Interculturalitatea își face resimțită prezența în sfera tradițiilor și obiceiurilor interetnice prin privirea blândă și zâmbetul cald al Soranei Dumitriu, iubitoare de folclor. Pasionată de arta cântecului și portului popular, aceasta se remarcă prin bogata activitate culturală, reușind să ne surprindă prin exemplul său. N-am vrea să dezvăluim noi mai multe despre invitata noastră, ci am vrea să o cunoașteți chiar voi, prin intermediul cuvintelor cu care atâta drag ne-a răspuns curioziăților. Așadar, ne-a deschis ușa casei, dar și a universului jocului, Sorana Dumitriu, tânăra artistică pentru care tradiția a devenit un mod de viață.

Ștefana Agop, revista InSociety: Pentru început, vă mulțumesc pentru deschiderea pe care ați avut-o în a ne primi în incinta casei dumneavoastră, unde atmosfera este cu totul aparte și spun acest lucru datorită faptului că observ tablouri cu peisaje mioritice, opere de artă ce par că vor să aducă în prezent un parfum al vremurilor de demult, în care tradițiile și obiceiurile primează. Unde își are rădăcinile această pasiune pentru folclor?

Sorana Dumitriu: Sunt fericită și, în același timp, onorată că ați avut buna plăcere să intrați în lumea folclorului, ceea ce mă definește pe mine. Am moștenit această pasiune de la bunicul meu, care a studiat acordeonul în tinerețe. Încă din fragedă copilărie, fructificam timpul petrecut alături de el urmărind emisiuni folclorice. Marea sa dorință era ca eu sa devin interpretă de muzica populară. Am pășit cu drag pe urmele bunicului meu, îndeplinind dorința sa de a transmite mai departe tradițiile moldave prin cânt și voie bună.

Ș.A.: Zvonurile tot curg în „Orașul celor 7 coline” și am auzit printre poveștile bătrânilor că zona Moldovei reprezintă un cumul de tradiții. Ce obiceiuri se păstrează în zona capitalei moldave?

Sorana Dumitriu: Obiceiurile și tradițiile din zona Moldovei sunt păstrate în formă autentică. În universul rural se conservă cel mai bine valorile, datinile și meșteșugurile moștenite de la străbuni, astfel că pe ulițele satelor vei descoperi o lume fascinantă. Cea mai așteptată este sărbătoarea Crăciunului în care copii așteaptă cu nerăbdare cadouri, tinerii comunității se strâng și pornesc la colindat, iar adulții se bucură de întâlnirea cu cei dragi.

Ș.A.: Încă de când am pătruns în curtea dumneavoastră, am simțit un aer pitoresc, care dorea să ne șoptească o poveste. Sunteți inițiatoarea unei incursiuni în istoria zonei multietnice ieșene. Puteți să ne spuneți cum reușiți să promovați valorile românești și cele etnice în egală măsură?

Sorana Dumitriu: Reușesc să promovez valorile românești și cele etnice prin participarea la evenimente multiculturale. Muzica joacă un rol important în viața noastră, fiind metoda cea mai des întâlnită de a ieși din rutina cotidianului. Ritmurile și sunetele melodioase mângâie sufletul, transmițând calm și voie bună. Prin intermediul acesteia am reușit să cunosc iubitori de frumos și diversitate. Astfel am reușit să pășesc pe acest drum al interculturalității, reușind în cadrul Uniunii Armenilor din România să acumulez numeroase informații despre istoria unui neam cu o bogată zestre culturală. Promovarea cântecelor patriotice ale acestei civilizații orientale au condus la obținerea unor distincții din partea autorităților locale, aspect ce mă onorează în acest context.

Ș.A.: Cântecul și jocul sunt tradiții milenare pe care le promovați în cântecul dumneavoastră. Ce aspecte din folclorul popular și cel multietnic vă inspiră?

Sorana Dumitriu: „Cântecul popular creionează o legendă în efemeritatea vieţii omului pe pământ, exprimând trăirea, sensibilitatea şi frumuseţea morală!”, afirma doamna prof. Paraschiva Cărbunar. Cântecul popular reprezintă chintesența muzicii românești, un vechi obicei strămoșesc păstrat cu sfințenie din generație în generație. Aspectele ce au stat la baza inspirației țin de peisajul mioritic, de casele pitorești cu cerdac, de mugurul de brad prezent de sărbători și de bogăția tradițiilor de iarnă.

Ș.A.: Sunteți o artistă deschisă laturii interculturale și cu precădere v-ați implicat în proiectele lansate de Uniunea Armenilor din România – sucursala Iași. Care sunt motivele ce v-au determinat să îmbrățișați și alte tipuri de evenimente?

Sorana Dumitriu: Diversitatea culturală reprezintă o provocare a epocii contemporane în care domină tehnologia și rapiditatea informațională. Deschiderea față de alte culturi reprezintă una dintre metodele fundamentale de absorbție a frumosului din rutina cotidianului. Muzica, în acest caz, joacă rolul de liant al sufletului pe care comunitatea armeană a pus accentul în cadrul evenimentelor organízate de-a lungul timpului. Într-adevăr, sunt o persoană ce îmbrățișează varietatea, aspect datorat contribuției minorităților la dezvoltarea cultural-artistică a Iașului. M-am alăturat demersului cultural inițiat de Uniunea Armenilor din România din dorința de a-mi îmbogăți cunoștințele despre civilizația altor popoare, dar și datorită oportunității oferite de a promova frumoasele tradiții prin cântec și voie bună.

Ș.A.: Creatoare de frumos, puneți suflet în tot ceea ce faceți, și totuși, care este secretul? Ați reușit să colaborați cu oameni de valoare și să promovați tradițiile în spațiul românesc. Ce colaborări doriți să întreprindeți pe viitor?

Sorana Dumitriu: Ca orice artist, doresc să evoluez pe plan profesional prin colaborarea cu artiștii consacrați ai muzicii populare. Muzica joacă un rol important în viața noastră, fiind metoda cea mai des întâlnită de a ieși din rutina cotidianului. Ritmurile și sunete melodioase mângâie sufletul, transmițând calm și voie bună. O interpretă dragă sufletului este doamna Mihaela Gurău, melodiile sale reprezentând o sursă infinită de inspirație pentru folclorul românesc.

Ș.A.: Am povestit despre activitățile în care sunteți implicată, de concertele pe care le-ați susținut, dar ceva care vă definește, un motto după care vă ghidați în carieră aveți?

Sorana Dumitriu: Dalai Lama, mentorul spiritualității tibetane menționa că „drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort și timp”. În cariera artistică, fiecare dintre aceste elemente se regăsește în egală măsură, dar aș mai adăuga talentul și disciplina.

Ș.A.: Ce le-ați transmite iubitorilor de folclor?

Sorana Dumitriu: Vreau să vă mulțumesc pentru susținerea oferită. Un sfat prețios pe care vi-l ofer este acela de a zâmbi și de a trăi orice clipă pe ritmul muzicii!

Author