„Perseverența îndeamnă la succes!”

Este puternică, cunoscută dincolo de granițele țării, câștigă enorm alături de compania pe care o conduce, este de o eleganță rar întâlnită, iar eleganța reflectată de personalitatea ei se completează perfect cu statura de femeie de afaceri de succes. Este descrierea uneia dintre cele mai puternice femei din România care stă în spatele unui brand recunoscut la nivel mondial. Nu îi poartă numele, nu a ales să se pună în centrul afacerii pe care o gestionează de 10 ani, ci stă în umbă, în umbra companiei condusă de Dumnezeu și de o fiică.

Pentru români, Doina Cepalis, pentru europeni „doamna de fier” ce se îngrijește de soarta celor mici atunci când sunt transportați cu mașina.

Esențele tari se țin în sticluțe mici

S-a născut într-o familie de profesori și a copilărit alături de o surioară în orașul Roman, județul Neamț. Ce o diferențiază pe Doinița de sora ei? Viziunea asupra vieții…

Fetița cu ochii ca două migdale și-a văzut viața drept o luptă. Nu s-a limitat la oportunitățile oferite de barierele geografice perfect delimitate de regimul comunist. Se imagina ambasador, negustor și, mai târziu, antreprenor. Unii copii de vârsta ei jonglau cu meseria de doctor sau de învățător, cum mulți fac și astăzi. Doina Cepalis se vedea cea care ar fi făcut legătura între România și alte state ale lumii. Cum, nici ea nu știa, dar un sentiment ca o previziune îi spunea asta.

E greu să definești personalitatea unui copil, însă dacă ne-am întoarce în anii ’60, am găsi un pui de om perseverent. Poate că acesta este termenul care definește cel mai bine personalitatea bine conturată a celei care astăzi conduce imperiul TE-ROX PROD.

Este, de asemenea, dificil să găsești slăbiciunea unei astfel de femei, care pare să fi bifat în viața aceasta toate calitățile. Este frumoasă, deșteaptă, consecventă, vorbește fluent câteva limbi străine, este sensibilă, are o carieră formidabilă, este mamă, soție, fiică, soră.

Ce înseamnă TE-ROX PROD? De la ce vine?

Doina Cepalis: „Am știut că indiferent dacă voi reuși sau voi da greș, îmi voi pune bazele în credință și în iubirea necondiționată. TE vine de la «Theo» care înseamnă Dumnezeu, iar ROX de la numele fiicei mele, Roxana. E greu să descriu și poate că aș găsi cu greu cuvintele pentru a exprima ce a însemnat pentru mine această «meserie de mamă». Am fost născută în urmă cu peste 50 de ani, dar am simțit că am renăscut odată cu Roxana și, câțiva ani mai târziu, cu TE-ROX PROD”.

 

Mamă pentru sute de copii

Este nevoie de curaj să vrei să cunoști un om care pare că se joacă cu milioanele de euro? Nu! Este nevoie de îndrăzneală. Ea se declară „un simplu om”. Noi spunem că este mai mult decât atât. Ea este mama a sute de copii. A ales să înființeze o fundație prin care să ajute copiii fără posibilități materiale să se integreze nu doar în sistemul de învățământ, ci și în societate. Alături de Roxana, fiica ei, Doina Cepalis oferă acel loc numit acasă, hrană, şi educaţie pentru 30 de copii. La acest număr, care pare simbolic, se adaugă și alte sute de suflete din Pașcani. În urmă cu patru ani, sprijinea financiar Asociația Lumină și Dar, lunar, acolo, unde, elevii cu o situație materială precară alegeau să nu renunțe la studii.

Este o vorbă în popor care spune că mamă nu e cea care îți dă viață, ci cea care te crește”. Femeia care a luptat pentru a ajunge lider de piață în Europa la producţia de centuri de siguranţă şi scaune auto pentru copii este mamă în acte pentru un singur copil și, totuși, mamă pentru sute de copii pe care îi ajută să crească.

Cea mai pertinentă descriere a „doamnei de fier” a fost făcută în anul 2013. Business magazin spunea despre Doina Cepalis că, după finalizarea studiilor în 1983 la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, specializarea finanţe – contabilitate, a fost contabilă la două firme înainte de a-și construi propriul imperiu.

După Revoluţie, când avea 29 de ani, a participat la înfiinţarea a patru societăţi pe acţiuni: Moldova S.A., Siretul S.A., Casa Romașcană S.A. şi Favorit S.A., toate desprinse din Întreprinderea Comercială de Stat Mărfuri Alimentare şi Alimentaţie Publică, Roman. Doina Cepalis a fost director economic, iar apoi director general şi administrator până în 2000 la S.C. Moldova S.A.

