi amintesc de o discuție pe care am avut-o împreună și pe care nu o voi uita. Eram la București, la un târg beauty, acum 7-8 ani. Am făcut cunoștință, i-am povestit despre mine, eram în al noulea cer, aveam emoții.
La un moment dat, Mirela mă oprește din toată pledoaria pe care o prezentam cu mare patos și mă întreabă: ,,Ce sacrificii ești dispusă să faci pentru această pasiune, meserie” Mi-a plăcut la nebunie întrebarea și am iubit-o pe Mirela din acea clipă. De ce? Pentru că și eu îmi adresasem această întrebare și eram pe drumul unor sacrificii care însă nu fac obiectul poveștii de astăzi.
Au trecut anii și am întâlnit-o la evenimente beauty, am fost invitată și recomandată de ea pentru ședințe foto, prezentări de modă în țară și în Iași, am participat la seminariile prezentate de ea, am apreciat că am avut un coup de foudre, iar ea mi-a apreciat calitatea muncii, dăruirea.
Dar nu vorbim despre mine, ci despre ea, Mirela Vescan.
Iată că după atâția ani sunt onorată și fericită să am răspunsuri la câteva întrebări chiar de la ea.
Fiecare poveste începe cu povestea copilăriei. De unde ești și a cui esti dragă Mirela Vescan?
M-am născut în Galați, unde am stat până la vârsta de 5 ani. Părinții mei au fost cadre didactice universitare acolo. Tata profesor, mama asistent. Acum stau în București, sunt căsătorită cu Rolf, avem o fetiță Ana-Irina, o pisică și mulți prieteni.
Dragă Mirela, de unde pasiunea pentru machiaj?
M-am tot gândit și eu la asta și am realizat că mereu am fost atrasă de chimie, de lumea cosmeticii și de modă. La 6 ani aveam laboratorul meu în care adunam tot ce credeam eu ca îmi trebuie și fabricam ceea ce numim astăzi “slime”… Cam tot pe atunci am început să colind prin cartier, stăteam în centrul Bucureștiului și am învățat absolut toate magazinele din zonă. Dacă cineva căuta ceva mă întreba pe mine. Știam tot: locuri, prețuri, sortimente, și chiar făceam recomandări. Știam pe dinafara toate modelele de șampon, săpun, pastă de dinți, parfumuri, farduri, haine, pantofi, articole sport și foto, podoabe-nasturi, accesorii, librării și jucării.
În timp m-am transformat într-un foarte bun “personal shopper” pentru că lumea mă lua în serios. Doamnele care lucrează în magazinul „Victoria” și parfumeria „Orhideea” mi-au spus acum că ele mă știu pe mine „de atunci”, de când eram mică. În tot acest timp, am avut o atracție deosebită față de farduri, le cunoșteam după nume și număr pe toate. Când am văzut anunțul despre școala de machiaj mi s-a părut că pentru mine a fost publicat. Am fost doar eu singurul elev, cu doi profesori.
Povestea ta începe demult. Plăcerea de a fi și a gândi liber te-a ajutat în carieră?
Foarte mult, să știi Laura. Nimeni nu m-a întrebat asta! Părinții mei m-au educat așa și mereu când se uitau la tv și erau chestii cam standard/predictibile, îmi spuneau: tu să fii altfel, să nu faci așa! Am ales să fac ceea ce îmi place, libertatea asta vine din familie.
Îți amintești care a fost primul machiaj realizat și dacă atunci ți s-a părut dificil?
Știi, toți am îmbrăcat și fardat păpuși în copilărie și ne-am jucat cu o trusă de farduri în adolescență, nu aș călători atât de mult în timp. Cel mai dificil machiaj a fost… primul, după aceea am început să înțeleg. Acesta este motivul pentru care eu, la școală, în a doua zi de curs, predau unul dintre cele mai dificile machiaje. Totul după aceea pare simplu.
Care au fost sursele tale de inspirație pe parcursul anilor?
În anii ’90 nu prea existau surse de inspirație pentru machiaj, nu era internet, nu aveam reviste, nici un fel de reper. Eminescu a spus că „imaginația este rezultatul a ceea ce ai citit, văzut și învățat”. Odată ce am învățat să disting corecțiile (corecția unei fețe triunghiulare cu baza sus și nas lat, astăzi se aplică pe orice tipologie și se numește “contouring”), totul a devenit frumos și inspirațional.
Industria în care profesezi este minunată și în același timp solicitantă, plină de provocări. Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă o persoană care are deja profesia de make-up artist/machior și dorește să reușească?
Calități multe și variate. Este nevoie de răbdare, flexibilitate față de nou, permanent să fie chef de învățare, gândire pozitivă și înțelegerea că este loc sub soare pentru toată lumea.