Un prag important pentru Doina Cepalis a fost în 2000, când a cumpărat o fabrică de in din Paşcani, cu 600 de angajaţi şi o tehnologie din anii ’50. Şase ani mai târziu, odată cu intrarea chinezilor pe piaţa europeană a textilelor, fabrica a dat faliment, iar ea s-a văzut nevoită să se „redefinească”. Cu un capital de plecare de 10.000 de euro a construit compania Te-Rox Prod care a început să funcţioneze în aprilie 2007. Găsise o nişă compatibilă cu fabrica de la Paşcani şi a început să producă scaune de maşini pentru francezii de la Team Tex din Franţa. La început, lucra în lohn, dar din 2008 a renunţat şi a început să producă în nume propriu huse şi centuri de siguranţă pentru fabricarea de scaune auto pentru copii. Cifra de afaceri a crescut de la 230.000 de euro în 2007 la 20 de milioane de euro în 2010. Compania Doinei Cepalis exportă acum în 52 de ţări şi a investit din 2007 până acum peste şase milioane de euro.

Make-up: The art of make-up (Corina Gheorghiu)
Foto: Ideal Picture

Pentru unele femei, pragul de 30 de ani reprezintă un moment de cumpănă. La 40 de ani, din păcate, reprezentantele sexului frumos se inhibă și aleg calea ușoară, cea de „familistă convinsă”, dar plină de frici. Doina Cepalis a demontat acest mit. La 47 de ani, soție și mamă fiind, construia compania care a adus-o acum în topul celor mai puternice femei din România.

Negociază până la ultimul cent deoarece ea știe că în mâna ei stă viitorul a peste 3000 de persoane. Nu-și permite să dezamăgească, la fel cum nu-și permite să dea greș. A venit în Pașcani în urmă cu 17 ani și le-a promis oamenilor că a venit să investească, nu să distrugă. Și asta a și făcut.

Nu vă închipuiți întâlnirea cu femeia care asigură subzistența familiilor din municipiul Pașcani și zonele arondate drept una formală. Personalitatea bine conturată a antreprenoarei te dezarmează, dar, paradoxal, siguranța ei te motivează, iar sensibilitatea privind copiii și tinerii din țara noastră îți dau impulsul de a continua șirul de întrebări.

A găsit cheia succesului și nu se teme să investească în tineri. Descrie tinerii din zilele noastre ca fiind brilianți

Pare că ați găsit cheia succesului, dar noi știm că în spatele acestei afaceri stau nopți nedormite, zboruri interminabile și mult stres. Cum le gestionați pe toate?

Ne dorim să acoperim toate cerințele clienților noștri și tocmai din acest motiv trebuie să venim cu soluții inovative, astfel încât produsul nostru, care înseamnă siguranță, să fie foarte atractiv. Am reușit să fim cei mai buni! Răspund astfel ca să evit răspunsul întrebării. Într-adevăr, a fost multă muncă. Nu mi-a lipsit curajul, asta este ceva sigur, dar mai ales ambiția de a continua, chiar dacă dădeam greș.

Cine formează echipa TE-ROX? Cu cine lucrați, astfel încât ceea ce lansați pe piață să aibă mereu succes?

Lucrăm cu designeri din străinătate, din Franța, dar vreau și trebuie să demonstrăm că și în România avem valori. Te-Rox este o companie tânără și a reușit în opt ani să producă și să se exprime economic în peste 50 de țări. La noi lucrează tineri, marea majoritate din Pașcani sau din împrejurimi. Ceea ce văd eu în tineri este potențialul. Ei au un viitor în față, suntem o comunitate, avem o cultură antreprenorială specială deoarece în proiectele noastre nu există ierarhii. La noi există egalitate. Asta este cheia succesului. Cine este cel mai bun, va fi desemnat să conducă departamentul, proiectul. Cred că de asta am reușit. În primul rând, lucrez cu foarte mulți tineri și știu că la Te-Rox, în teorie, nu au limite, se pot dezvolta, pot ajunge lideri, directori.

Putem folosi noțiunea de TE-ROX ca familie?

În principiu, noi acceptăm tineri care nu știu nimic despre această activitate, nu au de unde să știe, dar au capacitatea de a învăța și a se adapta ritmului nostru de lucru. Mie îmi place să spun că Te-Rox este o școală care dă pentru societate tineri educați, care, chiar dacă pleacă din familia Te-Rox, pot să facă față mereu în orice domeniu pentru că aici se formează ca specialiști.

Cât de des faceți angajări? TE-ROX caută forță de muncă?

Noi mereu facem angajări. Avem nevoie de oameni buni, de oameni care vor să învețe. Chiar avem nevoie de oameni, iar noi le găsim locul care li se potrivește cel mai bine.

Noii angajați trec prin filtrul dumneavoastră personal? Aveți timp pentru asta?

Oamenii nou angajați trec prin filtrul meu și al directorului, asta pentru că avem experiență și știm ce vrem de la ei. Sunt oameni pe care îi angajăm și care rămân aici, dar sunt și oameni care vin, le dăm o șansă și nu se adaptează. Ideea este următoarea: dacă îți dorești să vii la Te-Rox, îți oferim o șansă, dar depinde de tine dacă poți să rămâi în echipă pentru că sunt situații în care echipa nu îi asimilează, asta pentru că există un ritm susținut și echipa nu îi poate asimila. Ei pleacă, dar pleacă pe posturi bune.

Ați fost contabilă, sunteți la bază economist. V-ați fi dorit să faceți altceva? Regretați ceva?

Fiecare om care ajunge la un succes, întotdeauna a avut în viață un eșec. Succesul este lecția învățată de eșecul anterior. Asta este regula. Bineînțeles că am avut eșecuri, dezamăgiri, dar nu aș vrea să schimb nimic pentru că am evoluat, pentru că am învățat.

Sunt mii de sacrificii pentru a susține o asemenea companie, dar ce înseamnă pentru dumneavoastră să vă mențineți în top?

Îmi doresc să înțeleagă comunitatea că noi nu dormim nopți, noi negociem, noi facem economie chiar și la un cent ca să asigurăm un nivel de viață corect angajaților noștri. Imaginați-vă! Noi suntem 600 de angajați, iar impozitul pe salarii este sursa de venit pentru Pașcani. De aici se dotează spitalele, de aici se dotează grădinițele. Nu-mi doresc nimic, dar ar fi plăcut să auzi: „Bravo, oameni buni, vă dați din timpul vostru, din liniștea voastră!”.

Ce diferențiază o femeie antreprenor de un bărbat antreprenor?

Ceea ce noi femeile avem și, poate, bărbaților le lipsește este perseverența și capacitatea de a vedea calitățile în ceilalți oameni, în special, calitățile tinerilor.

Vă gândiți să vă bucurați pur și simplu de vacanțe în perioada următoare?

Teona, eu nu ies la pensie! Frumos cum ai întrebat, dar cu zâmbetul pe buze îți spun că iubesc ceea ce fac și nu simt o secundă că muncesc. Eu, periodic, merg cu familia mea în locuri de unde mă încarc cu energie pozitivă, dar în vocabularul meu nu există cuvântul «retragere» sau «pensionare». Și nu este vorba că mă tem pe mâna cui las firma, fiindcă am toată baza în Roxana și în echipa mea, ci, este vorba că mi-ar fi greu să nu mai vin într-un loc pe care îl numesc «acasă».

Un gând pentru cititorii InSociety?

Nu v-am dezamăgit, asta vreau să înțelegeți! Nu ai cum să ajungi la o maturitate antreprenorială, nu ai cum să înțelegi piața, nu ai cum să înțelegi cultura economică a tuturor țărilor, dacă nu faci și greșeli, dar nu aș schimba nimic pentru că am venit nedorită în această comunitate, în 2000. Am promis acestei comunități că am venit ca proprietar al unei fabrici, ca industriaș și rămân industriaș. N-am venit să distrug și nu am distrus. Cred că am dat valoare oamenilor din comunitate prin ceea ce facem noi. I-am invitat din fața băncilor din Pașcani și i-am rugat să facă parte din echipa noastră și să devină operatori industriali. Oameni care nu știau nimic și care acum știu foarte multe. Eu consider că am dat ceva comunității înapoi. Am dat specialiști, avem 3000 de copii de care ne ocupăm, mă refer la copiii salariaților. Eu întotdeauna spun că noi nu avem doar 1000 de salariați, ci și 3000 de copii. Sunt familii întregi al căror destin depinde de noi, iar noi, timp de 16 ani, nu i-am dezamăgit. Am rămas aici, învățăm împreună, exportăm împreună și am mai învățat ceva: plus-valoarea vine din export. Dacă am vinde unul celuilalt e ca și cum ți-aș da ție ulei și dă-mi tu mie zahăr, dar noi, ca să avem spitale mai bune, școli mai bune, trebuie să ne folosim forța noastră de muncă, să plătim taxe și să vindem produsul mai scump, astfel încât, noi luăm din export diferența de bani, care înseamnă plus-valoare. Așa poate deveni o țară bogată, cu o industrie bogată, cu un export, fiindcă o țară are două surse de venit, respectiv împrumuturile bancare și plus-valoarea noastră. Noi suntem izvorul taxelor, iar din taxe se construiesc școli și spitale.

Make-up: The art of make-up (Corina Gheorghiu)

Foto: Ideal Picture

Author