Ai o experiență impresionantă, esti cea mai cunoscută din țară în domeniul beauty. Ai colaborat și colaborezi cu vedete, prestigioși designeri. Dacă ar fi să faci o retrospectivă care a fost vedeta sau designerul care a reprezentat pentru tine o adevarată provocare?
Când eram elevă a școlii de machiaj mă gandeam că s-ar putea să lucrez în teatru, film sau televiziune, acolo se conturau eventualele job-uri, însă ceea ce îmi doream mai mult era sa fardez pentru o prezentare de modă. Această dorință s-a împlinit. Am lucrat cu majoritatea designerilor români însă cel mai bine am lucrat cu Cătălin Botezatu. El îmi spune tema colecției, îmi arată materialele și îmi dă mână liberă. Aștept întotdeauna provocările.
Am remarcat întotdeauna la tine o anumită eleganță, o tipologie de comportament care mă duce cu gândul la altețele regale. De unde ai această eleganță?
Nu mi-am dat seama de această percepție, mulțumesc, mi se pare un compliment frumos. Eu am fost la Școala Centrală, am avut doamne pedagog, o mamă caldă, dar îi vorbeam cu dumneavoastră și un tată îmbrăcat veșnic în costum , acasă avea cravate ,,de casă”. Poate toate astea la un loc m-au făcut să fiu atentă la detalii, fără efort, dar…îmi place să ne „tutuim”.
Munca de make-up artist presupune clienți, show-uri, reviste de modă, fotografi, modele. Ce înseamnă pentru tine toate aceste colaborări?
Am „tors” de fiecare dată, am apreciat fiecare colaborare, am păstrat discreție, îmi place ceea ce fac, sunt recunoscătoare pentru încrederea acordată și mi-am asumat de fiecare dată când, undeva în josul paginii, era tipărit numele meu.
Cu cine ți-ai fi dorit colaborări și încă nu s-au realizat?
Dacă mi-am dorit s-a și realizat. Îmi este dor să lucrez din nou cu multe persoane, dar visul meu este să merg mai departe…spre film. Pentru lista mea, te invit să navighezi pe imdb.
Revoluțiile tehnologice își spun cuvântul în toate domeniile. Ești adepta combinațiilor de clasic și tehnologie, în spirit modern?
Sigur, tehnologia avansează amețitor, îmi place ritmul ăsta, am nevoie de el. A fi modern înseamnă a fi la curent cu tot ceea ce este nou, suntem în plina eră “ultra HD” și trendurile bat mereu la ușă, le aștept, le simt, ador asta, toate au legătură între ele. În iulie 2017, astă vară, am avut prezentare cu Cătălin, Colecția Masai și am făcut un machiaj tribal. În septembrie au apărut și tendințele 2018, iar machiajul tribal este în top10. Chiar Victoria Secret a scos colecția Masai. Mergem mai departe, nu ne oprim.
Cum găsești legătura dintre pasiunea ta pentru machiaj, de a fi pedagog și capacitatea de a oferi servicii clienților, de a fi implicată în evenimente fashion?
Toate merg firesc, eu am predat încă din perioada în care eram elevă, îmi place să fac asta mai ales că acum pot să ofer din experiența mea și am grijă ca fiecare serie de eleve să fie implicată într-un eveniment frumos. Țin legătura cu ele și în măsura în care sunt disponibile, colaborarea merge mai departe.
Având în vedere experiența, consecvența cu care faci totul, îmi permit să declar că ești trendsetter pentru make-up artiștii din România. Cum ai desena tabloul viitorului acestei bresle?
Mi-ar plăcea ca într-un viitor apropiat serviciile de machiaj să fie recunoscute și solicitate zilnic, nu doar pentru ocazii speciale. Îmi doresc să existe make-up artiști în fiecare salon, să existe cabinete de machiaj și toate femeile posesoare de telefoane cu camere HD să se fardeze „la profesionist”, cu un preț normal, pentru a obține imagini frumoase. Machiajul îți oferă siguranță și te binedispune, avem nevoie de el în fiecare zi! Sunt multe filme care proiectează în viitor o lume stilizată mult cu ajutorul machiajului. Timpul va demonstra că formele de exprimare vor fi variate în jurul machiajului.
Dacă ar fi să te intorci în timp ce ai face altfel și în ce context ai găsi modificarea?
Am avut încredere în unele persoane și am greșit, am învățat că nu este bine să colaborezi cu persoane fără educație și fără energie bună, deci aș evita aceste persoane și aș spune „nu” mai des…
De ce realizare a ta ești cea mai mândră?
De faptul că astăzi, fetița noastră mi-a făcut cadou un Logo Reveal Clip, făcut de ea, muncit și conceput.
*sursa foto: arhiva personala Mirela Vescan
*Articolul se găsește și în numărul de toamnă al revistei InSociety.